Kiara Louis
Kiara Louis Psychologie 29 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Wat je moet weten als je een hoogsensitief iemand date (deel 2)

Naar schatting zijn één op de vijf mensen hoogsensitief. Dit betekent niet dat deze personen overdreven emotioneel zijn, maar ze pikken simpelweg sneller en intenser emoties, sferen en prikkels op. Logisch dus, dat een HSP (Highly Sensitive Person) sommige dingen net even anders moeten aanpakken. Ook handig om dat te weten als partner, of als vriend. In het eerste deel hebben we al de basics gedeeld, nu gaan we in op hoe jij er mee om kan gaan.
In deel 1 van het tweeluik over het daten van iemand die hoogsensitief is, gingen we al in op hoe een hoogsensitief persoon in elkaar steekt. Hoewel elk persoon natuurlijk anders is, zijn er onder gevoelige mensen wel basic things waar je rekening mee kan houden als partner of vriend(in). Onder andere honger, slaap en prikkels hebben heel veel invloed op onze gemoedstoestand. Maar er zijn nog meer dingen. Goed om te weten, zodat jij straks je hooggevoelige vriend(in) helemaal begrijpt.

Doe onderzoek naar hooggevoeligheid

Tuurlijk is het logisch dat jij als partner niet helemaal snapt hoe een hoogsensitief persoon werkt. Zeker als je deze term nog nooit hebt gehoord. Maar, kennis is macht. Door je in te lezen over dit onderwerp, kan je beter begrijpen hoe (het brein van) een hoogsensitief persoon werkt. Zo neem je bepaald gedrag niet meer persoonlijk op en kan je beter inspelen op de behoeftes van je partner. Een must-read is het boek The Highly Sensitive Person van Elaine Aaron.

Dit vind je vast ook interessant: Hoe om te gaan met tegenslagen als hoogsensitief persoon.

We zijn heel intuïtief

Hoogsensitief zijn, gaat vaak samen met een sterkte intuïtie, wat misschien heel vaag kan overkomen voor partners die vooral rationeel zijn. Een sterke intuïtie betekent niet dat je in een glazen bol kan kijken, maar puur dat je een sterk onderbuikgevoel hebt. Liegen tegen ons of dingen verzwijgen, heeft dus meestal geen zin. Wij voelen precies aan wanneer iets niet helemaal klopt.

Neem deze eigenschap serieus en respecteer dit als partner, ook als je het niet helemaal snapt. Dat steegje die jouw intuïtieve partner absoluut niet in wil? Misschien loopt er wel een creep rond. Niet alles is met het verstand te verklaren, zeker niet bij HSP’s.

Lees ook: Wat je moet weten als hoogsensitief persoon over relaties

We zijn heel empathisch

Ook zijn we heel empathisch, waar andere mensen soms misbruik van maken. Zo hebben sommige HSP’s zo’n fijne vibe om zich heen hangen dat ze de hele dag door vervelende verhalen van vreemden in hun schoot krijgen geworpen. En natúúrlijk luistert een gevoelig persoon dan een half uur, omdat ze zo empathisch zijn. Ook als ze daardoor te laat komen voor een afspraak. Als partner mag je dus best af en toe aangeven dat je vriend of vriendin grenzen mag stellen hierin naar anderen (en naar jou!), hoe lief en vriendelijk ze ook zijn.

We zien dingen vaak anders dan jij

Een gevoelig persoon kan een hele rijke innerlijke belevingswereld hebben. Bepaalde dingen kunnen ons dus enorm raken, of zien wij heel anders dan jij. Zo kunnen veel HSP’ers enorm geraakt worden door mooie muziek, waarbij ze soms ook moeten huilen. Dit komt omdat we alles intens ervaren – ook de mooie dingen. Kijk hier dus niet gek van op als partner, juist deze eigenschap maakt hen hele mooie mensen.

Elke HSP’er heeft zijn eigen challenges

De wereld is meestal niet gemaakt voor gevoelige mensen, dus een HSP’er heeft vaak zijn eigen challenges. Denk aan structuur aanbrengen in hun dagen, of genoeg me-time kunnen nemen. Sommige gevoelige mensen hebben weer de neiging om zich bij overprikkeling compleet af te sluiten, dus dan ligt de uitdaging in diegene af en toe een zetje in de rug geven. Het kan ook goed dat een hoogsensitief persoon in therapie is of bij een psycholoog loopt. Dit is natuurlijk heel goed, want zo kunnen ze beter met zichzelf leren omgaan – wat natuurlijk ook weer fijner is voor jou.

Meer lezen over gevoeligheid? Hier lees je hoe het is om gevoelig te zijn. Met dit artikel snap je helemaal hoe hoogsensitiviteit werkt in onze hersenen.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️