Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 17 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit is de helende kracht van fungi (paddenstoelen dus)

Iedereen die Fantastic Fungi heeft gezien, zal nooit meer hetzelfde naar paddenstoelen kijken. Deze mind-blowing documentaire laat namelijk zien hoe geweldig het schimmelkoninkrijk is. Paddenstoelen en schimmels zijn niet alleen gezond, maar hebben bijzondere krachten waardoor ze kunnen helpen bij medische, therapeutische en zelfs ecologische uitdagingen.

In een wereld waar veel mensen op zoek zijn naar verbinding met elkaar en de natuur, geven de paddenstoelen en schimmels ons het goede voorbeeld. Hun ondergrondse netwerk is zo immens, dat het – volgens experts – potentieel onze wereld zou kunnen redden.

Paddenstoelen vs. schimmels

Even een kort lesje biologie. De paddenstoel is de vrucht van de schimmel en vormt dus maar een klein deel van de schimmel. Meestal leeft die schimmel onzichtbaar onder de grond of onder boomschors. Het netwerk aan schimmeldraden krijgt bovengrondse uitlopers waar paddenstoelen groeien en die zien we.

Mushrooms to the rescue: dit is hoe ze vervuiling van de aarde tegengaan

Hoewel we paddenstoelen op de groenteafdeling in de supermarkt kunnen vinden, is het geen plant. Maar het is ook geen dier. De paddenstoel is vergelijkbaar met de vrucht van een appelboom: de appel. Alleen is de ‘boom’ in het geval van de paddenstoel niet zichtbaar. Overigens is iedere paddenstoel dus een schimmel, maar is niet iedere schimmel een paddenstoel.

Opruimers van de natuur

Schimmels zijn anders dan planten en dieren en vormen daardoor een aparte groep in de natuur. Dit komt doordat de cellen anders zijn opgebouwd. Daarbij halen ze hun energie niet uit de zon, zoals planten, maar halen ze hun voedsel uit dode planten of dieren. Daarom staan schimmels bekend als de opruimers van de natuur.

Magic mushrooms die werken als antidepressiva, kan dat?

Na de planten en de dieren zijn schimmels de grootste aanwezigheid op aarde. En qua soortenrijkdom zijn ze (na de dieren) de tweede grootste speler. Schimmels zijn zó divers en overal aanwezig, dat ze cruciaal zijn voor aardse systemen. Helaas hebben schimmels een slechte reputatie.

Als iedereen nu Fantastic Fungi zou zien, zou dit probleem zo verholpen zijn. Al is het maar omdat schimmels prachtig zijn om naar te kijken.

Wood Wide Web

De paddenstoelen zijn dus de vruchten, die boven de grond uit steken en de rest van het schimmelorganisme bestaat uit lange draden die zich eindeloos vertakken. Deze massa aan vertakte draden heet de zwamvlok of het mycelium: een ongelofelijk groot netwerk van schimmeldraden, dat  soms bovengronds, maar meestal ondergronds loopt.

Deze microdosing truffels moeten de wereld gaan veranderen

Dit schimmelnetwerk fungeert als een soort internet voor bomen. Ook wel het ‘Wood Wide Web’ genoemd. De schimmeldraden verbinden alle wortels van alle bomen met elkaar en communiceren met elkaar. Ze delen voedingstoffen, wisselen informatie uit en verdedigen hun familie. Sterke bomen ondersteunen zwakkere. En de schimmels zijn de infrastructuur van dit alles.

Oplossing voor het klimaatprobleem

Oké. Nu we de grootsheid van de fungi hebben geschetst, kunnen we verder gaan met de helende krachten. Want volgens gerenommeerde wetenschappers en fungi-experts kunnen schimmels potentieel de planeet genezen en een oplossing zijn voor de klimaatverandering.

Nu schreven we al eerder over hoe paddenstoelen vervuiling van de aarde kunnen tegengaan en over deze plastic-etende mushroom, die de wereld kan redden. Daarvoor moeten we wel écht gaan kappen met het kappen van oerbos, want in dat hout (vol houtschimmels) zit gigantisch veel biodiversiteitswaarde.

Microdosing & psychedelica: de medicijnen van de toekomst?

Planten zetten namelijk koolstofdioxide om in koolstof voor hun bladeren en stammen. Maar 70 procent van die koolstof belandt uiteindelijk ondergronds, wanneer het met schimmel wordt uitgeruild voor voedingsstoffen via de wortels. Is de koolstof eenmaal geabsorbeerd door de schimmels, dan kan het duizenden jaren ondergronds blijven, wat weer goed is voor de aarde.

Gezondheidsvoordelen

Daarnaast bevatten fungi een shitload aan medicinale eigenschappen. Elke paddenstoel en schimmel is een bron van (nog) onontdekte eigenschappen, die ons zelfs kunnen helpen om virussen – en dus pandemieën! –  te overwinnen. Schimmels zijn immers constant verwikkeld in een chemische oorlogvoering om voedsel, met andere schimmels, maar ook met bacteriën.

Zo is ook in 1928 de eerst penicilline ontdekt en volgden erna nog vele andere antibiotica, die werden aangemaakt door schimmels. En als we verder terug gaan in de tijd, zien we dat zelfs in de oudheid al bekend was dat bepaalde schimmels een geneeskrachtige werking hebben. Wonden die met de schimmel ingesmeerd werden, raakten niet ontstoken.

Omdat we nog úúúren kunnen praten over de gezondheidsvoordelen van fungi, zullen we hier verder op ingaan in een volgend artikel. Stay tuned! 

Deze 4 medicinale mushrooms mogen niet ontbreken in je supplementenrijtje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️