Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 8 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom je hennepolie wil gebruiken (en je er niet high van wordt)

Wanneer we aan hennep denken, zullen de meeste mensen als eerst een jointje voor ogen zien. Maar dat is slechts een heel klein gedeelte waarvoor deze plant gebruikt wordt. Waar hennep 10.000 jaar geleden al voor touw van schepen werd gebruikt, maken we er tegenwoordig zelfs huizen, duurzame kleding, cosmetica én het wondermiddel hennepolie van. Wat maakt hennepolie zo speciaal?

Hennepolie wekt dan wat verkeerde associaties op, maar misschien wordt het toch eens tijd om het te proberen.

Wat is hennepolie?

Hennepolie (ook wel hennepzaadolie) wordt gemaakt van – je raadt het al – de zaden van de hennepplant. Omdat deze planten speciaal gekweekt worden voor de olie, bevatten de zaden amper de psychoactieve stoffen, zoals THC. Dit zorgt ervoor dat er in hennepolie ook weinig THC zit (vaak minder dan 0,3 procent).

Omdat hennepolie bijna geen psychoactieve stoffen bevat, zul je er niet high van worden, zelfs niet als er een hoge dosis van wordt ingenomen.

Het THC-gehalte maakt hennepolie overigens wel verschillend van wietolie. Wietolie is gemaakt van (medicinale) wiet waardoor het wél een hoog THC-gehalte heeft (vaak zo’n 15 tot 20 procent).

Lees ook: Wat je allemaal kan maken van hennep (je gelooft het niet: van huizen tot auto’s)

Wat maakt hennepzaadolie zo gezond?

De olie van hennepzaad bestaat voor 75 tot 80 procent uit onverzadigde vetzuren en slechts voor 9 tot 11 procent uit verzadigde vetten. Deze percentages zorgen ervoor dat hennep gezien wordt als de meest onverzadigde olie van het plantenrijk.

Verder bevat hennepolie een hoop antioxidanten en een hoop belangrijke mineralen.

De effecten van hennepolie

Oké, we zullen er dus niet high van worden, maar wat is dan wel het effect van hennepolie? Verschillende onderzoeken tonen aan dat het innemen van hennepolie je verlichting kan bieden van stress en angstgevoelens, kalmte en slaap kan bevorderen en een gezond immuunsysteem kan ondersteunen.

Lees ook: CBD olie tegen angsten en pijnen: wat is het nu eigenlijk en hoe werkt het?

De vetzuren in hennepolie hebben een ontstekingsremmende werking. Daarom wordt het product gebruikt bij verschillende cosmetische producten, omdat het op een natuurlijke manier je huid, haar en nagels kan bevorderen.

Het aantal voordelen dat je uit het product kunt halen, hangt uiteindelijk ook af van de hoeveelheid die er van de hennepplant in het product zit.

Hoe kan je hennepolie gebruiken?

Hennepolie kun je op veel manieren gebruiken. Zo kun je het in verschillende gerechten verwerken. Je kunt het over je salade, in je smoothie, op je pizza, in de thee, in de soep, over de pasta of op je brood doen. Daarnaast kun je de olie ook gewoon rechtstreeks in je mond druppelen en wegspoelen met water.

Omdat hennepolie een ontstekingsremmende werking heeft, kun je er ook rechtstreeks je huid mee insmeren. Zo kun je op een natuurlijk manier bijvoorbeeld de rode bultjes en vlekjes op je huid aanpakken.

Must read: DIY: een hydraterend en 100% natuurlijk gezichtsmasker van hennep en kokosolie

Zoals je ziet kleven er een hoop voordelen aan hennepolie. En nee: je wordt er niet high van. Het kan een hoop fysieke én mentale kwaaltjes verlichten; and it’s all natural. Probeer het eens.

Dit vind je misschien ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️