Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Care 27 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

We kunnen niet ouder dan 115 jaar worden. Onzin of niet?

Het wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceerde begin oktober een artikel over hoe oud mensen worden. Als we de wetenschappers in het artikel mogen geloven heeft de maximumleeftijd een plafond bereikt. We zouden niet ouder worden dan 115 jaar, wat betekent dat Jeanne Calment altijd in de boeken zal blijven staan als oudste mens ooit. Maken we dan echt geen schijn van kans? Sinds 1995 worden de alleroudste mensen ter wereld niet meer ouder, stellen Amerikaanse biologen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De stelling is gebaseerd op twee internationale lijsten van mensen die het record ‘oudste mens ter wereld’ op hun naam hadden staan.

Volgens de biologen, die onder leiding staan van verouderingsbioloog Jan Vijg, heeft er in die leeftijdsrecords een kentering plaatsgevonden. En dat kan hij met statistische gegevens aantonen. Op een grafiek is te zien dat de oudste mensen tussen 1925 en 1995 steeds ouder werden. Sinds 1995 leveren de oudste mensen weer wat jaren in. De biologen concluderen daarom dat de mens zijn uiterste leeftijd heeft bereikt. We zullen maximaal 115 jaar oud worden.

Baas boven baas

Opmerkelijk is dat de oudste mens ooit gestorven is in het jaar 1997. De Franse Jeanne Calment stierf op 122-jarige leeftijd en staat al bijna 20 jaar in de boeken als oudste mens ooit.

Ook interessant: Je lichaam gezond houden? Zo blijft de kwaliteit van je bindweefsel gezond

Wie ook maar een beetje kan rekenen ziet meteen dat dit 7 jaar langer is dan volgens de onderzoekers zou horen. Toch stellen zij dat de kans dat iemand in de toekomst opnieuw zo oud wordt miniem is.

Vraagtekens

De Amerikaanse biologen kunnen statistisch gezien wel gelijk hebben, maar dat betekent niet dat hun bewering juist is. Rudi Westendorp – hoogleraar ‘healthy ageing’ van de Universiteit van Kopenhagen – vertelt in een interview met de NRC dat de oudste mensen op de wereld juist steeds ouder worden.

Must read: Dit nieuwe onderzoek zou voorspellen hoe je gezond (of juist zwak) oud wordt

Dit blijkt ook uit bevolkingsonderzoeken, zegt Westendorp. “Uit alle gegevens blijkt dat de oudste ouderen almaar ouder worden, en in betere conditie zijn.”

We zijn nog in de running

Maar hoe komen onderzoekers dan bij deze ogenschijnlijke ‘onzin’? Volgens Westendorp zijn de onderzoekers tot deze bewering gekomen omdat er alleen is gekeken naar een kleine groep topoverlevers, zoals de Franse Jeanne Calment.

Op haar en nog slechts 11 andere bejaarden is de vermeende daling van Vijg gebaseerd. En wie wel eens wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan, weet dat dit bizar weinig gegevens zijn. Studies waarin veel grotere aantallen mensen zijn onderzocht, wijzen erop dat de levensverwachting van oude mensen alsmaar blijft stijgen, stelt Westendorp.

We zijn dus nog steeds in de running om de oudste mens ooit te worden…

Meer over ouderdom?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
We kunnen niet ouder dan 115 jaar worden. Onzin of niet?
Sluiten