Redactie
Redactie Welzijn 30 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Jelle genas op z’n 26e voor de tweede keer van kanker en dit is zijn boodschap aan de wereld

In de zomer van 2012 stapte ik, op 20-jarige leeftijd, samen met mijn vriendin in het vliegtuig om een reis door Vietnam te maken. De opkomende rugpijn mocht de pret niet drukken. Een vakantie is immers een moment om bij te komen en te relaxen. Daar kwam helaas weinig van terecht: na 3 weken waren we door de hevige rugpijn genoodzaakt vervroegd terug te keren naar Nederland.

Zowel de huisarts als ikzelf dachten meteen aan een hernia; een zwakke rug zat in de familie. Tijdens de voorgeschreven bedrust werden de klachten echter alleen maar erger. Na een bezoekje aan het ziekenhuis kreeg ik een flinke klap te verwerken: er groeide een tumor in mijn ruggenmerg.

Ik was een gezonde en fitte jongen

Op zo’n moment gaan er tal van gedachten en emoties door je heen. Ik voelde een lichte paniek opkomen. Hoe heeft dit mij kunnen gebeuren? Strijdlustigheid voerde gelukkig de boventoon; ik was immers een ‘gezonde’ en fitte jongen. Al snel volgde er een operatie en bleek dat de tumor kwaadaardig was. Kanker dus. Dat nieuws kwam hard aan. Van rugpijn naar kanker; waar zou dit eindigen? Of was dit pas het begin?

Na de operatie ben ik nog 30 keer bestraald. Een onzekere tijd waarin ik veel steun ondervond van familie en vrienden. Moe was ik wel, heel erg moe. Activiteiten die mij vroeger geen moeite kostten, leken nu een onmogelijke opgave. Gelukkig vond ik na een goede uitslag hernieuwde levenslust en kon ik, los van de controlescans, het ziekenhuis vaarwel zeggen. Inmiddels was het 2013 en kon ik beginnen aan mijn herstel.

Klaar voor de toekomst

Na 5 jaar goede uitslagen had ik het vertrouwen in mijn lichaam weer teruggevonden. Hoewel ik altijd nog klachten had, was ik aardig uit de strijd gekomen. Studie afgerond, een wereldreis gemaakt, eigen bedrijf gestart; ik was klaar voor de toekomst! Maar juist toen alles in rustig vaarwater leek, stak er weer een storm de kop op.

Januari 2018. Na wat vage klachten bleek tijdens een ziekenhuisbezoek dat ik lymfeklierkanker had. Wat?! 26 jaar en nu al twee soorten kanker, hoe kan dit?

Strijdlustigheid

Hoe verontrustend het nieuws ook was, ik was vastberaden de kanker opnieuw te overwinnen. Een half jaar chemotherapie stond me te wachten waarmee hopelijk de lymfeklierkanker verslagen zou worden. Een uitputtende behandelingsperiode waar ik, door een positieve instelling en veel steun, al met al goed doorheen gekomen ben.

Hartje zomer 2018. Na een korte vakantie om onze zinnen te verzetten, stond er een zenuwslopende uitslag op de planning. Zou de kanker verslagen zijn? Gelukkig gaf mijn arts meteen het verlossende antwoord: alles is weg! Wat een ongelofelijke blijdschap en opluchting. De champagne werd gehaald en een feestweekend volgde.

‘Zielsgelukkig lag zij doodziek op bed’: kun je gelukkig zijn als je ziek bent?

Na dit geweldige nieuws moest ik het gewone leven weer oppakken. Daarmee begon eigenlijk de lastigste periode. Waar iedereen zijn leven leefde, stond dat van mij stil. Mijn bedrijf moest ik tijdens de chemo noodgedwongen stoppen. Hoe nu verder? Daarnaast was het vooral de extreme vermoeidheid die mij parten speelde. Op onverklaarbare momenten was ik intens vermoeid. Dit had veel invloed op mijn dagelijks leven. Afspreken met vrienden, of bijvoorbeeld boodschappen doen, was al gauw te veel. Hierdoor werd mijn leven flink beperkt. Deze kankergerelateerde vermoeidheid treft 30 tot 40 procent van de (ex-)kankerpatiënten, maar dat wist ik toen nog niet.

Energies attract?

Hier kwam ik pas achter toen ik op een oktoberochtend samen met mijn vriendin een wandeling door onze buurt in Utrecht maakte. Dat doen we vaker, maar dit keer nam ik de moeite om de naambordjes van bedrijven te lezen. De naam ‘Tired of Cancer’ trok uiteraard direct mijn aandacht. Eenmaal thuis kwam ik erachter dat dit bedrijf een handige app heeft ontwikkeld.

Untire is een app die je helpt begrijpen wat vermoeidheid bij kanker is, je oefeningen geeft om stress te verminderen en je tips geeft om je energieniveau en gemoedstoestand te verbeteren. Ik ben de app gelijk gaan gebruiken; dit was precies wat ik nodig had! De app is speciaal gemaakt voor (ex-)kankerpatiënten die last hebben van vermoeidheid. Untire is ontwikkeld door psychologen en onderzoekers gespecialiseerd in psycho-oncologie met de ambitie om zoveel mogelijk (ex-)kankerpatiënten te helpen. Untire is voor iedereen kosteloos te downloaden en te gebruiken. 

De lessen die ik leerde

Inmiddels is mijn energieniveau aanzienlijk verbeterd en ben ik blij te kunnen schrijven dat ik sinds kort ook onderdeel ben van het Tired of Cancer team. Het geeft me een goed gevoel om vanuit mijn eigen ervaring te kunnen bijdragen aan het verminderen van kankergerelateerde vermoeidheid. Terugkijkend hebben de periodes van ziekte me veel gekost, maar ook zeker veel opgeleverd. Nu ik weet hoe fragiel het leven is, leef ik in het moment, waardeer ik nog meer wat ik heb en doe ik werk dat dicht bij me staat. Dit wens ik iedereen toe.

Dit artikel is geschreven door Jelle Damhuis. Wil je meer informatie over de app die Jelle zoveel hielp? Bekijk de website hier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️