Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 8 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Heb je over seks gedroomd? Dit is wat het betekent

Zelfs als je lang in een relatie zit, kan het nog voorkomen dat je af en toe (of regelmatig) droomt over fysiek contact met andere mensen. Soms alleen zoenen, soms meer dan dat. Grote kans dat je zulke dingen lekker voor je houdt, maar is het feit dat je over seks gedroomd hebt niets om je voor te schamen.

Sterker nog, misschien heeft de daadwerkelijke betekenis niet eens met seksuele fantasieën te maken, maar is het een heel andere boodschap van je onderbewustzijn. Dat zegt ‘dromentherapeut’ Joan Mazza tenminste.

Metaforische betekenissen

Tegen Psychology Today zegt ze: ‘Vergeet niet dat alle dromen zowel letterlijke als metaforische betekenissen hebben.

Een sexy droom die net vóór de volledige erotische ervaring onderbroken wordt, zou kunnen duiden op een terughoudendheid op seksueel én niet-seksueel vlak. Lust in een droom zonder actie, betekent misschien dat je ook in het wakende leven te passief bent.’

Dat breder trekken is ook in andere gevallen toe te passen. Zo noemt Mazza nog een voorbeeld:

‘Als je je in seksuele dromen bedreigd of overweldigd voelt en het idee hebt de controle kwijt te zijn, kan dat ook verwijzen naar gebeurtenissen op het werk of andere situaties die helemaal niks met seks te maken hebben. Als we zeggen dat we genaaid zijn, hebben we het immers helemaal niet altijd over seks.’

De andere vraag

Dus ja, de kans bestaat dat je gewoon een dirty mind hebt als je over seks hebt gedroomd, maar als je wilt leren hoe je onderbewustzijn werkt – voor zo ver dat kan – moet je altijd ‘de andere vraag’ stellen.

Wat zou dit nog méér kunnen betekenen? Omdat seks nu eenmaal iets is waar veel mensen vaak aan denken, kunnen ook andere emoties zich op die manier uiten in dromen.

Dit vind je misschien ook interessant: Droom je veel? Dit is waar bepaalde elementen in dromen symbool voor staan

Dus als je in je dromen weer samen bent met één van je exen, of die ene leuke buschauffeur van vandaag, hoeft dat helemaal niet te betekenen dat je weer behoefte hebt aan een relatie, of dat je niet meer verliefd bent op je huidige partner.

Het kan ook gewoon betekenen dat je met hen een leuke tijd hebt gehad, of zelfs dat je nu een leuke tijd meemaakt. Het is goed om meer te zoeken achter je dromen, maar ook weer niet té veel.

Uiteindelijk is het interpreteren van je dromen helemaal afhankelijk van je huidige situatie, benadrukt Psychology Today. Heb je over seks gedroomd met iemand anders en zie je dat als teken dat je relatie slecht is, dan ging het waarschijnlijk al niet zo goed.

En als je als happy single regelmatig over dezelfde persoon droomt en daaruit concludeert dat je toch wel behoefte hebt aan een relatie, was je misschien ook al niet zo happy.

Meer lezen over seks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️