Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 8 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoogsensitief? Deze boeken leggen je er meer over uit

Hoogsensitiviteit is een gevoelig begrip, zoals we eerder al schreven op Bedrock. Wanneer je hooggevoelig bent (ook wel een Highly Sensitive Person genoemd), komen de prikkels van buitenaf net wat intensiever binnen. Als HSP’er is het daarom fijn om met bepaalde situaties rekening te houden. Daarom delen we de beste boeken over hoogsensitiviteit.

Er zijn namelijk ontzettend veel goede boeken geschreven over hoe het is om hoogsensitief te zijn én hoe je daar mee om kan gaan. Het is natuurlijk altijd fijn om jezelf te kennen en te begrijpen, maar wie hoogsensitief is, heeft daar misschien wel nog meer baat bij.

Leren begrijpen in welke situatie je goed gedijt, maar ook in welke misschien minder, welke functies of vrienden bij je passen en zo is er nog véél meer wat je kunt leren van deze handige boeken over hoogsensitiviteit.

Boeken over hoogsensiviteit

Dit zijn onze favoriete boeken voor en door HSP’ers:

Hoogsensitieve personen
Bron: Elaine Aron

Hoogsensitieve personen – Elaine Aron

In Hoogsensitieve personen beschrijft Aron hoe 1 op de 5 mensen ter wereld wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, en dat vele grote kunstenaars heeft voortgebracht. Hoogsensitieve personen zijn immers vaak uiterst consciëntieus en intuïtief.

Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: hoogsensitiviteit wordt gelinkt met de neiging om snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen.

Ook lezen: Wat je moet weten als je een hoogsensitief iemand date (deel 1)

Aron, psychotherapeut en zelf een hoogsensitief persoon, combineert wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef Hoogsensitieve personen voor elke HSP’er én hun omgeving. Interessant: Aron is ook degene die eind jaren ’90 de term ‘hoogsensitiviteit’ introduceerde.

Hoogsensitieve personen
€20,99

hoogsensitief boek
Bron: Hoogsensitief

Hoogsensitief – Elke van Hoof

Een goed basisboek over het fenomeen HSP is zeker het boek ‘Hoogsensitief’ geschreven door Elke van Hoof, die ook de boeken ‘Eerste hulp bij telewerk’ schreef.

Lees ook: Het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid?

Er wordt veel over hoogsensitiviteit geschreven, maar in het boek ‘Hoogsensitief’ krijg je een inzicht van de huidige stand van zaken wat betreft al het wetenschappelijke onderzoek dat hiernaar gedaan is.

Wat hoogsensitiviteit precies is, hoe je het kunt herkennen en hoe je kunt omgaan met de problemen die hoogsensitieve personen soms ervaren. Aanrader dus!

Hoogsensitief
€25,99

Het hoogsensitieve brein Boek
Bron: Het hoogsensitieve brein

Het hoogsensitieve brein – Esther Bergsma

Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen – Judith Orloff

“In Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen combineert Orloff neurowetenschap, intuïtie en energy medicine om te laten zien hoe wij krachtig in de wereld kunnen staan zonder onze compassie en empathie te verliezen,” aldus Deepak Chopra.

Ook lezen: HSP op je werk? Met deze tips zorg je ervoor dat je minder overprikkeld raakt

Door middel van meditaties en self-care tips zorgt Orloff dat HSP’ers tot bloei kunnen komen en om met succes in het leven te staan. Het boek staat vol met dagelijkse adviezen, precies afgestemd op de seizoenen om op zoek te kunnen gaan naar manieren om positiviteit aan te trekken en stress te vermijden.

Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen
€22,90

 Hoogsensitiviteit als kracht boek
Bron:  Hoogsensitiviteit als kracht

Hoogsensitiviteit als kracht – Caroline Bont

In deze bestseller wordt hooggevoeligheid op een nieuwe, positieve manier in het licht gezet. En niet onbelangrijk: met het boek leert Bont haar lezers om het beste uit hun hooggevoeligheid te halen.

Het is een handig basisboek vol informatie en oefeningen. Een must read voor elke HSP’er dus!

Hoogsensitiviteit als kracht
€20,-

Meer over hoogsensitief zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️