Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk News 16 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Good News: gratis bloemen voor Amsterdammers voor meer bijen in de stad!

Misschien sta je er wel ‘s bij stil, misschien had je geen enkel idee, maar het gaat niet zo goed met de de wilde bij. Over de hele wereld komen steeds minder wilde bijen voor, en zo ook in Amsterdam. In de stad leven 72 verschillende soorten bijen (en in heel Nederland overigens 359), maar die lopen gevaar.

70 procent van de wilde bijen vliegen op allerlei verschillende planten en bloemen om zichzelf te voorzien in nectar en stuifmeel. Maar er is één probleem: er is bloemarmoede.

Bloemarmoede

Een wilde bij kan zo’n 200 meter vliegen, voordat het weer moet ‘tanken’ bij een bloem of een plant, vertelt Sonne Copijn (oprichtster van de Bee Foundation, een organisatie waarmee ze de bijen wil redden) aan Amsterdam.nl.

Dit betekent dat er dus een hoop plekjes nodig zijn waar zo’n bij zich tijdens zijn tocht kan opladen. Helaas zijn er in de afgelopen jaren steeds minder van die ‘mini-oases’, zoals Sonne dat zo mooi noemt, in de stad te vinden. Dit komt door o.a. de verstedelijking, de toenemende landbouw en de monocultuur.

Ook lezen: De gigantische impact van ál die festivals (en hoe we dat kunnen verminderen)

Weinig voedsel voor de bij

En dat heeft een heleboel gevolgen. Bijen (en andere insecten) zorgen namelijk voor de bestuiving van allerlei planten (waaronder de planten die ons voorzien van voedsel).

Maar doordat er steeds minder bloemen en planten te vinden zijn, is er weinig voedsel en nestel-plekken voor de bijen. Met als gevolg dat meer dan de helft van de bijen in Nederland (maar dus ook wereldwijd) met uitsterven wordt bedreigd.

Als voorbeeld heeft Sonne het over de paardenbloem. Een bloem die je tegenwoordig niet meer  zo vaak in de weilanden terugziet, maar die een belangrijke rol speelt in het leven van de bij.

Ook interessant: Dit kan jij deze lente doen om klimaatverandering tegen te gaan

Help de bij, plant een plant

En dus moeten er meer bloemen en planten in de stad komen, vinden Sonne en groenorganisatie GroeneBuurten. Daarom geven de 2 organisaties onder de noemer ‘Amsterdam Zoemt’ gratis wilde-bijen-plantenpakketten weg.

Wat blijkt? De actie is zó’n groot succes, dat de pakketten op dit moment allemaal al weg zijn. Goed nieuws, want dat betekent dat veel mensen de wilde bij willen helpen! Wel kun je jezelf op de wachtlijst zetten terwijl er wordt gezocht naar aanvullend budget om nog meer plantenpakketten aan te kunnen bieden.

Zelf aan de slag? Ga naar het tuincentrum en koop inheemse bloemen die meerdere jaren blijven bloeien óf het hele jaar rond bloemen geven. En lees de handige tips voor de start van een tuin of balkon op GroeneBuurten.nl.

Must read: Als kinderen contact verliezen met de natuur, hoe gaan ze er dan ooit voor vechten?

De planten die Sonne tipt om in huis (of beter gezegd: de tuin) te halen, zijn:

  • Salvia’s
  • Lavendel
  • Helleborus
  • Wederik
  • Skimmia
  • Grote wederik
  • Tijm
  • Oregano
  • Kamperfoelie
  • Fruitstruiken of fruitbomen

Heb je geen tuin en wil je toch iets doen? Via Gemeente Amsterdam kan je je eigen geveltuin of boomtuintje aanvragen.

Meer lezen over de natuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Good News: gratis bloemen voor Amsterdammers voor meer bijen in de stad!
Sluiten