Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 25 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

In de categorie goede ideeën: dit bedrijf maakt biologisch afbreekbaar plastic van een avocadopit

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: een Mexicaans bedrijf maakt wegwerpplastic van avocadopitten. 

Als je aan Mexico denkt, dan denk je misschien wel aan prachtige stranden, burrito’s, guacemole en tequila. Maar in Mexico zijn ze goed in nog veel meer dingen. Een student chemische technologie kwam namelijk met het briljante idee (en een even briljante uitwerking) om plastic producten te maken van – jawel – de pit van een avocado. Hoe bedoel je close the loop?

Innovatief én zero waste

Scott Mungía (25), toen nog student, begon met het project in 2012. Met een flinke dosis motivatie om het plasticprobleem op te lossen, ging hij op zoek naar een verantwoorde manier om biologisch afbreekbaar plastic te maken. Want dat was (en is nu nog meer) hoognodig. Het plasticprobleem in een notendop: momenteel belandt er jaarlijks zo’n 5 miljoen ton plastic per jaar in de oceanen. 50 procent daarvan is wegwerpplastic.

Wereldverbeteraar worden? Pak het plasticprobleem aan en win €5000,- startkapitaal

Effectieve manieren is om wegwerpplastic simpel weg minder te gebruiken (de zero waste mindet) of wegwerpplastic afval te verbannen (wat gaat gebeuren vanaf 2021 in Europa). Maar er zijn meer manieren. Want waarom alleen in plastic denken als je de producten waar we blijkbaar zo erg aan gehecht zijn, ‘gewoon’ van een ander materiaal maakt?

De avocadopit als grote winnaar

Na een trial-and-error periode waarin ook mango’s en bepaalde zaadjes werden getest, werd de avocadopit de grote winnaar. Na twee jaar van productontwikkelingen werd het een heus bedrijf, Biofase, en telt het inmiddels 14 werknemers. Het produceert al zo’n 130 ton ‘avo plastic’ per maand (bekijk in deze video hoe dat werkt).

Hoe ze aan de avocadopitten komen? Mexico is dé exporteur van avocado’s, ze voorzien zo’n 50 procent van de wereld de geliefde groente. Maar ook in eigen land wordt er natuurlijk genoeg avocado en guacemole gegeten waarvan de pitten vanaf nu mooi naar deze fabriek kunnen. De setjes met bestek, rietjes en andere producten zijn biologisch afbreekbaar of kan je composteren binnen 240 dagen. Laten we hopen dat dit andere bedrijven inspireert om het gebruik van wegwerpplastic nog meer tegen te gaan!

Heb jij ook een innovatief idee? Doe mee aan Dopper’s Changemakers Challenge!

Meer goede ideeën

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
In de categorie goede ideeën: dit bedrijf maakt biologisch afbreekbaar plastic van een avocadopit
Sluiten