Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 21 jul 2021
Leestijd: 5 minuten

Droom je over deze 3 symbolen? Dit kan de spirituele betekenis zijn

Dromen kunnen intens of juist vluchtig zijn. De één droomt intens en kan z’n dromen makkelijk na vertellen, terwijl de ander maar vluchtig droomt en ze vaak maar niet kan onthouden (me…). Men zegt dat dromen een manier is om je gedachten van de dag te verwerken, maar hey wie zal het weten? Het is en blijft in elk geval een bijzonder en mysterieus fenomeen, die dromen van ons. Al helemaal als je gaat kijken naar de betekenis van spirituele symbolen in je dromen.

Je hebt vast weleens eerder gelezen of gehoord dat bepaalde thema’s in dromen een specifieke betekenis kunnen hebben. Het is namelijk niet voor niets dat we regelmatig terugkerende dromen hebben en er bij iedereen bepaalde thema’s terugkomen. Niet weg kunnen rennen, kunnen vliegen of tanden die uitvallen bijvoorbeeld.

Maar de betekenis van dromen zou verder gaan dan het onderwerp of de gebeurtenis in de droom alleen.

Spirituele boodschap van dromen

Volgens droominterpretatie-expert Anna-Karin Björklund kan elke droom een spirituele betekenis hebben. Hoe je die vind? Door te letten op de symbolen die in je droom voorbij komen.

Hoewel elke droom natuurlijk uniek is en gaat over jouw persoonlijke situatie, is er toch een bepaalde wijsheid die je uit een droom met bepaalde symbolen kan halen, legt Björklund uit op MindBodyGreen.

Zo bestaan er 3 ‘zielssymbolen‘ die vaker terug komen in dromen en in verbinding zouden staan met je ziel:

1. Regenbogen en bepaalde kleuren

Dromen over een regenboog is niet mis. Als we Björklund moeten geloven staat het dromen over een regenboog voor een herinnering aan dat je wordt geleid vanuit het universum en bewust keuzes maakt die resoneren met je ziel.

Dat zit zo: een regenboog bestaat uit 7 kleuren. Als al deze kleuren op elkaar afgestemd zijn, ben je in een goede in balans. Dat is ook de reden dat de 7 chakra’s de kleuren de regenboog hebben.

Op deze manier onthoud je dromen (het is makkelijker dan je denkt)

Was er in je droom één kleur het sterkst aanwezig? Dat kan de volgende betekenis hebben:

 • Rood (de wortelchakra): je bent veilig en beschermd
 • Oranje (sacrale charka): je voelt je creatief en geïnspireerd
 • Geel (solar plexus chakra): je voelt je zelfverzekerd en krachtig
 • Groen (hart chakra): je hebt lief en andersom
 • Blauw (keel chakra): je leeft in eerlijkheid (en spreekt de waarheid)
 • Indigo (derde oog chakra): je bent in lijn met het universum en je ziet wat er gaande is op dit moment
 • Violet of wit (kroon chakra): je bent verbonden met de hemel

2. Dieren

Komen in jouw dromen weleens dieren voor? Dan kan dat een speciale betekenis hebben. Volgens Björklund zijn dieren in dromen namelijk onze spirituele bewakers. In veel inheemse culturen zijn dieren belangrijk, omdat ze wijsheid meedragen. Zo zouden ook dieren in dromen een bepaalde betekenissen kunnen hebben.

Deze 3 dieren in dromen komen vaak voor:

 • Olifant: een olifant staat voor meelevendheid, omdat het een groot en open hart heeft. Wist je dat olifanten heel emotionele dieren zijn? Het zijn ook krachtige dieren, ze symboliseren daarom overvloed.
 • Slang: droom je over een slang, dan kan dat staan voor transformatie en wijsheid. Toch staan slangen vaak ook bekend als gemeen en giftig. Je droom kan dus één van deze betekenissen hebben, die je misschien nog hebt te accepteren. Maar, zo zegt Björklund, je kan ook in een spirituele transformatie zitten.
 • Vogel: in veel Indiase tradities worden adelaars en haviken geëerd. Maar ook de uil staat vaak symbool voor wijsheid. Een droom over vogels kan staan voor dat je spirituele kwaliteiten hebt, net zoals een vogel.

Dieren hebben trouwens niet alleen een betekenis in dromen, er bestaat ook zoiets als je spirit animal. Ze kunnen je helpen bij de situatie waar je je op dat moment in bevindt of je iets vertellen over wie jij bent. Benieuwd naar welk dier jouw spirit animal is? Zo vind je ‘m (misschien wil het je iets vertellen).

3. Getallen

Je zou de link misschien niet direct leggen (wij althans niet), maar getallen of patronen in cijfers in dromen staan voor dat je op de goede weg bent. Getallen kunnen – net als in numerologie – worden gezien je begeleiding ofwel je spiritual guide.

Een veel voorkomend getal in dromen is 1111, het is een spiritueel symbool voor de portaal naar een hogere trillingsfrequentie. Er zijn nog een paar belangrijke cijfers die voorkomen in dromen:

 • 1: in je kracht staan
 • 2: ga voor positieve gedachten als je met anderen in contact bent
 • 3: creëer en droom groots!

Wil je achter de symboliek van je droom komen? Dan is het altijd het allerbelangrijkst om na te gaan hoe je je voelde bij de droom. Wat dacht je en wat voelde je?

Deze wetenschapper denkt dat hij je dromen kan hacken

Dromen kunnen dus een soort symbolische taal zijn die je een hoop kan laten inzien, maar vaak ook voor verwarring kan zorgen. Helemaal als je een gek gevoel bij die droom overhield en met dat gevoel wakker wordt. Niet echt lekker.

Wat kan helpen is om de patronen in je dromen te achterhalen. Dat doe je door meteen nadat je wakker wordt, je journal erbij te pakken en je droom op te schrijven (of het nou in geuren en kleuren of in steekwoorden is). Dan heb je ‘m al opgeschreven voordat je ‘m weer kan vergeten en wordt het makkelijk om na een tijdje het droompatroon te herkennen.

Dan weet je nu: een droom kan meer boodschappen bevatten dan misschien denkt. Welke symbolen en spiritual guides kom jij tegen vannacht?

Sweet dreams!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️