Redactie
Redactie Psyche 24 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoogsensitief? Dít is jouw voordeel op de werkvloer

Als hoogsensitief persoon (HSP) voelt de werkvloer soms als een battle field. Emoties, spanningen, stress: op sommige dagen is dat best een domper voor je energie. Zeker voor een HSP! Het goede nieuws is, dit is niet altijd het geval. Als hoogsensitief persoon heb je júist erg veel toe te voegen, maar heb je dat soms niet helemaal door. Dus mocht je het even kwijt zijn, na het lezen van het artikel weet je weer precies waarom jij het doet!

First of all, het is belangrijk om je te realiseren dat er geen goed of fout is. Door jouw gevoelige kant te accepteren, kan je het ook in iets positiefs omzetten.

“Gevoeligheid is geen zwakte, maar een kostbare schat. Als je jezelf kent en je gevoelige aard echt accepteert, kun je de sensitiviteit ook inzetten als instrument.”

Voordelen van HSP op de werkvloer

Dit zijn ze:

1. Je bent een lichtbaken en inspiratiebron voor anderen

Dit is één van je superkrachten. Je bent een zeer liefdevol persoon en kunt mensen die geregeerd worden door hun ego de kracht geven van onvoorwaardelijke liefde en authentiek leven. Je zet hierbij je hooggevoeligheid in door oprecht feedback te geven. Dankzij jouw confrontatie en reflectie met gevoel maak jij je omgeving bijvoorbeeld menselijker dan een andere collega.

2. Je stelt jezelf altijd dienstbaar op

Jij weet misschien al eerder wanneer er bijgesprongen moet worden op kantoor of wanneer het iemand te veel wordt. Jij voelt dit als geen ander aan. Ook dit is een van je prachtige kwaliteiten ten gunste van je collega’s zonder dat jij jezelf verliest.

Ook lezen: HSP op je werk? Met deze tips zorg je ervoor dat je minder overprikkeld raakt

Hoogsensitieve mensen zijn niet gericht op zichzelf, maar juist gericht op de mensen om hen heen. Aandacht voor dit soort zaken helpen de sfeer in een team.

3. Aan een half woord genoeg hebben

Hoogsensitieve mensen onderling zijn zeer goed in het communiceren met elkaar. Dit merk je wellicht in de omgang met verschillende collega’s. Bij de één loopt de communicatie vlekkeloos en hebben jullie aan een half woord al genoeg. Er is hierbij bijna te spreken van een onderlinge vorm van telepathie. Dit houdt de sfeer en communicatie uiteraard goed op de werkvloer en schept een vertrouwensband.

4. Kansen dankzij jouw bewustzijn

Dankzij jouw hooggevoeligheid voel jij de innerlijke drang om jezelf te ontwikkelen en spreken we vaak van een zelfreflecterend vermogen. Zo ben jij je vrij snel bewust van jezelf in allerlei situaties. Ook binnen je werkgebied. Jij weet snel te schakelen en door te pakken, je bent je bewust van gevolgen en weet deze met beide handen aan te pakken.

5. Jouw creativiteit is een bonus

Jij weet op de werkvloer ‘problemen’ altijd met genoeg fantasie en creativiteit op te lossen. Deze twee punten zijn bij hoogsensitieve mensen namelijk sterk ontwikkeld. Winning!

Jouw zintuigen staan altijd op scherp en daarmee komen kleuren, vormen, geuren, sferen en emoties intenser binnen. Dit maakt jou zoals eerder omschreven een inspiratiebron voor anderen en je bent op die reden een positieve energie op de werkvloer.

Goede beroepen voor HSP’ers

Ben je nog zoekende wat nu echt bij je past? Er zijn heel veel beroepen die je goed zou kunnen, vooral banen waar je goed los kan gaan in alle details en ordelijkheid. Nog zo’n voordeel!

Banen waar je tot in detail moet kunnen denken zijn bijvoorbeeld software developer, anesthesist, architect, eindredacteur of techneut. Maar ook banen waar je heel opgeruimd moet zijn kunnen heel goed passen. Denk bijvoorbeeld eens aan schoonmaker of opruimcoach, personal assistent, accountant of misschien wel wedding planner. Maar vergeet ook de creatieve industrie niet: zoals graphic designer of een art director. Opties te over!

Er zijn ook banen die misschien minder goed bij een hoogsensitief persoon passen:

  • Denk aan banen die voornamelijk gericht zijn op sales en het behalen van targets.
  • Banen die van nature veel communicatie en confrontatie met zich meebrengen.
  • Elke baan waar de werkomgeving veel geluid met zich meebrengt en waar de sfeer hectisch of chaotisch lijkt en waar met veel deadlines wordt gewerkt.
  • Werk dat sterk lijkt te zijn gericht op één-op-één-tijd met andere mensen (of het nu klanten zijn of non-stop samenwerking met collega’s). Hoogsensitieve personen zijn geweldig met mensen, maar ze hebben veel eigen tijd nodig om op zijn of haar best te presteren.

Hopelijk realiseer je je nu dat jouw kracht als HSP heel veel voordelen met zich meebrengt, niet alleen voor jezelf maar ook voor jouw omgeving. Jij bent speciaal en je mag er zijn, juist als hoogsensitief persoon!

Dit artikel is geschreven door gastblogger Marjolein Berendsen, zij is oprichtster en founder van ZoMa Opleidingen. In de opleiding tot holistisch therapeut leer je weer te leven vanuit je essentie, en dit vanuit licht en liefde door te geven aan je cliënten. Je kunt bij ZoMa Opleidingen tevens verschillende Reiki-cursussen volgen en diverse online cursussen. Mocht je het gevoel hebben dat je meer wilt leren over HSP dan geeft ZoMa Opleidingen een online cursus Hooggevoeligheid als kracht. je heel veel mooie inzichten in jezelf.

Meer over HSP?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️