Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 13 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

The Minimalists: Less Is Now op Netflix breekt een lans voor minimalisme

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke regelmatig een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: The Minimalists: Less Is Now. Een inspirerende docu over – je raadt het al – minimalisme.

Minimalisme is een thema dat ons niet onbekend is. We wijdden er een tijd terug al een podcast-aflevering aan en met de feestdagen in december braken we een lans om in plaats van tientallen cadeautjes te kopen, juist te consuminderen.

De reden is duidelijk: mensen kopen veel en veel te veel spullen die ze niet nodig hebben. En dat is problematisch. Want de productie, verzending en afvalverwerking kost de aarde ontzettend veel energie die de aarde uitput. De oplossing? Een minimalistische(re) levensstijl.

The Minimalists: Less Is Now

In The Minimalists: Less is Now word je bestookt met kritische vragen waar je zelf niet zo gauw over reflecteert. Hoe veel van de spullen die je bezit voegen écht waarde toe aan je leven? Welk deel van al onze spullen is noodzakelijk, welk deel niet?

Dit is hoe minimalisme je kan helpen om efficiënter te werken

In een samenleving waarin je alles met één klik kunt bestellen en binnen de dag in huis hebt, is het verleidelijk om jezelf te verwennen met materiële traktaties. Baaldag? We belonen onszelf met een paar nieuwe schoenen. Werkt je mixer niet meer naar behoren? Een nieuwe is zo besteld. En zo kunnen we nog veel meer voorbeelden geven. Geen wonder dat we allemaal vatbaar zijn voor een teveel aan spullen.

Het kan ook anders

Toch kan het ook anders. De documentaire laat overtuigend zien dat minimalisme de weg vrijmaakt naar de essentie van je bestaan. Minder spullen maakt namelijk niet alleen dat je huis er een stuk opgeruimder uitziet, het stelt vooral ook op scherp wat er écht toe doet in je leven.

https://www.bedrock.nl/minimalisme-spel/

Zo getuigen personages in de documentaire dat ze dankzij een minimalistische levensstijl de persoon zijn geworden die ze altijd al hadden willen zijn. Het is bevrijdend om je los te koppelen van de materialistische consumptiemaatschappij, stellen ze.

Misschien toch maar even nadenken voor jezelf trakteert op dat nieuwe paar schoenen?

Bekijk de volledige trailer hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️