Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 10 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Met deze tips stap je altijd relaxed je yogamat op

Natuurlijk is yoga zelf een krachtige tool om stress te verminderen. Maar iedereen weet dat er ook een hoop niet-yogi gedachten ‘stiekem’ door je hoofd kunnen schieten als je op de mat staat. Niets is zo vervelend als je gedachten die all over the place zijn, terwijl je juist je yogamat bent opgestapt om te relaxen.

Hoe zorg je er nou voor dat je altijd met een relaxed gevoel en zonder vol hoofd de yogamat opstapt?

Relaxed de yogamat op

Je yogaleraar vertelt je te relaxen en even lukt dat. Maar dan komen de niet-yogi gedachtes:

  • ‘Wat zal ik gaan eten?’
  • ‘Ik moet echt niet vergeten dat ene nog te regelen.’
  • ‘Waarom kan de rest van deze klas de yogaposes zo goed?’
  • ‘Shit, ik moet echt niet zoveel denken.’

Hoe meer stress je hebt, hoe moeilijker het zal zijn om zonder vol hoofd de mat op te stappen. Wat kun je hieraan doen?

1. Verbied jezelf niet om gedachten te hebben

Het is een veelvoorkomende misvatting dat je per se aan niets moet denken als je mediteert of yoga doet. Accepteer dat er gedachten zullen komen, maar laat ze gewoon weer wegvaren, zonder er iets mee doen. Hoe harder je gaat proberen nergens aan te denken, hoe moeilijker het zal worden.

Hoe krijg je een kalme geest (volgens een monnik)

Onthoud: een stille en relaxte mind is het resultaat van yoga en meditatie, niet een onderdeel daarvan. Wist je bijvoorbeeld dat yoga is ontstaan om energie kwijt te kunnen en zo je lichaam voor te bereiden op een meditatie? Wees dus niet te streng voor jezelf als het niet lukt om relaxt op de mat te staan, maar zie het juist als een tool om dit te bereiken.

2. Doe een ademhalingsoefening voordat je de mat opstapt

Eén van de beste manieren om jezelf te kalmeren, is door je uitademingen te verlengen. Dit zorgt er namelijk voor dat je zenuwstelsel een signaal krijgt om kalm en stil te worden, waardoor je meer kunt relaxen.

Fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk

Ook tijdens de yogasessie is je adem jouw krachtigste hulpmiddel. Geef je geest iets om op te focussen – je ademhaling – en je zal zien dat je minder denkt aan wat je bijvoorbeeld allemaal straks nog moet doen.

3. Zorg voor zo min mogelijk externe prikkels

Doe je thuis yoga? Zet je telefoon op vliegtuigstand, doe je gordijnen dicht of gebruik zelfs oordoppen. Hoe kalmer je omgeving is, hoe kalmer je zelf ook zal zijn. Zorg er bij elke yogasessie voor dat je jouw mind in de juiste staat krijgt, door bijvoorbeeld wierook en een kaarsje aan te steken, of door kalmerende muziek aan te zetten. Je hersenen krijgen dan een seintje: dít is het moment om te relaxen.

4. Doe het vaker

Om je hersenen dat seintje te kunnen geven, moet je wel vaker de mat opstappen. Niet alleen als je druk-druk-druk bent geweest en je realiseert dat je echt een sessie nodig hebt. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat yoga stress vermindert en je beter in je vel laat voelen. Dat komt onder andere omdat je bloeddruk, hartslag en cholesterol levels verlagen als je regelmatig yoga doet.

Hoe vaker je het doet, hoe meer je kunt profiteren van de voordelen die yoga je bieden. Je zal ook zien dat je steeds beter wordt in het kalmeren van je geest als je regelmatig de mat opstapt.

Een slecht humeur? Deze yoga-sequence maakt je weer vrolijk

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️