Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Duurzaamheid 23 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom het de perfecte tijd is om te consuminderen

Deze kerst zal anders zijn; het is een zin die je waarschijnlijk al 1000 keer hebt gelezen. En hoewel meestal de nadruk ligt op de nadelen van een kleiner kerstfeest, zien wij toch ook de voordelen. Dit jaar is de perfecte gelegenheid om wat meer te consuminderen.

Want geef toe: de voorbije jaren kocht je tijdens de feestdagen waarschijnlijk je salaris leeg aan cadeaus, outfits en overbodig veel eten en drinken voor bij uitgebreide diners. Erg gezellig, maar is het wel echt nodig?

Niet alleen zijn we er een hoop geld aan kwijt, al die spullen nemen ook de aandacht weg van wat er écht toe doet. Bovendien zijn lang niet alle spullen duurzaam geproduceerd, wat betekent dat ook onze aarde er nadeel aan ondervindt. Kortom: consuminderen kan duidelijk geen kwaad.

Tijd om te consuminderen

Sowieso zijn we ons dit jaar al veel meer bewust van wat er echt toe doet en van de keuzes die we maken. Daarom vinden we het de perfecte tijd om ook eens ons consumptiegedrag tijdens de feestdagen onder de loep te nemen.

1. Consuminderen met cadeautjes

Het afgelopen jaar hebben we meer dan ooit behoefte gehad aan warmte, verbondenheid, diepgaande gesprekken en een luisterend oor. Eigenlijk is dat erg mooi om te zien hoe een pandemie de basisbehoeften van de mens op scherp stelt. Want wie maakt er zich nog zorgen om cadeautjes? De meeste mensen willen gewoon bij elkaar zijn.

Ook interessant: 5 tips om goed voor jezelf te zorgen tijdens de feestdagen

Reden te meer dus om dit jaar niet te investeren in materiële cadeaus, maar in persoonlijke cadeaus met betekenis. Heel wat mensen hebben tijdens de lockdown nieuwe hobby’s ontwikkeld. Van een vriendin kreeg ik onlangs bijvoorbeeld een zelfgemaakte geurkaars en een zelfgemaakt armbandje. Hoe leuk is dat?

En zelfs al ben je niet zo’n creatief talent, dan zijn er nog genoeg manieren om anderen blij te maken met persoonlijke cadeaus:

  • Schrijf een lange brief voor die vriendin die je al een tijdje niet meer hebt gesproken. Stop er een theezakje bij, een mooi gedicht, een zelfgemaakt armbandje, maak er iets persoonlijks van.
  • Breng homemade granola langs bij mensen waarvan je weet dat ze een power-ontbijt kunnen gebruiken.
  • Maak een selfcare pakket voor mensen die overuren draaien in de zorgsector. Denk aan gezichtsmaskertjes, kaarsjes, ontspannende thee, vaak heb je die dingen gewoon nog bij je thuis liggen.
  • Zoek een paar kledingstukken uit die je weinig draagt en breng ze langs bij een vriendin met dezelfde maat.
  • Stuur kaartjes naar mensen waarvan je weet dat ze zich af en toe eenzaam voelen.
  • Koop een tegoedkaart bij Cineville of Cinemember voor iemand waarvan je weet dat hij/zij van films en documentaires houdt.

Je snapt het: er zijn genoeg mogelijkheden.

Luistertip: Bedrock Talks: over minimalisme en duurzaamheid met Jelle Derckx

2. Consuminderen met kleding

De feestdagen zijn voor veel mensen een gelegenheid om een paar nieuwe outfits aan te schaffen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar laat ons eerlijk zijn: hoe vaak dragen we die feestelijke kleding nog tijdens de rest van het jaar?

Probeer dit jaar eens aandachtig te kijken naar wat er nog in je kledingkast hangt. Misschien kun je wel nieuwe combinaties bedenken met items die je al hebt? Of misschien heb je wel een basic zwarte jurk die je kunt opleuken met accessoires? Of nog gezelliger: vier kerst dit jaar gewoon in je kerstpyjama, volgend jaar kan dat misschien niet meer.

Must read: 5 concrete voorbeelden waarom jouw acties bijdragen aan duurzaamheid

Wil je toch iets kopen? Shop dan tweedehands. Hoewel de kledingwinkels in Nederland momenteel gesloten zijn, kun je natuurlijk nog altijd online shoppen via apps als Vinted. Om je een idee te geven: gisteren heb ik zelf een winterjas, twee vesten en een bodywarmer gekocht voor samen nog geen €11 (!). Hiermee kan ik heel de winter overleven.

Extra leuk aan Vinted is trouwens dat ze samenwerken met transportplatform Homerr, de meest duurzame bezorgservice van ons land.

3. Consuminderen met eten

Hoewel we bij Bedrock ontzettend houden van gezellige diners, willen we toch graag benadrukken dat het ook qua eten best wat minder kan. Denk maar aan alle dierlijke producten die tijdens de feestdagen op tafel komen, terwijl er zó veel lekkere plantaardige alternatieven zijn.

Daarnaast kopen we tijdens kerstdiners ook vaak te veel in, uit angst dat de gasten niet voldoende eten zullen hebben. Helaas leidt dat vaak tot onnodige food waste, en dat is zó’n zonde.

Grijp de extra vrijgekomen tijd dit jaar aan om eens goed na te denken. Hoe kunnen we een lekkere, gezellige maaltijd op tafel zetten op een spaarzame en duurzame manier? Wij doen alvast een voorzetje met dit vegan 4-gangenmenu voor kerst. En heb je de dag nadien nog eten over? Check dan onze tips om met restjes te koken.

Het gaat er niet om dat je de gezelligheid wegneemt, het gaat er om dat je jezelf bewust bent van hoe veel je andere jaren eigenlijk wel niet consumeert. Zoals je leest zijn er genoeg manieren om van consuminderen iets heel gezelligs te maken. Fijn eindejaar!

Zo verander je jouw gewoontes:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom het de perfecte tijd is om te consuminderen
Sluiten