Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 15 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Wow: dit is het effect op je lichaam (en geest) als je een nacht niet slaapt

Dat voldoende slaap krijgen belangrijk is voor je lichaam en geest, is natuurlijk niets nieuws. Toch schiet slaap er bij velen nogal eens in. Tot laat opblijven om je favo Netflix-serie uit te bingen, tot iéts te laat in de kroeg hangen, over je social media-feeds scrollen of omdat je simpelweg niet goed kan slapen. En een nachtje doortrekken en dus helemaal niet slapen? Dat heeft meer serieuze gevolgen dan je misschien denkt.

Niet slapen en de gevolgen ervan voor je lichaam, daar dacht ik niet aan toen ik in mijn begin twintiger-jaren een avondje doortrok in de kroeg of op een feestje. ‘Ah joh, slapen komt later wel’, dacht ik altijd.

Leuk en bere-gezellig natuurlijk al die feestjes, nieuwe mensen ontmoeten en dansen tot diep in de nacht, maar ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat dát de reden is dat ik best vergeetachtig ben en sommige dingen gewoon totaal niet meer kan herinneren.

Tijd om daar eens dieper in te duiken.

De gevolgen van een nacht niet slapen

Een nacht doorhalen en dus niet slapen, heeft grote gevolgen voor je lichaam en geest. Je hebt vast weleens gemerkt dat je ‘s ochtends, ‘s middags, ‘s avonds en soms de dag erna nog steeds scherp bent en niet helder kan denken.

Lees ook: Slechte slaper? Dit is hoe positief zijn je kan helpen om beter te slapen

Wanneer je te weinig slaapt (dat wordt gezien als 6 uur of minder per nacht), merk je dat op de korte én lange termijn. Dit kunnen de gevolgen zijn:

Honger

Onderzoek toont aan dat wanneer je te weinig slaapt, dat invloed heeft in de mate waarin je honger hebt. Bij slaaptekort is er een grote kans dat je behoefte hebt aan meer en vettig eten.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Stanford blijkt dat al na één nacht geen of weinig slaap, iemands BMI kan stijgen.

Ongelukken

Wist je dat de meeste verkeersongevallen ontstaan door slaapgebrek? Onderzoek wijst zelfs uit dat wanneer je 6 uur of minder slaapt, de kans op een ongeluk 3 (!) keer zo groot wordt.

Must listen: Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger

Immuunsysteem

Je lichaam werkt in de nacht hard om allerlei processen te herstellen, zo ook je immuunsysteem. Als je niet voldoende slaapt, word je sneller verkouden bijvoorbeeld.

Als je te weinig slaapt, krijgt je lichaam namelijk niet de kans om anti-lichamen aan te maken die je normaal gesproken helpen te vechten tegen stress, infecties of ontstekingen.

Concentratie

We hoeven je vast niet te vertellen dat je minder scherp wordt als je niet voldoende slaapt. Je reageert trager (vandaar het verhoogde aantal ongelukken als je te weinig slaapt) en kunt je minder goed focussen en concentreren.

Ook je geheugen wordt aan getast, wat het moeilijker maakt om je lange termijn geheugen fatsoenlijk te laten werken.

Hallucineren

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Bönn kan slaaptekort bij gezonde mensen zorgen voor symptomen die overeenkomen met schizofrenie. Zo zou je, als je 24 uur lang wakker bent, stemmen kunnen gaan horen. Scary…

Lees ook: Met deze 4 late night snacks zou je beter slapen, aldus een slaap-expert

Looks

Het zal je niet verbazen dat je er na een nachtje doortrekken niet op je allerfrist uitziet. Dat komt omdat slaaptekort zorgt voor een minder groot vochtgehalte en pH-waarde van je huid. Je gaat er daardoor vermoeider en ouder uitzien.

Sociale vaardigheden

Uit weer een ander onderzoek van de Universiteit van Californië-Berkeley blijkt dat slaaptekort ervoor kan zorgen dat je gezichtsuitdrukkingen minder goed begrijpt. Vriendelijke gezichten kan je gaan zien als bedreigend, waardoor je anders of zelfs gemeen kunt reageren of mensen helemaal gaat vermijden. Niet bepaald handig dus.

Dus volgende keer even twee keer nadenken voor je een nachtje wilt doorzakken. Die paar uurtjes slaap zijn namelijk bést belangrijk.

Zo ga je beter slapen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️