Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 1 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit nieuwe onderzoek zou voorspellen hoe je gezond (of juist zwak) oud wordt

Ouder worden is zo’n typisch ding waar niemand echt om staat te springen, maar waar je weinig tegen kan doen. Die negatieve gedachten komen vaak vooral door het langzaam aftakelen van je lichaam. De eerste grijzen haren zijn confronterend (ik moest huilen), je heugen wordt minder (wat heb je gister ook alweer gegeten?), je spieren worden zwakker, je wordt sneller moe en kwetsbaarder voor stress. Benieuwd naar hoe jij ouder wordt? Dit Engelse onderzoek meent te kunnen voorspellen hoe gezond – of juist zwak – je ouder wordt. 

Raar, maar waar: onderzoekers hebben misschien een manier gevonden om te voorspellen hoe zwak of juist gezond we worden naarmate we ouder worden. Waar ze die antwoorden vandaan halen? Dat kunnen ze aflezen uit bloed.

Onderzoek naar ouder worden

Onderzoekers van de Universiteit van Strathclyde in Engeland doken in de data (lees: bloedmonsters) van bijna 1.191 mensen van 56 tot 74 jaar oud. Daarvan analyseerde ze er 786 4 jaar later nog eens. Ook keken ze naar de moleculen van de bloedmonsters van 1200 ouderen en beoordeelden of er bepaalde patronen in de monsters te zien waren die zijn te associëren met kwetsbaarheid (in relatie tot ouderdom).

Na wat gepuzzel en geanalyseer werd er het één en ander duidelijk. Er werden namelijk 12 specifieke stoffen gevonden die in het metabolisme geproduceerd worden. Deze 12 stoffen maakten volgens het onderzoek het verschil tussen kwetsbare en niet-kwetsbaren individuen.

Iemand met deze 12 stoffen in z’n bloed, zou dus belangrijke aanwijzingen voor kwetsbaarheid op latere leeftijd kunnen bevatten.

Vind je vast ook leuk: Waarom ouder worden niet erg is (dan begint de lol pas)

Nieuwe inzichten in verouderingsproces

Het onderzoek is best bijzonder omdat er tot voor kort nog weinig tot geen onderzoek gedaan was naar het onderwerp. De onderzoekers beweren zelfs aan het bloed van twintigers of dertigers kunnen te zien is hoe zwak of juist gezond ze later zouden worden. Of je dat écht wilt weten is natuurlijk een tweede.

Volgens de hoofdauteur van het onderzoek, Nicholas Rattray, is dit slechts het begin van het dieper onderzoeken van het verouderingsproces. Met uiteindelijk als doel om ‘slecht ouder worden’ te voorkomen.

Wat zegt dit voor de toekomst?

Wat we hier nou precies aan hebben? Het voorspellen van kwetsbaarheid kan vooral in persoonlijke context behulpzaam zijn. Artsen zouden bijvoorbeeld met behulp van deze persoonlijke data kunnen inschatten of patiënten bepaalde intense en zware behandelingen wel of niet zouden aankunnen, zoals een chemotherapie.

Blijkt iemand kwetsbaarder te zijn, dan zijn er wellicht kwetsbare of gepersonaliseerde alternatieven of opties nodig.

Hey, ouder worden is best leuk, en lets be honest: je groeit met je leeftijd mee. Weekendjes doorhalen zijn echt niet meer zo leuk als vroeger (de katers zijn het vaak ook niet meer waard) en meer tijd buiten besteden en dingen voor jezelf doen is stiekem best fijn.

Ouder worden is dus heus niet alleen maar vervelend!

Meer over ouder worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️