Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 20 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Deze 4 medicinale mushrooms mogen niet ontbreken in je supplementenrijtje

Iedereen die Fantastic Fungi heeft gezien, zal nooit meer hetzelfde naar paddenstoelen kijken. Deze mind-blowing documentaire laat namelijk zien hoe geweldig het schimmelkoninkrijk is. Paddenstoelen en schimmels zijn niet alleen gezond, maar hebben bijzondere krachten waardoor ze kunnen helpen bij medische, therapeutische en zelfs ecologische uitdagingen.

We schreven al eerder over de helende krachten van fungi en dan met name over de enorme potentie die fungi voor de wereld (en ons klimaat) heeft. In dit artikel daarentegen, zoomen we verder in op de medicinale werking van fungi.

Gezondheidsvoordelen van medicinale mushrooms 

De laatste tijd beginnen we in het Westen eigenlijk pas te zien, wat ze in het Oosten al heel lang weten: de krachtige eigenschappen van medicinale paddenstoelen. Vooral in de traditionele Chinese geneeskunde werden deze veelvuldig ingezet.

Paddestoelen zoals chaga, reishi en lion’s mane bevatten een scala aan mystieke eigenschappen, die ook nog eens een hoop gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Medicinale paddenstoelen moeten overigens niet verward te worden met paddo’s en truffels, die tegenwoordig steeds vaker therapeutisch worden gebruikt vanwege het hallucinerende effect. Het doel van deze magische paddenstoelen is om je fysieke en (met name) je mentale gezondheid te verbeteren. Daarover lees je meer in dit artikel.

Boost voor je immuunsysteem

Medicinale paddenstoelen zorgen niet voor een bewustzijnsverandering. Je wordt er dus niet high of stoned van zoals bij paddo’s of truffels. Mycotherapie, ofwel de wetenschap van de medicinale paddenstoel, kan een waardevolle aanvulling zijn op je voeding. Het is namelijk bewezen dat bepaalde paddenstoelen je immuunsysteem een boost kunnen geven.

Magic mushrooms die werken als antidepressiva, kan dat?

Zo is Lion’s mane goed voor je hersenen, cordyceps voor tijdens het sporten en reishi als je last hebt van allergieën en voor de lever. Afhankelijk van jouw wensen en klachten is er een paddenstoel die bij je past. Zo bevatten alle paddenstoelen een grote poel aan werkzame stoffen, alleen blinken ze in één specifieke stof duidelijk uit. Dit wil niet zeggen dat ze op elk lichaam een soortgelijke uitwerking hebben. Het blijven natuurproducten.

De 4 belangrijkste medicinale paddenstoelen

Dit zijn de meest bekende en belangrijke:

1. Reishi

Reishi is één van de meest bekende medicinale paddenstoelen en misschien ook wel het breedst inzetbaar. Het bevat stoffen die een positieve invloed hebben op de witte bloedlichaampjes en daarmee het immuunsysteem. Daarom is reishi een heuse feelgood paddenstoel. Geen wonder dat het zo’n populair superfood is!

Enkele onderzochte eigenschappen van reishi zijn:

  • Geeft het immuunsysteem een boost
  • Zou lusteloosheid en depressie kunnen helpen tegengaan
  • Ondersteunt een gezond hart- en bloedvatenstelsel
  • Balanceert de bloedsuikerspiegel
  • Verhoogt de antioxidanten status

Je kunt zelf reishi kweken met growkitjes of lekker eenvoudig een potje capsules met een reishi kopen.

Mushrooms to the rescue: dit is hoe ze vervuiling van de aarde tegengaan

2. Chaga

Eigenlijk is de chaga de parasiet van de berkenboom. Wanneer je de chaga ziet, zal de zwam waarschijnlijk niet eens opvallen. Het ziet eruit als een zwartgeblakerde uitstulping (ieuw!) van het hout, maar schijn bedriegt. Wanneer je de chaga openmaakt, heeft het een helder oranje binnenkant en zit boordevol met belangrijke stoffen.

Zo bevat deze paddenstoel een zeer groot aantal actieve componenten die een antioxidatieve, antitumorale en antivirale werking hebben. De chaga helpt je met name om je lichaam (weer) in balans te brengen. Daarnaast wordt hij in veel landen gebruikt als natuurlijk vervanger voor koffie.

En dat is zo gek nog niet, want chaga bevat stoffen die de vorming van goede cytokines verhoogd.

Verder kan chaga de bloedsuikerspiegel verlagen en het cholesterolniveau doen slinken. Deze positieve eigenschappen hebben ertoe geleid dat deze Oost-Europese koffievervanger razend populair is. Paddenstoelensupplementen zoals chaga kopen? Dat doe je bij de betere smart- en healthshops.

3. Lion’s mane

De lion’s mane is een paddenstoel met roomwitte stekels die lijken op de manen van een leeuw. Een erg mooie verschijning. Naast zijn uiterlijk wordt deze paddenstoel vaak gebruikt bij neurologische aandoeningen en emotionele- en stressklachten.

Waarom? Deze zwam bevat een flinke hoeveelheid polysaccharide HEM, wat een gunstige uitwerking heeft op de neurotransmitters en myeline in de hersenen en het zenuwstelsel. Neurotransmitters zorgen voor de signaaloverdracht binnen zenuwen en de stof myeline is de beschermlaag om de zenuw heen.

Verder kan lion’s mane:

  • Milde depressie helpen verlichten
  • Herstel aan de zenuwen bespoedigen na verwonding
  • Beschermen tegen maagzweer
  • Kans op hart- en vaatziekten verminderen

Supplementen: noodzakelijk, nuttig of nergens voor nodig? Een expert legt uit

4. Cordyceps

Cordyceps is – net zoals de reishi – een breed inzetbare paddenstoel. Zo helpt het bij het verbeteren van sportprestaties tot aan het verhogen van het libodo. In China wordt deze paddenstoel veelvuldig gebruikt door topsporters vanwege zijn positieve invloeden op de luchtwegen en het energieniveau.

Zo zou in 1992 bij de Olympische Spelen cordyceps gebruikt zijn door het Chinese sportteam. En wat bleek? In dat jaar zette ze de ene na de andere indrukwekkende prestatie neer; meerdere wereldrecords werden verbroken. Het kan toeval zijn, maar ook niet. Cordyceps verhoogt namelijk het het uithoudingsvermogen en de zuurstofopname in het bloed.

Tevens is aangetoond dat cordyceps stoffen als cordycepine, nucleotides, polysachariden, sterolen, spoorelementen en mineralen bevat. Deze stoffen zijn onder ander goed voor de hart- en bloedvaten, luchtwegen, lever en glucosestofwisseling.

Dus, heb je nog geen medicinale paddenstoelen tussen je supplementen staan? Dan weet je wat je te doen staat!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️