Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 21 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

De opmars van psychedelische truffel retreats

Een paar jaar geleden buzzde moeder Ayahuasca door het land om als therapeutisch hulpmiddel te dienen. Inmiddels lijkt het stokje te zijn overgenomen door de psychedelische truffels. Deze magische paddenstoelen worden namelijk meer en meer gebruikt voor retreats, waarbij het doel is om je fysieke en (met name) je mentale gezondheid te verbeteren.

Tijdens een truffel ceremonie ga je niet recreatief trippen, maar juist op een innerlijke reis zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten.

 Verruim je geest

Psychedelica worden steeds populairder, ook in de medische wereld. In 2019 verschenen er meer wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp dan ooit tevoren. Een greep uit de bevindingen: de stoffen zijn nauwelijks gevaarlijk, het zou de angst voor de dood bij terminale kankerpatiënten kunnen verhelpen, tabak- en alcoholverslavingen behandelen, helpen bij stemmings- en dwangstoornissen en niet-behandelbare depressie genezen.

Deze wetenschappelijke inzichten zijn niet onopgemerkt gebleven en de werking van psychedelica wordt dan ook wereldwijd bejubeld. Het boek Verruim je geest van Michael Pollan stond zelfs wekenlang bovenaan de bestsellerslijst van The New York Times. Mede hierdoor wordt er inmiddels gesproken van een heuse ‘psychedelische renaissance’.

Truffel therapie is hot

Ook in Nederland signaleren we deze trend. De organisaties die truffel retraites aanbieden schieten werkelijk als paddenstoelen (woordgrap) uit de grond. De meesten bieden een 3-daagse experience, waarbij je in één weekend de mogelijkheid krijgt om een diepe transformatie te ondergaan. Vanuit het contact met je onderbewustzijn kun je het leven creëren dat je diep van binnen wilt.

Microdosing van LSD is hot, maar hoe werkt het precies?

Veel verslavingen, angsten, stress, depressies en andere persoonlijke problemen ontstaan namelijk uit een verkeerd zelfbeeld, uit niet-reële gedachten of door onderbewuste stress. Door de juiste intentie, setting en begeleiding van een truffel ceremonie, ga je hier therapeutische mee aan de slag en kun je je zelfbeeld veranderen.

De technische uitleg

Maar waarom werken deze middelen dan zo goed? En wat gebeurt er eigenlijk in je hoofd als je psilocybine neemt? Paddo’s en truffels vallen in de groep bewustzijn veranderende en hallucinogene middelen. Ze bevatten dezelfde werkzame stoffen, maar de effecten zijn wisselend en onder andere afhankelijk van je persoonlijke gevoeligheid, karakter, stemming en de dosis.

De werkzame stoffen psilocine en psilocybine lijken erg op het lichaamseigen serotonine (de neurotransmitter). Ons lichaam zet psilocybine om naar psilocine en die kan dan serotonine nabootsen. Door de hogere stimulatie van de receptoren ontstaan de effecten van truffel therapie.

Inzichten over jezelf en het leven

Een tekort aan serotonine kan zorgen voor depressie, angst, rusteloosheid, sugar cravings (wat serotonine nog meer verlaagt) en nog meer kwalen. Dit alles zorgt voor een negatieve spiraal waarbij je vatbaar bent voor ongezonde verslavingen. Vaak kom je pas uit deze negatieve spiraal als je het roer drastisch omgooit.

Deze microdosing truffels moeten de wereld gaan veranderen

Door een tripsessie met truffels te doen, verhoog je onder begeleiding tijdelijk de prikkeling van de serotonine receptoren, waarbij de negatieve gevoelens naar de achtergrond verdwijnen. Hier begint de reis in je onderbewustzijn en kan je diepere inzichten krijgen over jezelf en het leven. Het kan je laten zien waar jouw blokkades liggen en waar je aan mag werken.

Niet voor iedereen

Een ceremonie met truffels is qua setting vergelijkbaar met een gemiddelde Ayahuasca ceremonie. Je ligt op een matrasje, in een groep van ongeveer 10 man verspreid over de ruimte. Gedurende de ceremonie is iedereen naar binnen gekeerd en naderhand worden de ervaringen uitgewisseld en ontstaat er meer interactie tussen de deelnemers.

Ook de voorbereiding is essentieel, want een truffel ceremonie is niet voor iedereen weggelegd. Zo wordt er bij Roots & Wings in Amsterdam vooraf een health screening gedaan, om te checken je wel klaar bent voor deze stap.

Ook bij Divine Healing wordt er op voorhand geïnformeerd naar de intentie van de deelnemer en zullen ze op voorhand een intake afnemen om zeker te weten of deelname aan een psilocybine ceremonie geschikt is.

Tried & tested: microdosing met truffels. Dit is wat er gebeurde

Ayahuasca vs truffels

De vergelijking met Ayahuasca wordt vaak gemaakt, maar de verschillen zijn toch vrij groot. Ten eerste zijn truffels legaal en Ayahuasca is dat niet. Ook brengen truffels geen lichamelijke ongemakken zoals overgeven en diarree met zich mee, waar Ayahuasca dat vrijwel altijd doet.

Daarnaast is een trip met truffels veel makkelijker te sturen, omdat het wat milder is dan Ayahuasca en je het beter kunt doseren. Truffels worden door veel mensen als liefdevol en vrij ervaren, doordat je zelf op ontdekkingstocht gaat. Terwijl Ayahuasca soms een brute en dwingende manier is om de lessen die je nodig hebt, te laten ervaren.

Iets voor jou?

Het één is zeker niet beter dan het andere. Er zijn ook zeker mensen die juist meer baat hebben gehad bij het gebruik van Ayahuasca dan bij paddenstoelen of truffels. Ieder mens is anders en daarom zijn er ook veel verschillende wegen die leiden naar hetzelfde doel. Voel met je hart wat bij jou past en laat je hierdoor leiden.

Luistertip!

Meer weten over het microdoseren van truffels? Luister naar de Bedrock Talks podcast over microdoseren met Jakobien van der Weijden van microdose.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️