Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 28 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit is de makkelijkste tip voor meer body positivity (+ 5 Instagram-accounts die je moet volgen)

Megan Jayne Crabbe is body positive. Maar dat niet zomaar, ze praat er ook graag over. Haar boek, Body Positive Power, staat dan ook vol met onderzoeken en verhalen over én tips voor body posivity. Maar het allermakkelijkste wat je kunt doen is volgens haar: detox je leven.

Nee, dan bedoelt ze niet dat je aan de groene sapjes en rode kuurtjes moet – juist niet. Als je je leven ‘detoxt’ voor meer body positivity, betekent dat simpelweg dat je zorgt voor meer diversiteit in wat jij dagelijks voorbij ziet komen.

Een onbereikbaar ideaal

Want je denkt misschien dat al die beelden van perfecte (al dan niet gephotoshopte) vrouwen jouw denken niet beïnvloeden, maar dat doen ze wel. Enerzijds zorgen ze ervoor dat je jezelf wilt conformeren aan een ideaal dat onbereikbaar is, maar ze zorgen er ook voor dat je eerste oordeel heel vaak ‘body shamend’ is.

Dus: gooi de modemagazines weg waar je je onbewust mee vergelijkt en ontvolg alle celebrities op Instagram. Dat lijkt misschien radicaal (want je vindt mode immers óók gewoon heel leuk, toch?), maar is wel de enige manier waarop we langzaamaan kunnen wennen aan het feit dat diversiteit nu eenmaal bestaat – en er ook mag zijn.

Instagram-accounts voor meer body positivity

Om die diversiteit in je timeline echt te bewerkstelligen, moet je dus niet alleen mensen ontvolgen, maar ook nieuwe mensen volgen. Niet alleen curvy modellen die weliswaar geen maat 34 hebben, maar wel heel knap zijn, ook niet alleen mensen die een beetje een tintje hebben, maar niet gewoon zwart zijn.

Dit vind je vast ook interessant: Leve de imperfectie (en weg met de hyperbewerkte Instagramplaatjes)

“Ik gebruik mijn podium op Instagram ook om mensen door te verwijzen, omdat ik dat belangrijk vind”, zegt Megan. “Mensen volgen mij omdat ze vinden dat ze wel een beetje diversiteit nodig hebben, maar ze worden niet echt ongemakkelijk als ze mijn uiterlijk zien. Het is juist belangrijk om ook mensen te volgen die je in eerste instantie wél een beetje oncomfortabel laten voelen. Uiteindelijk voel je dat dan niet meer.”

Weet je nou niet waar je zulke mensen zou moeten vinden? Megan Jayne Crabbe herself deelde haar favoriete Instagram-accounts met ons – van dikke mensen, voor meer body posivity.

@iamdaniadriana

Deze ‘Fat Body Positive Babe’ trakteert haar vele volgers niet alleen op prachtige geposeerde foto’s van zichzelf, maar ook op gekke en soms oncharmante foto’s – want zo ziet ze er natuurlijk ook gewoon soms uit. Wie zegt dat je alleen de mooie dingen op Instagram hoeft te zetten?

 

Dit vind je misschien ook leuk: We hebben allemaal een bikinibody (laat ook dit model zien)

@simonemariposa

‘FAT. flower queen. influencer. inspirer. artist. destined for greatness.’ Zo noemt Simone zichzelf, en gelijk heeft ze. Ze komt niet anders over dan powerful, en zo zou iedereen zich moeten voelen.

 

@enamasiama

Enam Asiama is niet alleen dik, maar ook nog eens zwart én queer. Yay voor diversiteit! Maar ze is vooral prachtig (kijk maar naar deze foto).

 

@themilitantbaker

Heb je struggles met hoe je eruit ziet en wilt zien? The Militant Baker is here to help you lose the bullshit! Op haar Instagram-account vind je niet alleen foto’s van haarzelf, maar vooral ook veel inspirerende en motiverende quotes en plaatjes.

 

@bodyposipanda

En laten we natuurlijk Megan Jayne Crabbe zelf niet vergeten! We worden niet alleen vrolijk van deze blije Engelse zelf en haar motiverende captions, maar ook heel erg van haar haarkleur en outfits. Must-follow!

Meer lezen over body positivity?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️