Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 16 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Een Ayurvedische slaaptip om spontaan van in slaap te doezelen

We schrijven het wel vaker, maar slaap is dé onderschatte tool voor een gezond lijf en scherpe geest. Een nachtje doorhalen? Die schade is nooit meer in te halen, leerden we eerder in onze podcast Bedrock Talks met slaapexpert Hans Hamburger. Maar wat als je niet makkelijk in slaap valt? De oudste Indiase geneeswijze Ayurveda heeft daar een natuurlijk middeltje voor.

Er zijn maar weinig dingen zo essentieel voor je lichaam en geest als een goede nachtrust. Het is immers hét moment dat je lichaam (lees: je cellen) de kans krijgt om processen te herstellen zodat je lichaam gezond en fit blijft. Hetzelfde geldt overigens voor je je geest: je hersenen hebben rust nodig om informatie te verwerken waardoor onder andere je humeur goed blijft en geheugen goed blijft werken.

Een betere nachtrust krijg je zo

Toch kampte bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder in 2018 met slaapproblemen volgens het CBS. Dat is best veel als je je bedenkt hoe essentieel een goede slaap is en welk effect dat heeft op je geestelijke gezondheid en de dag erna.

Aan de andere kant is het eigenlijk ook weer niet zo schokkend als je je bedenkt hoeveel tijd we tegenwoordig achter onze computer besteden en úúúrenlang over onze social media scrollen voor we naar bed gaan.

Hét ultieme ochtendritueel volgens de oudste Indiase geneeswijze Ayurveda

Allereerst is het daarom goed om ruim een uur voor je gaat slapen geen blauwe schermen meer te zien en deze lichtbron zoveel mogelijk te bannen voor je wilt gaan slapen (toegegeven: ik vind dat zelf ook nog een dagelijkse struggle). Maar volgens de oudste Indiase geneeswijze Ayurevda, is er ook een natuurlijke manier om lichamelijk en geestelijk helemaal te kunnen ontspannen waardoor je makkelijker in slaap kan vallen.

Ayurveda recap

Bij de natuurlijke medicijnleer Ayurveda draait eigenlijk alles om balans. Zo ook de balans van de 3 Ayurvedische types (ook wel dosha’s genoemend), waarvan je van elk een beetje in je hebt. De dosha’s staan elk voor een ander element, dit zijn ze: pitta, vata en kapha.

Je hebt van nature altijd meer van een bepaalde dosha in je dan een andere. Maar wanneer deze dosha’s uit balans zijn, kan je dat in je lichaam voelen. Over het algemeen geldt: wanneer je te veel vuur in je hebt kun je bijvoorbeeld snel geïrriteerd raken of een geïrriteerde huid krijgen. In dat geval wil je minder hele pepers gaan eten en rustige yoga doen in plaats van een intense flow.

Ghee en vata

Wanneer je kampt met slaapproblemen, ligt dat volgens de Ayurvedische leer aan een disbalans van de dosha vata. Vata staat dan te veel aan door stress bijvoorbeeld. Om die disbalans weer recht te trekken, wil je dingen doen die juist meer kalmeren en  grounding en voedend zijn.

Een perfecte tool om je vata-dosha weer in balans te krijgen, is om ghee te eten of drinken. Het is Indiase vorm van geklaarde boter. In Ayurveda staat het bekend haar rustgevende krachten waardoor je makkelijker en dieper in slaap komt.

De Ayurveda eetregels: zo zorg je voor een perfecte stofwisseling

Ghee thee

Je kan van Ghee een lekkere thee maken en deze voor het slapengaan drinken, zo’n 30 minuten van tevoren. Daarvoor heb je nodig: kopje amandelmelk, twee theelepes ghee, snufje kardemom, snufje nootmuskaat en een theelepel honing.

En dan?

  • Verwarm het kopje amandelmelk op het gasfornuis en gooi het in de blender.
  • Mix er dan de ghee, kardemom, nootmuskaat en honing bij en blenden maar tot het schuimig wordt.

Ghee massage

Jezelf masseren met ghee zou ook wonderen doen, als we Ayurvedisch expert Martha Soffer moeten geloven, en dan met name je voeten. Hoe doe je dat?

  • Masseer de onderkant van je voeten zachtjes in met 1 theelepel ghee.
  • Trek erna warme sokken aan zodat je dekens niet olie-achtig worden.

De kracht van (zelf)massages volgens Ayurveda

Deze Ayurvedsiche slaaptips werken het beste als je ze verwerkt in een avondritueel. Je lichaam weet dan dat je je klaar maakt voor bed en het tijd is om te gaan slapen en melatonine aan te maken. Inspiratie nodig voor een goed nachtrust? Zo krijg je een goede nachtrust volgens de Ayurvedische leer.

Luistertip!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️