Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 26 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

6 makkelijke manieren om de natuur (in jouw buurt) divers te houden

Dat biodiversiteit een belangrijk aspect is van een gezonde aarde, weten we al langer. Ook in de recent uitgebrachte Netflix-docu ‘A Life on Our planet‘ van David Attenburough kwam het belang van een diverse natuur uitvoerig aan bod. Maar hoe kun jij als individu de natuur in jouw buurt een handje helpen? Begin bijvoorbeeld met deze 6 makkelijke manieren om de natuur divers te houden.

Bij grote wereldproblematieken hebben mensen vaak de neiging om de beslissingen van grote wereldmachten af te wachten. Want zo lang er op politiek niveau niets beslist wordt, heeft het geen zin om je als individu in te zetten, toch?

Denk aan The Butterfly Effect

Think again: individuele acties hebben op termijn écht wel een effect, zeker als een groot aantal mensen proberen om verandering teweeg te brengen. Daarbij bestaat er ook nog zoiets als The Butterfly Effect. Deze theorie stelt dat een kleine verandering of onregelmatigheid zich kan ontwikkelen tot een groot effect.

Lees ook: The Butterfly Effect: hoe één actie de wereld kan veranderen

Een individuele poging om de natuur in jouw buurt divers te maken heeft an sich misschien niet zo veel te betekenen, maar wie weet inspireer je wel je buren? En gaan die buren op hun beurt een pleidooi houden om beter voor de natuur te zorgen wanneer ze op familiebezoek zijn? En gaat één van deze familieleden hierdoor zijn bedrijf vergroenen? Kortom: onderschat nooit het belang van ogenschijnlijk kleinschalige acties.

De natuur divers houden: zo doe je dat

Zo dus, het is tijd voor actie! Met deze tips kun je de natuur in jouw buurt dit weekend nog een beetje diverser maken. En dat is niet alleen belangrijk voor de aarde, maar stiekem ook heel leuk om te doen…

1. Investeer in een wormenhotel

Gaat jouw groenten- en fruitafval altijd rechtstreeks de vuilbak in? Dringend tijd om te investeren in een wormenhotel! Dat is een uit tenminste 3 lagen opgebouwd ‘hotel’ waarin speciale wormen al jouw groene afval oppeuzelen.

Met wat aarde, water en de juiste wormen is jouw gft-afval binnen een aantal maanden verdwenen. Niet alleen is dat een fantastische zero waste tip, het biedt ook een vruchtbare leefomgeving voor heel wat dieren en insecten. En zo maak je de natuur een stukje diverser!

2. Hang nestkastjes op

Wist je dat vogels en vleermuizen steeds minder plekken vinden om een nestje in de stad te bouwen? En dan te denken dat dat op te lossen valt door een simpel nestkastje op te hangen op je balkon of in je stadstuintje!

Of als je niet in de stad woont, gewoon lekker in je tuin of op je terras. Hoe makkelijk kan het zijn? Yes, een diverse natuur creëren is óók perfect mogelijk in steden.

3. Plant bloemen rond bomen in je straat

Staan er bomen in jouw straat? Dan is de kans groot dat er een stukje grond rondom van de stam van de boom ligt. Dit stukje grond (ook wel een boomkrans genaamd) leent zich uitstekend om bloemen op te zaaien.

Must read: Waarom bloemen onmisbaar zijn in je huis (en hoe ze meditatief werken)

Op die manier maak je je straat niet alleen biodiverser, maar ook nog eens een stukje mooier.

4. Zaai kruiden en bloemen die vlinders aantrekken

Heet vlinders welkom in jouw tuin of balkon. Dat doe je door planten, bloemen en kruiden te zaaien die vlinders aantrekken. Zonnebloemen, klimop, lavendel en marjolein zijn daar goede voorbeelden van, maar een volledige lijst kun je hier bekijken.

5. Laat lieveheersbeestjes hun werk doen

Heb je last van bladluis? Dat is best vervelend, en misschien kriebelt het om bladluis te bestrijden met een chemisch middel. Toch benadrukken natuurkundigen dat bladluis vanzelf verholpen wordt als je het proces even tijd geeft.

Ook interessant: Een beter milieu gaat verder dan het natuurlijke aspect (en zo draag je eraan bij)

Wacht je even, dan komen er vanzelf lieveheersbeestjes langs. En is dat geen veel betere manier om de natuur divers te houden, dan om chemische middeltjes op je planten te spuiten?

6. Ga voor een groen dak

Hoe tof is het idee dat je dak niet grijs is, maar groen? Een groen dak (bedekt met grasmatten of plantjes) hoeft trouwens niet eens zo’n grote investering te zijn. Met wat geluk biedt jouw gemeente zelf een subsidie aan voor dit soort project. Dit kun je checken op Energiesubsidiewijzer.

Als dat geen leuke manieren zijn om de quarantaine mee op te vullen, dan weten wij het ook niet meer…

Meer over natuur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
6 makkelijke manieren om de natuur (in jouw buurt) divers te houden
Sluiten