Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 17 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom het leven sneller lijkt te gaan als we ouder worden

Soms lijkt het leven in sneltreinvaart aan je voorbij te gaan. Je knippert even met je ogen en pats, het is alweer Kerst. En zit je verjaardag er nu alwéér aan te komen? Het lijkt als de dag van gisteren dat je de kaarsjes van je vorige verjaardag uitblies. Hoe kan het dat het leven alsmaar sneller lijkt te gaan als we ouder worden? Best vreemd dat veel mensen het gevoel hebben dat het leven alsmaar sneller voorbijgaat. Er zitten toch echt evenveel uren in een dag, en evenveel dagen in een jaar. Daar verandert niets aan als je ouder wordt. En tóch roept iedereen dat de tijd vliegt.

Halen al deze mensen iets in hun hoofd wat er helemaal niet is? Nee. Er is wel degelijk een reden voor deze perceptie van ouder worden. Wel meer dan één zelfs. Dharma Singh Khalsa – auteur van de bestseller boeken ‘Brain Longevity’ en ‘Meditation as Medicine’ – noemt 3 mechanismen die met de versnelling van de jaren in verband zijn gebracht.

Dit vind je misschien ook interessant: Bang om ouder te worden? Niet als je dit weet.

Telescopie

Hoor je het jezelf al zeggen: ‘Hè, is die vakantie al zo lang geleden? Het lijkt echt als de dag van gisteren. En is het alweer 8 jaar terug dat ik mijn diploma haalde? Goh, wat vliegt de tijd.’

Hoe dit kan? Telescopie is simpelweg de onderschatting van tijd. Het is net alsof je door een telescoop kijkt en je de indruk hebt dat een object in de verte veel dichterbij is dan het in werkelijkheid is.

Met gebeurtenissen werkt dit hetzelfde. Hierdoor zijn we geneigd om gebeurtenissen recenter waar te nemen dan ze daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Reminiscentie-effect

Een tweede mechanisme is het reminiscentie-effect. Zie het als een reeks ‘geheugenbobbels’ in je leven. Emotioneel geladen gebeurtenissen (en dan vooral die uit je tienerjaren) worden opgeslagen in meer levendige details dan gewone, alledaagse gebeurtenissen.

Je eerste kus, de dag dat je voor het eerst naar de universiteit ging, die grote reis naar de andere kant van de wereld: waarschijnlijk weet je nog exact hoe het ging. We nemen dergelijke gebeurtenissen op een intensere manier waar, doordat veel meer hersencellen dan gewoonlijk prikkels afvuren naar andere hersencellen.

Naarmate je ouder wordt, krijgt het leven vaak meer routine en vuren je hersencellen dus minder prikkels af. Gebeurtenissen gaan als een waas aan je voorbij. Welke dag was het ook alweer?

Biologische klok

De derde theorie is de vergrijzing van de biologische klok van je hersenen. Zoals in het leven alles volgens een bepaald ritme verloopt, zo loopt ook de biochemie en de fysiologie van mensen volgens een welbepaald ritme.

Onze biologische klok (de suprachiasmatische nucleus) is gevonden in een zeer speciale klier genaamd de hypothalamus, gelegen achter het midden van je voorhoofd. De hypothalamus is betrokken bij de regulatie van het autonome zenuwstelsel en regelt de vrijlating van een aantal belangrijke hormonen die je jeugdig houden.

Bovendien zendt dit plekje (ongeveer ter grootte van een potloodpunt) signalen naar 30 triljoen cellen, en vertelt ze óf dat alles goed gaat óf juist dat je gestrest bent. Dat laatst heeft een verouderend effect voor je hele lichaam, met inbegrip van je genen. En als je innerlijke ‘tijd meter’ vertraagt, lijkt de buitenwereld te versnellen.

Moeite met ouder worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom het leven sneller lijkt te gaan als we ouder worden
Sluiten