Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 22 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom je de bij wilt redden én vandaag nog wat zaadjes wilt strooien

Vandaag is het Nationale Zaaidag: wat klinkt als een soort feestdag, is eerder een massale reddingsactie. Het gaat namelijk niet goed met de wilde bijen. Over de hele wereld sterven steeds meer soorten uit, zo ook in Nederland. Dit is een groot probleem, want we hebben de bijen juist hartstikke hard nodig.

Gelukkig is het (nog) niet te laat en kun jij zelf ook iets doen om de bijtjes een handje te helpen.

Superbestuiver

Dat het slecht gaat met de wilde bij is niet alleen vervelend voor de bijen zelf, maar voor de mens allemaal. Dat heeft te maken met het feit dat de bij een heuse superbestuiver is. Bijen vliegen namelijk van bloem naar bloem, waardoor het stuifmeel verspreid wordt en bloemen kunnen voortplanten.

Bijen zijn dus essentieel voor de biodiversiteit, het behouden van onze mooie natuur en dus van gezonde ecosystemen.

Wat betekent biodiversiteit eigenlijk en wat kun jij daaraan bijdragen?

Van alle voedingsgewassen wereldwijd is 75 procent afhankelijk van bestuiving. Hier speelt de bij een onmiskenbare rol in. Denk hierbij aan kersen en appels, maar ook courgettes en paprika’s. Minder bijen betekent dus minder eten voor ons allemaal.

Zaaien voor de bijtjes

Doordat er tegenwoordig veel pesticiden gebruikt worden in gewassen, neemt de duurzame voedselvoorziening van bijen af en loopt de bijenpopulatie wereldwijd terug.

Daarom vraagt de Bijenstichting om vandaag op Nationale Zaaidag te zaaien voor de bijtjes. Zo kan jij zelf een bijenparadijs creëren:

1. Weet wat de bij eet

Hommels en bijen vinden niet elke bloem en plant even lekker. Let hier dus op voordat je zaadjes gaat strooien en kies voor een bijen-proof zaadmix. Favorieten op het menu van de bij zijn onder andere: klaproos, kamille, klaversoorten en duizendblad.

2. 3 van dezelfde soort

Plant altijd minimaal 3 bloemen of planten van dezelfde soort. Wilde bijen leggen namelijk een korte afstand af tussen hun nestelplek en de bloemen, dus zo hebben ze altijd genoeg eten. Je hoeft hiervoor geen grote wilde tuin te hebben. Met een paar potten op je balkon doe je de bijen en hommels ook al een groot plezier!

3. Ga voor biologisch

Bestrijdingsmiddelen en spelen een grote rol in de sterfte van hommels en bijen. Kies dus altijd voor biologisch als je gaat zaaien. Zo voorkom je dat er planten en bloemen met pesticiden in je tuin staan.

4. Steen eruit, plant erin

Voor de bij telt elk bloemetje extra. Een paar stenen uit je stoep halen en daar wat planten in doen, kan al een verschil maken voor de plaatselijke bijtjes. Ook kun je hier en daar tussen het groen een handje bloemenzaad strooien. Zo heb je het hele seizoen gezellig gezoem!

Help vandaag dus de bij en strooi wat zaadjes. Wist je dat je dit zelfs kan doen met een mondkapje? De mondkapjes van Marie Bee Bloom zijn 100 procent afbreekbaar en gevuld met bloemenzaadjes. Hebben!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️