Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 18 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Tuinieren op je balkon: zo doe je dat

Tuinieren kan hartstikke leuk zijn; lekker met je handen in de aarde wroeten en in de lente en zomer genieten van veel groen en gekleurde bloemen. Maar als je in de stad woont, is de kans groot dat je helemaal geen tuin hébt. Gelukkig kan tuinieren op je balkon ook prima!
Tuinieren op je balkon lijkt misschien een hele uitdaging, maar dat valt hartstikke mee. Kijk een kwartiertje rond op Pinterest en je bent gegarandeerd geïnspireerd – én gemotiveerd. Dit zijn onze tips.

Gebruik je ruimte efficiënt

Klein verschil tussen een tuin en een balkon: eerstgenoemde is meestal iets, eh, groter. Gelukkig zijn daar flink wat trucjes voor. Zo bestaan er plantenbakken die je aan de reling van de balkon kunt bevestigen en kun je bijvoorbeeld klimop om de regenpijp wikkelen. Als er ook een balkon boven je is, kun je zelfs planten ophangen.

Kijk naar de ligging van je balkon

Vóór je planten gaat kopen, is het handig om te kijken naar de richting van je balkon. Ligt ‘ie op het noorden, oosten, zuiden of westen? Dat kan een enorme verschil maken voor de hoeveelheid zonlicht die je planten zullen krijgen. Als je balkon bijna altijd in schaduw is gehuld, is niet zo’n heel goed plan om planten te kopen die het beste gedijen in een soort tropisch regenwoudklimaat.

Mix verschillende planten

Eigenlijk geldt deze tip voor elke tuin én elke urban jungle: een mix van verschillende planten is het mooist. Ga dus niet voor alléén maar bloemen, maar koop er ook wat planten bij – en andersom. Het is ook goed om te kijken naar planten die bijvoorbeeld mooi blijven in de winter, zodat je niet alleen in de zomer plezier hebt van je balkontuin.

Dit vind je vast ook leuk: Dé toevoeging voor je urban jungle: de ananasplant!

Maak ook een klein moestuintje

Tuinieren is niet alleen heel leuk, maar ook nuttig, als je groenten en kruiden verbouwt. Niets lekkerder dan een écht verse maaltijd! Kruiden als basilicum, tijm, munt en oregano kun je prima verbouwen. Salie is ook aantrekkelijk voor vlinders, en rozemarijn is goed tegen muggen. Denk qua fruit bijvoorbeeld aan aardbeien, frambozen en bramen. Toch liever groenten? Sla heeft weinig ruimte nodig en rucola kiemt lekker snel. Ook tomaten, wortels, spinazie en radijsjes kun je overwegen.

Lok vogels en vlinders

Mensen denken vaak dat er in de stad bijna geen vogels en vlinders zijn, maar niets is minder waar. En wat is een tuin zonder echte beestjes? Daarom kun je in de winter bijvoorbeeld vetbollen ophangen en kijken naar planten die vlinders aantrekken. Ook insecten die op je bloemen en kruiden af komen zijn niet ‘vies’, maar juist heel goed voor vogels. En heb je al eens een waterbadje of vogelhuisje overwogen? Plak dan wel ook even vogelsilhouetten op je raam, zodat vogels er niet tegenaan vliegen.

Beginnen maar!

Toch nog meer tips nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️