Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 21 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Vroegtijdige grijze haren? Zo kom je er (tijdelijk) vanaf, aldus de wetenschap

Hoe graag we ook zouden willen, ouder worden kunnen we niet voorkomen. Hoewel we niet altijd staan te springen om wéér een rimpel te ontdekken of een nieuwe grijze haar, heeft ouder worden natuurlijk ook z’n voordelen. Het is niet voor niets dat ze zeggen dat het leven past écht begint als je ouder wordt. Toch willen we je de tip om je vroegtijdige grijzen haren te voorkomen, niet onthouden.

Wijsheid komt met de jaren. Maar een bos grijze haren terwijl je nog lang niet bij de 30 of 40 bent? Daar zit niet iedereen op te wachten. Ik telde mijn eerste haar op mijn 24ste (!) en daar raakte ik behoorlijk van in paniek. Daar was ik toch véél te jong voor?

Hoewel je je er natuurlijk niet voor hoeft te schamen, begrijpen we best dat wanneer je grijze haren krijgt op wel héél jonge leeftijd, je daar mentaal nog niet helemaal klaar voor bent.

Waarom ouder worden niet erg is (dan begint de lol pas)

Gelukkig is er een manier om op een natuurlijke manier van je grijze haren af te komen. En nee, dat is niet door ze er één voor één uit te trekken. Dat werkt niet, weet ik uit eigen ervaring. Dan groeien ze twee keer zo hard en sterk terug.

Vervroegde grijze haren

Heb je op vroegere leeftijd al last van grijze haren, dan betekent dat niet direct dat je vanaf nu aan het aftakelen bent (wat ik dacht toen mijn toenmalige vriendje mijn eerste vond), maar het kan wel duiden op iets anders.

Onderzoek wijst uit dat vroegtijdige grijze haren kunnen wijzen op stress. Langdurige, fysieke stress kan namelijk het niveau van oxidatieve stress verhogen. En dat kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat je haren vroegtijdig grijs worden. Hoe zit dat?

Uit het onderzoek gedaan bij muizen bleek dat stress een bepaald chemisch proces in gang zet en dat het de voorraad van cellen die normaal gesproken pigment aanmaken, dan eerder worden uitgeput.

Zo kom je (tijdelijk) van je grijze haren af

Eenmaal een grijze haar, blijft een grijze haar zou je denken. Maar, dat blijkt niet helemaal waar te zijn.

Uit recentelijk onderzoek is namelijk gebleken dat er een manier is om van je grijze haren af te komen. Dat klinkt haast te bizar en mooi om waar te zijn, maar het is toch echt zo, lezen we in dit onderzoek gedaan door de Columbia University Vagelos Collega of Physicians and Surgeons. 

De onderzoekers analyseerden hoe de haarschacht in de loop der jaren verandert. Onder de microscoop zagen ze een heel proces voorbij komen. Elke haar bestaat namelijk uit dode cellen (klinkt vies he?), maar die cellen zijn nog springleven vóór ze worden ontworteld door de hoofdhuid.

Gezond oud worden? Met deze tips kan je ouderdomskwalen voorkomen

Terwijl je haar groeit, ontvangen de cellen die erin zitten steeds chemische en elektrische signalen van je lichaam. Zo ook van het stresshormoon cortisol. Die stresssignalen kunnen voor veranderingen in de eiwitten en moleculen in de haarschacht zorgen.

Je raadt het al: dát zorgt voor een pigmentloze haar. Je kunt blijven trekken wat je wilt, maar (helaas) zijn die veranderingen in de eiwitten en moleculen blijvend. Tenminste, dat is niet altijd het geval.

Heeft stress echt invloed?

Om erachter te komen hoeveel invloed stress op je grijze haren heeft, werd aan deelnemers van het onderzoek gevraagd om de minst en de meest stressvolle gebeurtenis van het afgelopen jaar uit te tekenen.

Ze konden de gebeurtenissen op een kaart aankruisen en met stippen verbinden om zo een lijn van ups en downs te maken. Daarnaast werden alle (!) grijzen haren gemeten om te kijken of ze pasten bij specifieke stressvolle momenten op de stresskaart.

Wat bleek? Stressvolle momenten zoals break-ups of scheidingen werden inderdaad gelinkt met het verlies van pigment in het haar. Maar dat is niet alles. Andersom werd er óók een link gelegd tussen momenten van geluk en het terugkrijgen van pigment. Wait, what?

Waarom het leven sneller lijkt te gaan als we ouder worden

De onderzoeker van het rapport, Martin Picard, licht toe: “er was één persoon die op vakantie ging en vijf haren op het hoofd van dat persoon werden weer donker, precies in die tijd.” Met andere woorden: een grijze haar hoeft dus niet blijvend zijn pigment te verliezen.

Don’t worry, be happy

Dus inderdaad; stress is wel degelijk een belangrijke factor als het gaat om het krijgen van grijze haren. Kijk, je kan niet je hele grijze haardos terugdraaien naar je mooie bruine krullen (helemaal niet op hogere leeftijd), maar je stressniveau heeft zeker invloed in het verliezen en wellicht het opnieuw aanmaken van pigment.

Een gelukkig, stressvrij leven en wat ons betreft een heerlijke vakantie of reis kan wellicht voorkomen dat je vroegtijdig grijs wordt. Tenminste het proberen waard, toch?

Bang om ouder te worden? Niet als je dit weet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️