Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 13 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe word je weer vrienden met je lijf?

Vraag aan je vriendinnen of ze tevreden zijn met hun uiterlijk en de helft zal met ‘nee’ antwoorden. Super jammer, want een positief lichaamsbeeld is goed voor je zelfvertrouwen, je relaties en je seksleven. Wat is het geheim van vrouwen die lekker in hun vel zitten, makkelijk kunnen ontspannen en kunnen genieten van hun lichaam? Rebalancer en auteur Lisette Thooft zocht het uit.

Je weet wel dat je van jezelf moet houden, want dat zegt iedereen tegenwoordig (#selfcare). Maar kun je van jezelf houden zonder van je lichaam te houden? Natuurlijk niet. Daarom wordt het tijd dat je weer vrienden wordt met je lijf.

Ongelukkig en eenzaam

De 80-jarige oorlog tegen de kilo’s is een strijd tussen jou en jouw lichaam. En helaas zijn veel vrouwen hun hele leven bezig deze oorlog te voeren. Lisette kwam daar achter tijdens een schrijfwedstrijd over ‘Ik en mijn lijf’, waarbij vrouwen in alle toonaarden vertelden over hun getob, hun geworstel en hun ingewikkelde relatie met hun lichaam.

Ze schreven bijvoorbeeld dat hun lichaam hun ergste vijand was, dat ze nooit nadachten over hun eigen lichaam, dat ze het zagen als een omhulsel, maar niet voelde. En dat het gevecht met hun gewicht, de weegschaal, de schuldgevoelens over eten en gebrek aan liefde voor hun lijf, ervoor zorgde dat ze zich ongelukkig en eenzaam voelde.

Dit is de makkelijkste tip voor meer body positivity (+ 5 Instagram-accounts die je moet volgen)

Angst van het innerlijke kind

“Het was schokkend,” vertelt Lisette. “Ik geloof dat je jezelf niet mooi hoeft te vinden, maar je moet wel van je lichaam houden. Je hoeft niet slank, sportief of sterk te zijn, zelfs niet gezond, maar je moet je wel kunnen ontspannen. Je hoeft niet gelukkig te zijn, maar je moet wel kunnen genieten. En je kunt niet van je lichaam houden, ontspannen of genieten, zonder pijn en ongemak te accepteren.

Want pijn en ongemak, vermoeidheid en zwakte, ziekte, veroudering en ten slotte de dood horen bij het leven in een lijf. Als je bang bent voor pijn, ziekte en dood is dat de angst van het kind dat je was, je innerlijke kind. Je bent geen kind meer en je kunt erop vertrouwen dat je alles wat je leven brengt, aankunt. Want een volwassen mensenhart kan alle pijn van de wereld aan. Zelfs de pijn van het ultieme afscheid.”

Megan Jayne Crabbe over body positivity: “Jij hebt de wereld meer te bieden dan een platte buik”

Simpele oefeningen

In haar boek ‘Vrienden worden met je lijf’ legt Lisette uit dat lichaamsbewustzijn van levensbelang is. “Je kunt veel pijn aan, maar daarvoor je moet je wel bewust aanwezig zijn in je lichaam. Dat wil zeggen: kunnen en durven voelen wat je voelt, met vriendelijke, warme aandacht. Want je kunt niet van je lichaam houden zonder de pijn en het ongemak te accepteren.”

Hiervoor kun je simpele oefeningen doen. Zoals je hart voelen, je adem volgen, jezelf masseren, in je handen wrijven, rechtop lopen, je schouders rollen – allemaal dingen om bewust te worden van je lijf. Van lichaamsbewustzijn word je niet alleen mooier en gezonder, maar ook meer in staat om te genieten van het leven. Het verbetert je immuunsysteem, zorgt dat je begrijpt wat je lichaam wil en geeft je een basaal gevoel van liefde.

Genieten van het leven

Daarom is vrienden worden met je lijf van levensbelang. Houden van je lichaam maakt dat je kunt ontspannen in wat er is, wat het ook is. En ontspannen betekent dat je durft te voelen wat je voelt, wat het ook is. Ontspannen en durven voelen betekent dat je pijn en vreugde accepteert, toelaat, in je hart opneemt en er wijzer van wordt. Zodat je kunt genieten van alles wat het leven brengt, elke dag weer, elke minuut, elk moment.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️