Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 23 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Altijd te laat? Zo leer je op tijd te zijn

Ben jij iemand die standaard tien minuten te laat is, en appt dat je al van huis vertrokken bent terwijl je in werkelijkheid half aangekleed je ontbijt nog naar binnen staat te werken? Old habits die hard, maar met de volgende vijf stappen wordt op tijd komen een stuk makkelijker.

Ga op zoek naar de oorzaak

Stel jezelf de vraag: waarom kom ik altijd te laat? Er kunnen meerdere redenen zijn.
Misschien ben je gewoon een chaotisch type dat snel afgeleid is, altijd haar of zijn sleutels kwijt is en afspraken volledig vergeet. Of je bent een adrenaline junkie die het stiekem juist prettig vindt om te moeten rennen voor de trein of bus.

Wat ook een veel voorkomend probleem is bij laatkomers is dat ze het idee hebben nog wel één taak te kunnen doen voordat ze van huis vertrekken. Heb je nog vijf minuten voor je de deur uit moet, dan denk je nog wel snel een wasje te kunnen doen. Maar de realiteit is vaak dat dit wasje geen vijf minuten duurt, maar tien.

Zeg nee tegen onnodige taken

Was dat wasje écht nodig op dat moment, of had je het ook op een ander tijdstip kunnen doen? Als het antwoord nee is, doe het dan ook niet. Maak onderscheid tussen taken die absoluut moeten gebeuren en taken die kunnen wachten. Focus je op één taak tegelijk. Onderzoek gepubliceerd in het journal of Human Performance laat zien dat mensen die proberen meer dingen tegelijk te doen vaker te laat komen op werk.

Bereid je voor

We weten allemaal: een goede voorbereiding is het halve werk. Leg daarom voordat je gaat slapen alvast je kleren voor de volgende dag klaar. Het scheelt de nodige tijd én stress in de ochtend. Bedenk alvast wat je gaat ontbijten en zet je tas klaar. Zitten je sleutels erin en je portemonnee? Is je laptop opgeladen en je telefoon? Kijk ook alvast wat voor weer het gaat worden, zodat je een zonnebril klaar kunt leggen of een paraplu.

Calculeer extra tijd in

Klinkt misschien gek, maar als het aankomt op punctualiteit is het beter om niet te optimistisch te zijn. Duurt het 20 minuten om van A naar B te komen, reken dan op 25 minuten of zelfs 30. Misschien zijn er wegwerkzaamheden of vertrekt de bus die je moet hebben te laat. Dan is het fijn als je al wat extra tijd ingecalculeerd hebt.

Wees realistisch over je tijdsindeling

Onderzoek gepubliceerd in Psychological Bulletin – een journal van the American Psychological Association – toont aan dat mensen de neiging hebben om te onderschatten hoe lang een taak duurt. Dus, ga bij jezelf na: heb je ‘s ochtends echt maar tien minuten in de badkamer nodig, of wil je dat gewoon graag geloven?

Meer lezen?

Waarom stellen we altijd alles uit tot het laatste moment? Bedrock’s psycholoog legt uit.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Altijd te laat? Zo leer je op tijd te zijn
Sluiten