WorkJuice
WorkJuice | LinkedIn Mind 2 aug 2020

7 tekenen waaruit blijkt dat je misschien hoogsensitief bent

In paniek raken bij het minste of geringste, emotioneel worden van kleine dingen en een humeur dat wel heel snel omslaat. Herken je dit? Dat kunnen tekenen zijn van hoogsensitiviteit. Wanneer je hoogsensitief bent, ben je gevoeliger voor prikkels en indrukken dan de gemiddelde persoon. En dat kan soms best lastig zijn. Maar door te erkennen dat je hooggevoelig bent, kun je het óók omzetten in je grootste kracht.

Door hooggevoeligheid ben je sneller emotioneel en gestresst, maar je merkt ook sneller wanneer mensen zich niet goed voelen en hulp nodig hebben. Die energie neem jij als het ware in je op. Dit maakt jou een onmisbare vriend en dan is die hooggevoeligheid nog niet eens zo heel vervelend.

Tekenen dat je hoogsensitief bent

Als je al deze tekenen herkent, hoeft dat niet meteen te betekenen dat je echt hoogsensitief bent. Maar je kunt er wel rekening mee houden en er je bewust van zijn dat sommige gevoelens kunnen komen omdat je een Highly Sensitive Person (HSP) bent.

1. Andermans humeur beïnvloedt jou

Iedereen wordt wel beïnvloed door het humeur van anderen, maar als hoogsensitief persoon ben je nog gevoeliger voor hoe anderen zich voelen. Wanneer zij boos of verdrietig zijn, neem je dit snel van ze over.

2. Kritiek neem je persoonlijk op

Kritiek goed incasseren is nooit makkelijk, maar als hooggevoelig persoon neem je het nog sneller persoonlijk op. Als iemand zegt dat je harder moet werken, voel je je snel verdrietig en ziet het echt als een flinke tekortkoming van jezelf.

3. Je raakt snel van de rel

Loopt een dag niet zoals je wilt of gaan er dingen in je leven niet volgens plan? Dan raak je snel in paniek en van de rel. Het resultaat: je krijgt nog minder gedaan.

4. Je hebt moeite met horror of gewelddadige films

Horrorfilms of films met veel geweld ga jij liever uit de weg. Je weet gewoon van jezelf dat je er lang mee blijft zitten of zelfs van gaat dromen. Je blijft scenario’s uit dit soort films telkens weer overdenken in je hoofd. Niet fijn.

5. Een groot bewustzijn van je omgeving

Je bent je als hooggevoelig persoon erg bewust van je omgeving. Je weet altijd hoeveel mensen er in de ruimte zijn, wat er gebeurt en hoe de sfeer ervoor staat. Je voelt alles. Een positieve bijkomstigheid: je kunt je ook snel aanpassen aan deze sfeer.

Lees ook: Het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid?

6. Je bent je heel bewust van wat jij en anderen doen

Daarnaast ben je je ook nog eens bewust van wat jij en anderen doen. Je denkt snel dat mensen boos zijn terwijl ze alleen maar met een neutrale stem op iets reageren. Je bent je heel bewust van hoe mensen zich tegenover jou en anderen gedragen, maar ook wanneer ze iets nodig hebben.

7. Kunst, muziek en natuur kalmeren je

Van kunst en muziek raak jij snel geëmotioneerd. Deze dingen kunnen jouw echt ontroeren en binden. Bovendien kun je in de natuur echt tot rust komen en je eigen plekje vinden omdat je hier met weinig anderen rekening hoeft te houden.

Herken je je in de meeste punten? Dat hoeft nog niet te betekenen dat je écht hoogsensitief bent, maar het is misschien wel een goede aanleiding om je erin te verdiepen. Denk je wel HSP’er te zijn, dan zijn dit in elk geval alvast 4 makkelijke manieren om jezelf te beschermen.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje WorkJuice.

Meer over hoogsensitiviteit?

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
7 tekenen waaruit blijkt dat je misschien hoogsensitief bent
Sluiten