Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 17 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Gezond oud worden? Met deze tips kan je ouderdomskwalen voorkomen

Hoe je het ook wendt of keert: iedereen wordt ouder. Is dat erg? Niet per se, wij geloven er heilig in dat elke levensfase haar charmes heeft. Wat we wel iedereen willen meegeven is het belang van gezond ouder worden, want niemand zit te wachten op ouderskomskwalen. Gelukkig heb je een groot deel van je ouderdomsproces zelf in de hand.

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Leef je een gezonde levensstijl, dan pluk je hier op latere leeftijd de vruchten van. Leef je doorgaans ongezond, dan betaal je hier hoogstwaarschijnlijk op een gegeven moment de rekening voor. Kortom: je kan maar beter investeren in een goede gezondheid. Maar hoe doe je dat?

Zo investeer je in gezond ouder worden

Met deze aanpassingen in je levensstijl maximaliseer je je kansen op een gezonde en gelukkige oude dag:

1. Slaap voldoende

Het belang van een goede nachtrust kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Ook in de context van ouder worden is het belangrijk om te investeren in een goede nachtrust.

Tip: Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger

Slaaptekort leidt namelijk tot een verminderde werking van het immuunsysteem en heeft een negatieve impact op cognitieve functies als concentratie en alert zijn.

2. Vermijd sigaretten en beperk alcohol

Tja, voor wie af en toe enorm kan genieten van een sigaret of dagelijks een glas wijn bij het eten drinkt is dit waarschijnlijk geen populair advies. Toch liegen de cijfers er niet om: mensen die minder alcohol drinken en niet roken hebben een grotere kans op gezond ouder worden.

Dat komt omdat gezonde longen en gezond bloed de kans op kanker drastisch naar beneden halen. En onthoud vooral: het is nooit te laat om te stoppen met roken.

3. Pas je dieet aan

Het is vast niets nieuws dat de juiste voeding een belangrijk onderdeel vormt van een gezonde levensstijl. Met het oog op gezond ouder worden, is het belangrijk dat je eet volgens de schijf van vijf en vooral kiest voor plantaardige eiwitten (in plaats van dierlijke eiwitten).

Lees ook: Eet deze bonen en verlaag je bloeddruk (en nog meer voordelen)

Dat komt omdat peulvruchten, noten, granen en zaden goed zijn voor je darmen en ongezonde cholesterol in het bloed verlagen. Gelukkig zijn er heel wat lekkere plantaardige recepten (met peulvruchten), zoals deze heerlijke plantaardige soep van kikkererwten en kastanjes, deze tomaten-muntsoep met linzengehaktballetjes of deze Arepa met zwarte bonen.

4. Beweeg

Iedereen weet dat sporten goed voor je is, maar hoe vaak moet je nou eigenlijk bewegen als je gezond oud wil worden? In een metastudie waarin de resultaten van 100 goed verrichte studies met elkaar vergeleken werden, blijkt dat mensen die minstens 3 uur per week bewegen, significant betere cognitieve prestaties vertonen op oudere leeftijd.

Zowel intensievere als fysiek rustigere work-outs zorgen voor het positieve effect. Ook wat betreft de hoeveelheid beweging bestaat er geen vaste handleiding. Of je nu dagelijks een halfuurtje sport of één keer per week 3 uur aan een stuk sport: het positieve effect blijft gelijk.

5. Investeer in je eigen geluk

Nog al te vaak wordt aangenomen dat de mentale en fysieke gezondheid los staan van elkaar, maar niets is minder waar. Een gelukkige mind leidt namelijk automatisch tot een gezonder lichaam én omgekeerd!

Dat komt omdat geluk het immuunsysteem boost en stress vermindert. Het is dus van groot belang dat je naast je fysieke gezondheid, ook je mentale gezondheid voedt. Hoe je dat doet? Een psycholoog tipte ons eerder 20 manieren om je mentale gezondheid te beschermen.

Ziezo, je weet wat je te doen staat. Your future self zal je dankbaar zijn!

Meer over ouderdom?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️