Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Planeet 24 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Het blijft een magisch fenomeen: hoe ontstaat een regenboog eigenlijk?

Zó prachtig is het elke weer wanneer een regenboog de hemel kleurt. Voor veel mensen heeft het natuurverschijnsel ook een speciale betekenis: een herinnering aan een overleden persoon, een symbool van hoop tijdens moeilijke tijden en niet te vergeten hét teken van de LGBTQ+gemeenschap. Des te interessanter is het om je af te vragen: hoe ontstaat een regenboog eigenlijk?

Veel mensen weten waarschijnlijk wel dat een regenboog ontstaat op plaatsen waar zowel zonlicht als regen is. Maar wat is dan precies de fysica erachter?

Zo ontstaat een regenboog

Zonlicht en regen zijn inderdaad twee cruciale factoren. Bij gebrek aan één van deze twee zul je nooit een regenboog aantreffen. Daarnaast is het van belang dat er niet al te veel wolken zijn en dat je als persoon op de juiste positie staat om de regenboog te aanschouwen. Regenbogen zie je trouwens altijd aan de tegenovergestelde kant van de zon.

De 6 mooiste en meest onbekende natuurgebieden van Nederland

Wanneer zonnestralen hun licht laten schijnen op regendruppels, dient het zonlicht zich in feite dóór de regendruppels te bewegen. Zonlicht dat zich in regendruppels beweegt, gaat trager dan zonlicht dat zich beweegt in droge omstandigheden.

Door dit verschil in bewegingssnelheid gaat het zonlicht ombuigen (of ‘breken’) en weerkaatsen in de richting waar het vandaan kwam. Tadaaa: dát is het moment waarop een regenboog ontstaat.

Maar waarom dan de kleuren?

De kleuren van een regenboog treden op tijdens het bovenstaande proces van weerkaatsing. Het licht weerkaatst namelijk niet alleen naar de tegengestelde richting, het breekt zichzelf daarbij ook op in 7 verschillende golflengten.

Hoe corona onze relatie met de natuur verandert

En juist ja, díé 7 golflengten zijn wat we noemen de 7 magische kleuren van de regenboog. Omdat elke kleur over een ander buigpunt bezit, zal bijvoorbeeld rood altijd de bovenste kleur van een regenboog zijn en violet altijd de onderste kleur zijn.

Onthoud dus dat zonlicht in feite bestaat uit een combinatie van verschillende golflengten (of kleuren, zo je wil) en dat die golflengtes zich gaan opsplitsen als een soort waaier tijdens het proces van terugkaatsing uit een regendruppel.

De mooiste regenbogen

De intensiteit van een regenboog is afhankelijk van de stand van de zon en de wolken. Wanneer de zon laag staat, zullen regenbogen groter zijn.

‘s Ochtends of in ‘s avonds wanneer er weinig wolken zijn, zul je dus de grootste, mooiste regenbogen kunnen waarnemen. Al heb je daar natuurlijk zelf weinig grip op. En dát is misschien nog wel de grootste magie van dit prachtige natuurverschijnsel…

Maak kennis met het Japanse principe I-Turn: leven in de natuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️