Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 25 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Dingen die je onbewust zegt die bijdragen aan body negativity

Ben je ontevreden met je lichaam? Dan ben je zeker niet de enige. Uit onderzoek van Cosmopolitan blijkt dat 51 procent van de Nederlandse vrouwen ongelukkig is met haar lichaam. Eigenlijk is dat ook helemaal niet vreemd als we heel de dag op Instagram, in modebladen en naar de televisie kijken. We worden continu blootgesteld aan een niet te evenaren modebeeld, waardoor we veel te hoge eisen gaan stellen aan ons eigen lichaam. Toch is dit niet het enige waar we onze body negativity aan te danken hebben. Zonder dat we het doorhebben, kunnen we zelf ook een grote oorzaak zijn van onze negativiteit.

Onbewust zijn er een aantal dingen die we tegen onszelf zeggen die bijdragen aan body negativity. We sommen het voor je op, zodat je bewust deze zinnen kunt vermijden.

“Ik ben lelijk”

We hebben allemaal wel eens dat we onszelf in de spiegel aankijken en onszelf lelijk vinden. En hoe graag je innerlijke stem dan zegt dat je lelijk bent, wil je juist het tegenovergestelde zeggen: “Ik ben mooi.”

Volgens levenscoach en verslavingsspecialist, Cali Estes kom je in een negatieve spiraal terecht als je jezelf lelijk blijft noemen. Door je lichaam met positiviteit te benaderen, kom je vanzelf uit de vicieuze cirkel.

Must read: Megan Jayne Crabbe over body positivity: “Jij hebt de wereld meer te bieden dan een platte buik”

“Ik ben vies”

Vanuit dezelfde gedachtegang wil je ook vermijden om jezelf vies te noemen. Ten eerste is het niet waar en ten tweede krijg je alleen maar onnodige negativiteit over je heen.

“Ik moet nog […] kilo afvallen”

Wanneer je alleen maar op de getallen van je weegschaal focust, vergeet je misschien te letten op hoe je je voelt. Volgens gezinstherapeut Summer Forlenza is het belangrijk om doelen te stellen die te maken hebben met je gezondheid (zowel fysiek als mentaal) en je minder te richten op het exacte gewicht dat je hebt.

“Waarom heb ik dit gegeten?”

Als je langere tijd probeert om gezonde voeding te eten, kan het soms frustrerend zijn als je dan toch iets ongezonds eet. Volgens therapeut Laura Kelly wil je absoluut vermijden om  “Waarom heb ik dit gegeten? Waarom kan ik mezelf niet inhouden? Ik ben slecht” tegen jezelf te zeggen.

Als je een keer wat ongezonds eet, probeer er dan van te genieten in plaats van jezelf er voor te schamen of straffen. Geef jezelf toestemming om zonder schuldgevoel te genieten van het minder gezonde gerecht.

Must read: Dit is de makkelijkste tip voor meer body positivity

“Ik zal nooit afvallen”

Wanneer je hard aan je lichaam aan het werken bent, kan het heel frustrerend zijn om te zien dat er amper kilo’s vanaf gaan. Misschien ga je wel bij de pakken neerzitten of geef je het helemaal op.

Probeer dit niet te doen! Als je tegen jezelf zegt dat je nooit zal afvallen, zal dat ook niet gebeuren. Probeer eerder tegen je zelf te zeggen dat het wel gaat lukken. Het is een self-fulfilling prophecy. Als je tegen jezelf zegt dat iets gaat lukken, gaat het ook lukken.

“Het is mijn schuld dat ik er zo uitzie”

Veel mensen zullen zichzelf de schuld geven van hoe ze eruit zien. Probeer dit niet te doen. Personen die zichzelf vaak de schuld geven van iets, lopen een grotere kans op geestelijke gezondheidsproblemen en dat willen we voorkomen.

“[…] ziet er veel beter uit dan ik”

Je wil ten alle tijden voorkomen om jezelf te vergelijken met andere personen; zeker als het aankomt op je lichaam. Concentreer je daarom op jezelf. Wanneer ben jíj gelukkig en wanneer voel jíj je goed? Ennuh, als iemand mooi is, wil dat niet zeggen dat jij dat niet kan zijn.

Wanneer je aan het werk bent met jezelf, kan je er soms helemaal doorheen zitten. Probeer op zulke momenten te letten op de woorden die je gebruikt tegen jezelf. Blijf inzien dat jij en je lichaam van waarde zijn. Dat is de eerste stap naar meer body positivity of neutrality.

Meer over ons lichaamsbeeld:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Dingen die je onbewust zegt die bijdragen aan body negativity
Sluiten