Rosa Bertram
Rosa Bertram Society 23 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Bijzonder: dit zijn de mooie dingen die gebeuren tijdens het coronavirus

Het zijn hectische tijden. Het coronavirus houdt de gemoederen al maanden bezig. Met NOS op refresh lezen we aandachtig hoe het virus ons in zijn macht heeft. En van alle paniek en angst worden we geen leukere mensen. Althans, dat zou je dénken bij het kijken van alle hamstervideo’s en doemscenario’s op social media. Maar er gebeurt gelukkig óók een heleboel goeds tijdens het wereldwijd uitbreken van het virus. 

Natuurlijk: we zijn met z’n allen inmiddels reuze alert, wassen onze handen vaker dan we ooit hadden kunnen voorstellen, doen aan social distancing, thuiswerken en hebben misschien wel bekenden met het virus.

Maar, naast al dat gedoe brengen deze bizarre tijden ook een hoop moois met zich mee. En daar mogen we wat ons betreft best wat meer bij stilstaan!

Het goede nieuws tijdens corona

Knoop dit maar goed in de oren als je weer een paniekaanval krijgt na het lezen van een bangmakende (niet op bewijs gebaseerde) tweet:

Saamhorigheid

Nooit eerder voelde ik me zo verbonden met alle andere Nederlanders – inclusief Rutte himself – na het zien van zijn knaller van een speech vorige week. ‘We kunnen dit niet alleen, we hebben alle 17 miljoen Nederland nodiger’. Die woorden kwamen binnen, en hoe.

Hier samen instaan, lukt ons misschien wel véél beter dan we ooit hadden kunnen bedenken. Oproep na oproep verschijnt op social media: ‘wie kan ik helpen met boodschappen doen?’, ‘wiens hond kan ik uitlaten die nu druk in de zorg werkt?’ en ‘wie in de buurt kan ik helpen met klusjes?’.

Massaal wordt opgeroepen met #coronahulp om je oude buurvrouw niet te laten vereenzamen, je oma een kaartje te sturen en NIET te hamsteren zodat je medemens z’n billen ook nog kan afvegen.

Lees ook: Time to unite: 4 tips om anderen te helpen in tijden van corona

Waar we eerst nog boos werden op hamsteraars (fair enough) zullen de hamsteraars in kwestie zich nu ook best een beetje schamen. Het is een kettingreactie van mensen die handelen uit angst. Gelukkig hebben de supermarkten laten zien dat er meer dan genoeg voedsel, wc-papier en pasta is voor iedereen, als iedereen gewoon normaal blijft doen.

We kunnen het dus hartstikke goed samen! Daar mogen we best trots op zijn.

Zelfs in quarantaine maken we er het beste van

Waar Nederland voorlopig nog niet in lockdown gaat, zitten Spanje, Italië en Frankrijk al enige tijd op slot. En wat doe je als je de hele dag en avond verplicht binnen moet zitten, behalve wegkwijnen? Precies, zingen. Italianen en Spanjaarden spraken bepaalde tijden af waarop iedereen z’n balkon of raam openzette en gezamenlijk liedjes zong als teken van saamhorigheid. Hoe mooi is dat?

In Nederland besloten we afgelopen week om massaal te applaudisseren voor degenen die nu extra hard werken, zoals de mensen in de zorg.

De natuur vindt zijn weg weer

Waar op druk bezochte plekken als Venetië de mens normaal gesproken centraal staat, worden nu langzaam tekenen van dierenleven gespot.

Zwanen en eendjes door het kristalheldere grachten water zwemmen, vosjes die over straat lopen. En in Venetië is zelfs een dolfijn gezien.

 

Minder CO2-uitstoot

Omdat wordt afgeraden te vliegen en veel landen een lockdown-beleid hebben, zijn de meeste vluchten geschrapt. De ochtend- en avondspits waren nog nooit zo rustig en treinen rijden niet veel meer. Het mag op straat dan misschien wel ghost town zijn, de aarde en het milieu komt het niet heel slecht uit.

Uit satalietbeelden van NASA blijkt dat de luchtkwaliteit in China is toegenomen. Dat komt onder andere omdat kolencentrales en fabrieken (deels) stilliggen. In totaal is de Chinese CO2-uitstoot met 25 (!) procent gedaald.

De wereldwijde uitstoot is met 6 procent gedaald mede dankzij het vliegverkeer wat nu stil ligt. Z’n 90 procent van de vluchten van KLM zijn geschrapt.

Time to think

Alles wat we normaal als vanzelfsprekend zien (naar een retreat aan de andere kant van de wereld vliegen, dagelijks de auto pakken en een werkplek hebben), blijkt dat ineens niet te zijn.

Thuisisolatie is misschien een uiterst goed moment om stil te staan bij wat je hebt en het leven in perspectief te zien. Want, hoe vul je je dagen ineens als je agenda niet van uur tot uur staat volgepland met afspraken, etentjes en sportlesjes? Zie het als een gratis lesje persoonlijke ontwikkeling, dankbaarheid én ‘hoe ga ik eigenlijk met de aarde om?‘.

Minder tijd voor stress

In Nederland kampen normaal gesproken zo’n 1 op de 7 mensen met burn-outklachten, dat is een best fiks aantal. Zie deze thuisblijfsituatie als een goede gelegenheid om het eens rustiger aan te doen.

Dus even niet om 06.30u op te staan om te sporten, vervolgens veel te lang op kantoor zitten (waar je misschien ook nog eens slecht bent in ‘nee’ zeggen tegen dingen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt), koken met vrienden om daarna je lover nog te zien.

Hoe minder we ‘moeten’, hoe minder we kunnen doen. Zie het als een perfecte timing om het de komende tijd eens rustiger aan te doen. Daarnaast zorgt langdurige stress voor een slecht immuunsysteem en dat willen we nu extra voorkomen.

Conclusie? Elk nadeel, heb z’n voordeel, zou Cruijff gezegd hebben.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bijzonder: dit zijn de mooie dingen die gebeuren tijdens het coronavirus
Sluiten