Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 20 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Hoe corona onze relatie met de natuur verandert

Laten we voorop stellen dat veel mensen last ondervinden van corona. Sommigen verliezen dierbaren of worden ziek, ouders zitten thuis met kinderen terwijl ze moeten werken en lesgeven tegelijkertijd, anderen zitten zonder werk en weer anderen vereenzamen. Toch heeft corona niet alleen maar negatieve gevolgen, zo schreven we al eerder over de positieve effecten van het coronavirus. Maar ook neemt het onze relatie met de natuur flink onder de loep.

Je kan veel zeggen over het afgelopen jaar, maar één ding is zeker: corona heeft een grote invloed op ons dagelijks leven én heeft er ook voor gezorgd dat veel mensen een nieuw perspectief hebben gekregen op het leven buiten die vier muren.

Nog nooit eerder lijk te natuur zo gewaardeerd te worden als nu. Al vaker schreven we over de psychologische en fysieke voordelen van wandelen, bijvoorbeeld maar in het afgelopen jaar werd die methode meer dan ooit in de praktijk gebracht.

Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken met dat – nu de winkels en horeca dicht zijn – het één van de weinige dingen is die we nog ‘mogen’ buiten de deur. Toch is het interessant om eens in te zoomen op onze relatie met de natuur en hoe die nu versterkt lijkt te worden. Want ook de wetenschap heeft zit ermee bezig gehouden.

De kijk op natuur nu we binnen zitten

Om onze relatie met de natuur in kaart te brengen, werd er een onderzoek gestart naar onze relatie (die van de mens dus) met de natuur en de pandemie vanuit de Universiteit van Vermont (UVM). Het zal je misschien niet veel verbazen, maar ook uit de cijfers van het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat meer mensen de natuur zijn gaan op zoeken.

Natuurbezoekers vulden in Vermont via een QR-code een vragenlijst in en daar kwam een opvallende bevinding uit: maar liefst 26 procent van de parkbezoekers waren voor het uitbreken van de pandemie nog nooit in het lokale park geweest of waren daar het afgelopen jaar niet geweest.

Must read: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Waarom de natuur in?

De meerderheid van de mensen uit het onderzoek gaf aan dat de natuur ingaan in tijden van stress en isolatie heel erg op prijs werd gesteld. Dat is ook niet zo gek als je denkt dat mensen psychologisch gezien gelukkig worden van de kleur groen. En om niet te vergeten: wíj zijn natuurlijk onderdeel van de natuur, al zou je dat in de ratrace van het ooit-zo-normale leven misschien vergeten.

Hoewel de natuur ingaan op veel plekken in de wereld een van de weinige vrijheden is die mensen nog hebben, is het alsnog een waardevolle en belangrijke ervaring, stelt Brendan Fisher, econoom op het gebied van natuurlijke hulpbronnen, directeur van het milieuprogramma aan het UVM én auteur van het onderzoek.

“Ik hoop dat door dit soort kleine get-away-ervaringen mensen meer betrokken raken bij hun lokale natuur.”

Het welzijn van de natuur

Een ander onderzoeksteam aan dezelfde universiteit deed recentelijk een soortgelijk onderzoek. Hiervoor werden er twee vragenlijsten uitgezet, één in mei en één in oktober van het afgelopen jaar. Zo’n 3200 mensen in Vermont werd gevraagd naar hun ervaringen met en in de natuur in de afgelopen periode. Wat bleek?

Uit de eerste vragenlijst – die uit mei – bleek eveneens dat sinds de uitbraak men véél meer tijd in de natuur spendeerden dan voorheen. Het kijken naar dieren, werken in de tuin, kunst maken en tijd doorbrengen in de natuur in je eentje waren de meest populaire activiteiten. Vooral vrouwen brengen nu meer tijd door in de natuur, blijkt uit het onderzoek.

Ook leuk: Zou je het liefst ver weg in de natuur wonen? Dan zijn dit 5 films en documentaires voor jou

Voor 59 procent van de mensen hielp in de natuur zijn positief bij de geestelijke gezondheid en het welzijn. Een reden daarvoor zou kunnen zijn dat je in de natuur tot rust komt en wij mensen nu eenmaal goed gedijen bij de kleur groen, zo schreven we al eerder.

Hoewel zo’n pandemie natuurlijk door iedereen anders wordt ervaren, lijkt het in elk geval wel zo te zijn dat veel mensen rust en steun vinden in de natuur. “We merkten op meer over onze eigen plek in de wereld en voelden ons er echt mee verbonden,” legt onderzoeker Rachelle Gould uit aan MindBodyGreen.

Het grotere plaatje

Eén ding lijkt dus in elk geval zeker: we zijn ons meer gaan verbinden met de natuur. Júíst nu we erop zijn gaan aangewezen, merken we hoe goed het doet om tijd in de natuur te besteden. Hoe rustgevend het werkt, het dingen in perspectief zet, hoe het onze plek op de wereld laat zien en hoe je er helemaal van kunt opladen.

Niet zo gek dat ze er in Japan zelfs een woord voor hebben: shinrin yoku, wat zoiets betekent als forest bathing. Je onderdompelen in de natuur.

Nu gelden de uitkomsten van dit onderzoek natuurlijk niet voor iedereen ter wereld, maar toch denken beide onderzoekers dat anderen mensen – in elk geval ook in Amerika, waar de onderzoeken plaatsvonden – soortgelijke ervaringen meemaken.

Lees ook: 15 lessen die we haalden uit de lockdown (die we na de pandemie meenemen)

De resultaten laten in elk geval wel weer zien welke positieve invloed natuur kan hebben op onze mentale gesteldheid en ons welzijn. Toegang hebben tot de natuur en het hebben van een buitenruimte is voor iedereen belangrijk.

De tijd zal uitwijzen of deze periode een keerpunt zal zijn in hoe we met de natuur omgaan en deze beschermen. Voor nu is het belangrijk dat we in elk geval dankbaar blijven voor de momenten die we hebben in de natuur en bij te dragen een een gezonde planeet! We delen tips hoe je dat ook vanuit huis kan blijven doen:

Zorg voor de natuur:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️