Josephine Kay
Josephine Kay Voeding 1 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Onkruid in je tuin? Deze vier onkruidsoorten kun je gewoon eten

Trots kijk je je tuintje in. De bloemen bloeien mooi en de planten groeien goed. Maar dan zie je wat je liever niet in je mooie tuin ziet: onkruid. Geïrriteerd trek je het uit de aarde en gooi je het op een composthoop. Opgelost. Maar zonde, want je kunt het ook prima eten. Onkruid werd (wordt) vaak gezien als iets slechts, maar nu blijkt dat het zeer voedzaam kan zijn en qua smaak ook niet verkeerd is. Ook heeft onkruid een veel lager impact op het milieu. Zo vertelt Keely Gerhold, oprichter van Tinyfield Roofhop Farm, aan Furthermore Equinox: “het wordt niet vervoerd, en het groeit zonder dat je pesticiden nodig hebt.”

Onkruid is goed

Naast dat ze geen grote voetdruk achterlaten op het milieu, zijn ze heel erg goed voor ons. “Ze moeten zelf overleven en hebben geen hulp nodig van mensen, zoals andere (niet wilde) planten.

Lees ook: De onmiskenbare gezondheidsvoordelen van voldoende vitamine A

Ze zijn dus robuust, zodat ze allerlei weersomstandigheden kunnen overleven,” aldus voedingsdeskundige Kristen Rasmussen Vasquez. “Fytonutriënten (plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen) kunnen de kans op chronische ziektes als kanker en hartziektes verkleinen.”

4x eetbaar onkruid

Onkruid smaakt over het algemeen vrij bitter, maar als je het goed bereidt met kruiden, ze blancheert of ze mengt met een salade, kun je ze goed toevoegen aan je dieet. Hieronder vind je een lijst met 4 soorten onkruid die je kan eten

1. Paardenbloemen

Je kunt het hele ding eten, en het zit boordevol kalium, bijna twee keer zoveel als er in spinazie zit. “Eet de bladen van een paardenbloem en krijg de vitamines A en K binnen en detox je lichaam ook meteen van binnenuit,” vertelt voedingsdeskundige Mikaela Reuben aan Furthermore Equinox.

Je kunt de bladen blancheren om de bittere smaak weg te halen en de bloemknoppen kun je rauw eten.

2. Postelein

Dit heb je misschien weleens eerder gegeten, want het populair in Nederland. Postelein’s bladen zijn rijk aan omega 3. Het heeft een lichte citroensmaak, en je kunt het heel goed door een salade heen gooien.

Dit vind je misschien ook interessant: Verse sla en rucola zonder plastic: je kunt nu levende bladgroenten kopen bij Marqt

Je kunt het ook in soep gooien om het wat aan te dikken en het is een ideale vervanger voor spinazie door de textuur en smaak.

3. Melganzenvoet

Boordevol vitamine A en C, calcium en magnesium. De zaden van de plant bevatten olie, waardoor je na het vermalen een dikke pasta overhoudt.

Niet vermalen smaakt het naar spinazie (het behoort ook tot dezelfde plantenfamilie), en het heeft een hoog caroteengehalte. Je kunt ook van het meel van de zaden brood bakken. Maar het blad bevat ook hoge concentraties oxaalzuur, dus eet er niet te veel van.

4. Zuring

Er zijn ongeveer tweehonderd soorten van deze plant uit de duizendknoopfamilie. Het groeit op zure grond, en sommige soorten zoals de veldzuring, hebben eetbare bladeren die je in een salade kunt gooien. Er zitten veel vitaminen in, als vitamine A en B9.

Wist je niet hé? Duik nu maar lekker de tuin in.

Meer over tuinieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Onkruid in je tuin? Deze vier onkruidsoorten kun je gewoon eten
Sluiten