Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 16 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Droom je dat je naakt bent in het openbaar? Dit kan het betekenen

Het is weer maandag. Zoals dat tegenwoordig gaat, start je de dag met het geven van een online presentatie. Maar als je op het scherm kijkt, zie je dat je collega’s je nogal vreemd aankijken. Dan besef je waarom: Sh*t, je bent volledig naakt. Door de schrik word je gelijk wakker. Pff gelukkig, het was maar een droom.

Wist je dat dromen dat je naakt bent in het openbaar één van de meest voorkomende dromen is? Wat betekent het eigenlijk?

Dromen dat je naakt bent

Naakt zijn in je dromen staat symbool voor kwetsbaarheid en openheid. In spreektaal is dit ook zo, denk maar aan de uitdrukkingen ‘de naakte waarheid’ en ‘jezelf blootgeven’. Wanneer je droomt over naakt zijn heeft het dus waarschijnlijk iets te maken met jezelf in relatie tot anderen en hoe open en kwetsbaar je in deze relaties durft te zijn.

Om je droom een specifiekere betekenis te kunnen geven, is het belangrijk te kijken naar de details en de context waarin de droom zich afspeelt. Hoe voel jij je bij de naaktheid in de droom? Hoe naakt ben je?

1. In je droom schaam je je erg voor je naaktheid

Wanneer je naaktheid in je droom je erg oncomfortabel laat voelen, betekent dit dat je erg bezig bent met hoe andere mensen over jou denken. Vaak heeft dit te maken met de angst voor een situatie waarbij je jezelf moet laten zien. Misschien ben je zenuwachtig voor een belangrijke presentatie? Of een afspraak met een vriend of familielid die je lang niet hebt gesproken? Ga bij jezelf na waar deze angst vandaan komt.

2. Niemand anders lijkt het uit te maken dat jij naakt bent

In dit soort dromen is het vaak zo dat jij eigenlijk de enige bent die jouw naaktheid een probleem vindt. Dit komt dan overeen met een situatie in het echte leven, waar jij je veel drukker om maakt dan nodig. Misschien blijf je een gemaakte fout continu maar herhalen in je hoofd.

Wat gebeurt er eigenlijk in je brein als je droomt?

Via de droom probeert jouw onderbewustzijn je te vertellen dat je je niet veroordeeld, kwetsbaar of beschaamd hoeft te voelen. Vaak maken wij zelf de dingen veel groter in ons hoofd, maar zijn andere mensen het echt allang vergeten.

3. Je vindt het helemaal niet erg om naakt in je droom te zijn

Liefhebbers van naaktstranden weten dit natuurlijk al: naakt zijn kan ook heerlijk vrij aanvoelen. Wanneer je droomt dat je naakt bent en je je hier eigenlijk heel prettig bij voelt, kan dit betekenen dat er iets in je leven is waar je eindelijk open over bent.

Of er is juist iets waar je al heel lang eerlijk over wil zijn, maar dat nog steeds niet durft. Misschien toch maar eens opbiechten dat je verliefd op je beste vriend of vriendin bent?

4. Je droomt dat je alleen gedeeltelijk naakt bent

Details zijn altijd erg belangrijk in dromen. Droom je dat alleen bepaalde lichaamsdelen naakt zijn? Probeer dan precies te onthouden welke dit waren.

https://www.bedrock.nl/dromen-onthouden/

Is het bijvoorbeeld alleen je bovenlichaam dat naakt is? Dan heeft het vaak iets met eerlijkheid en gevoelens te maken. Of heb je alleen geen broek aan? Dit kan duiden op ongewilde kwetsbaarheid of het gevoel dingen niet onder controle te hebben.

5. Iemand anders is naakt in je droom

Het kan ook zijn dat je droomt dat iemand anders naakt is. Bedenk dan eerst of dit iemand is die dichtbij je staat. Dit kan een vriend, familielid of geliefde zijn. Heeft deze persoon zich kortgeleden op een kwetsbare manier opengesteld naar jou? Of voel je aan dat hij of zij graag iets persoonlijks wil delen?

Zoek dan eens wat extra contact met deze persoon: “Ik droomde laatst dat je naakt was, wil je misschien iets met mij delen?’’ Wie weet wat voor diep gesprek eruit volgt. En anders heb je in elk geval iets om over te lachen.

Eigenlijk is het best mooi bedacht: overdag kunnen we wegrennen van onze problemen zoveel we maar willen, ’s nachts worden we er door ons onderbewustzijn toch weer mee geconfronteerd. Stiekem weten we zelf namelijk allang wat we moeten doen of wat het beste voor ons is. Waar ga jij vannacht over dromen?

Meer lezen over wat je dromen betekenen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️