Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk News 29 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Wait, what: gaat deze plastic-etende paddenstoel de wereld redden?

Een paddenstoel die plastic eet en zo het plastic afval helpt te reduceren. Het klinkt als een tekenfilm, maar niets is minder waar: een onderzoek van de Royal Botanic Gardens Kew in Londen stelt dat schimmels in staat zijn om het afbreken van plastic afval te versnellen. Die pizza funghi van vanavond krijgt ineens een hele andere dimensie.

We horen je denken: maar hoe dan?! De fungi zijn volgens het rapport in staat om verontreinigende stoffen uit de bodem en het afvalwater te verwijderen.

Verontreinigende schimmels

Er verschijnen steeds meer schimmels die worden gebruikt om verontreinigende stoffen (zoals olie en giftige chemicaliën) op te ruimen. De plastic-etende paddenstoel is in 2017 ontdekt in een Pakistaanse stortplaats.

De onderzoekers ontdekten dat de desbetreffende schimmel (of voor de kenners onder ons: de aspergillus tubingensis fungus) geschikt is voor het afbreken van plastic, waaronder polyesterpolyurethaan. Die stof wordt gebruikt voor talloze producten, zoals koelkasten, kunstleer en isolatie. Waar plastic over het algemeen jaren nodig heeft om te verdwijnen, doet de paddenstoel er volgens het onderzoek slechts een paar weken over om de verontreinigende stoffen af te breken.

Een prachtige ontdekking, want met het huidige en hard groeiende milieuprobleem van kunststofafval is alle hulp welkom. En deze kleine paddenstoel kan hier een grote rol in spelen!

Plastic-etende paddenstoel

In het rapport – waar meer dan 100 wetenschappers uit 18 landen aan hebben meegewerkt – worden meer dan 2000 (!) nieuwe, vorig jaar ontdekte soorten behandeld. Die hebben allemaal nuttige eigenschappen voor zowel natuurlijke als industriële doeleinden, waaronder de klimaatverandering.

De plastic-etende paddenstoel is echter gewapend met een uniek enzym, wat het de meest interessante schimmel uit het rapport maakt. Wetenschappers zeggen dat de schimmel groeit op het oppervlak van kunststoffen, waar hij de chemische verbindingen tussen plastic moleculen afbreekt.

Plastic afval verminderen

Gelukkig kun je zelf ook een grote rol spelen in het verminderen van de hoeveelheid plastic afval op de planeet. Lees bijvoorbeeld onze artikelen over de Zero Waste Challenge om meer te weten te komen over een leven zonder plastic afval. Moeite met zero waste gaan? Deze tips helpen je een handje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wait, what: gaat deze plastic-etende paddenstoel de wereld redden?
Sluiten