Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 13 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Hebben! Uit deze biologisch afbreekbare mondkapjes groeien bloemen

Snel even de deur uit naar de supermarkt. Heb ik alles? Sleutels check, mobiel check, oh nee mondkapje vergeten. Snel ren je terug naar binnen om er nog eentje mee te grissen. Mondkapjes: ze zijn inmiddels een vast onderdeel van ons straatbeeld geworden. Helaas zijn er ook veel op de straat zelf terug te vinden. Dat kan beter, dacht Marianne de Groot-Pons. Zij ontwierp een 100 procent biologisch afbreekbaar mondkapje mét bloemenzaadjes.

Marianne de Groot-Pons is grafisch ontwerper en ergerde zich groen en geel aan alle wegwerpmondkapjes die op straat liggen. Daarom bedacht ze een mondkapje dat 100 procent afbreekbaar is. En het toffe is: na gebruik kan je het mondkapje planten en groeien er allerlei bloemen uit.

Schapenwol en rijstpapier

De koortjes van het mondkapje zijn gemaakt van puur schapenwol van Nederlandse schapen. Het kapje is van rijstpapier en wordt in een Nederlandse sociale werkplaats geproduceerd. De lijm is dan weer op basis van water en aardappelzetmeel. Ook de inkt van het logo is biologisch afbreekbaar. Lekker bezig dus.

https://www.bedrock.nl/avocadopit-biologisch-afbreekbaar-plastic/

Tussen het rijstpapier van het kapje zitten Nederlandse weidemix zaadjes. Wanneer je het kapje plant, of deze per ongeluk toch in de natuur terechtkomt, groeit er bijvoorbeeld korenbloem, gipskruid of dille uit. Zo kunnen de bijtjes er ook nog van meegenieten. En dat is nodig, want het gaat niet zo goed met de wilde bij.

Het mondkapje draagt dan ook de naam Marie Bee Bloom. Hij is te bestellen voor €3 per stuk. Zo ziet ‘ie eruit:

Mondkapjes verteren na 450 jaar

Deze 100 procent afbreekbare bloemenmondkapjes zijn een mooi idee om de extreme vervuiling van wegwerpmondkapjes tegen te gaan. Wanneer wegwerpmondkapjes in de natuur belanden, verteren pas na 450 (!) jaar. Hierdoor is er meer zwerfafval,  stikken dieren in deze mondkapjes en wordt de plastic soep er alleen maar groter door.

https://www.bedrock.nl/nadelen-wegwerp-mondkapje/

Naast het extra straatafval brengen wegwerpmondkapjes ook een grote CO2-uitstoot met zich mee. Dit heeft onder andere te maken met de transport en de productie van deze mondkapjes. Een studie van het University College London heeft berekend dat de impact van een wegwerpmondkapje 10 keer zo groot is als die van een katoenen mondkapjes.

Welk mondkapje je draagt, heeft dus invloed op het milieu. Ga dus voor een biologisch afbreekbare of kies één van deze duurzame varianten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️