15 lessen die we haalden uit de lockdown (die we na de pandemie meenemen)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2Flockdown-lessen.jpg)
Wie had dat gedacht, vorig jaar, toen we luidkeels proostend 2020 verwelkomden. Ik niet, dat is één ding wat zeker is. Een rumoerig, spannend en angstig jaar met veel ups en downs (of eigenlijk met name downs). Maar ook een jaar waarin we veel hebben geleerd. Over onszelf, over de mensen om ons heen en over de maatschappij. Dit zijn de lessen die we uit de lockdown hebben gehaald en die we na de pandemie maar al te graag meenemen het ‘nieuwe normaal’ in.
Ik vroeg de mensen om me heen (en natuurlijk mezelf) naar de lessen die we afgelopen jaar hebben geleerd. Dit zijn de antwoorden.
De lessen die we haalden uit de lockdown
1. “Routine is belangrijk”
“Het hebben van een fijne routine of ritme in je dag is goud waard,” zegt collega Sharon tegen me. And I couldn’t agree more. Een ochtendroutine zorgt ervoor dat je de dag stressvrij begint en een avondroutine maakt dat je de dag relaxt afsluit. Iets wat afgelopen jaar van nog groter belang was dan voorheen.
Elementen die je in je dagroutine kunt meenemen voor meer geluk? Denk aan stretchen, dankbaarheid, meditatie, sport of yoga en natuurlijk goed en voedzaam eten.
2. “Omarm het langzame leven”
Van werk snel naar huizen crossen om jezelf in een mum van tijd in je sportoutfit te heisen, een banaan in je mond te proppen en de deur weer uit te vliegen naar de sportschool. Situaties waar ik misschien in de eerste maanden van het jaar vaak in verkeerde, maar die ik nu niet eens meer kán uitvoeren.
De lockdown heeft me geleerd om niet meer van hot naar her te sjeezen en te genieten van het langzame leven. Vriendin Denise is het met me eens: “Het is gekkenwerk dat je op een ‘normale’ werkdag per dag zo’n 12 uur van huis weg bent. Ik vind het leven op versnelling 2 veel beter dan versnelling 6.”
Ook interessant: Bewust, langzaam en met aandacht leven, waarom is dat toch zo moeilijk?
3. “Een agenda zonder plannen is júist fijn”
Als ik wat met iemand wilde afspreken, keken we altijd naar één of twee maanden later. De nabije toekomst was immers al helemaal volgepland met koffiedates, lunchafspraken en borrels. Want je zal maar een moment niks te doen hebben…
Maar wat blijkt? Die lege momenten in de agenda zijn alles behalve saai en zorgen voor ademruimte en tijd voor jezelf. Vriendin Emma is het met me eens: “Minder plannen en mensen om je heen geeft meer rust en focus om je te richten op dingen die je echt belangrijk vindt.”
Evenals vriendin Denise: “Meer tijd voor jezelf en niet alles volplannen, dat vond ik echt heerlijk.” En vriendin Celeste: “Ik heb geleerd om meer met de dag te leven. Daar kwam ik vooral tijdens de eerste lockdown achter; hoe vrij het eigenlijk voelde om niet helemaal volgepland te staan.”
4. “Beweeg omdat je er vrolijk van wordt”
Ik sportte zo’n 3 keer per week omdat ik m’n ei erin kwijt kon, maar ook omdat ik het idee had dat dat moest. Van mezelf en van de mensen om me heen. Het sluiten van de sportscholen en het zoeken naar andere manieren om te gaan bewegen, heeft me doen inzien dat ik vooral wil sporten en bewegen omdat ik me er goed door voel.
En het gekke is: nu sport ik zelfs 5 of 6 keer in de week (korte HIT-workouts of yoga via YouTube); niet omdat ik moet, maar omdat ik er vrolijk van wordt. En als ik niet ga yoga’en ga ik een stuk wandelen, net als collega Sharon: “Wandelen kan echt heel fijn zijn om je koppie weer leeg te maken. En we zijn niet van suiker dus ook als het regent kan een rondje lopen je echt goed doen.”
5. “Meer sparen en minder uitgeven”
Als er dit jaar iets niet kon, was het wel geld uitgeven. Waar we normaal gesproken nogal veel euro’s over de balk gooien in de horeca en op feestjes, kon dat dit jaar gewoon niet of minder. Sharon: “Door de lockdown en het ontbreken van doe-dingen heb ik geleerd dat geld sparen veel makkelijker is dan ik dacht. Twee keer per maand naar een festival gaan, hakt er behoorlijk in en kan best wat minder.”
6. “Blijf positief”
Eén van de belangrijkste skills waar je tijdens de lockdown niet omheen kon, was positiviteit. Positief blijven en de goede dingen van de situatie blijven inzien was nog nooit zo belangrijk. Dit leidde ertoe dat ik zelf dagelijks een dankbaarheidsdagboek bijhoud, maar ook vaker stilsta bij de dingen die wél goed gaan in het leven.
Daarbij hoort ook dat het oké is om alle negatieve berichten te negeren. Sharon: “Als je geen zin hebt om het (negatieve) nieuws te volgen, doe dat dan niet. De dagelijkse corona-cijfers zeggen bijvoorbeeld niets zonder context, dus zonder je er vanaf als je er depri van wordt.”
7. “Belang van contact en vriendschappen”
“Ik heb door de lockdown ingezien hoe ontzettend belangrijk vriendschap is,” vertelt collega Winnie. “Nu ik mijn vrienden amper in real life zie, besef ik pas echt hoe hard ik die vriendschappelijke ‘dates’ mis. Ik bel mijn vrienden nu veel vaker op en hecht extra veel waarde aan die gesprekken.”
Ook collega Tessa beaamt dat: “Je bent niet alleen. Toen ik corona kreeg (en ik kreeg het niet eens heftig) was ik helemaal overdonderd door iedereen die vroeg of ze boodschappen konden doen, hoe het ging etc. Ik kreeg het gevoel van ‘we’re all in this together’ al eerder gehad bij de eerste lockdown, maar toen kwam dat weer helemaal op.”
8. “Praat over hoe je je voelt”
“Daarmee samenhangend is het nog maar eens duidelijk geworden hoe belangrijk het is om te praten over mentale gezondheid,” zegt Winnie. “Daar pleitte ik voor corona al voor, maar door de lockdown komen meer mensen naar buiten met de struggles die ze ervaren. Dat onderstreept weer hoe belangrijk het is om het taboe op mentale gezondheid weg te halen. Zelfs mensen waarvan je het niet verwacht, verbergen soms de grootste moeilijkheden.”
Ook interessant: Hoe vraag je naar een vrije dag voor je mentale gezondheid?
9. “Omarm de kleine dingen”
Nu veel plannen, reizen, feesten en andere gekkigheden van de baan werden geveegd, werden we gedwongen om ons geluk in andere dingen te zoeken. En vaak waren dat de kleine dingen, zoals een koffiepauze op het bankje voor je huis tijdens je thuiswerkdag, een lief kaartje van een vriendin of je oma die je spontaan opbelt.
Geluk zit ‘m niet per se in grootse en meeslepende ervaringen. Ook collega Tessa is het met mij eens: “Zoek het op in de kleine dingen. Je hebt geen verre reizen, grote feesten en uitjes nodig om gelukkig te zijn.”
En vriendin Celeste: “De dingen in het leven die je voorheen als normaal beschouwde, waardeer ik nu veel meer. Zoals een knuffel van je oma, met je hele familie bij elkaar kunnen zijn of met 30.000 man op een festival staan en niet boos worden als iemand per ongeluk tegen je aanstoot, maar gewoon te genieten van het contact. Ik wil daar meer bij stilstaan.”
10. “Zorg voor kleine geluksmomenten”
In het verlengde op de vorige les, ligt die van de kleine geluksmomenten. Dat zijn precies die kleine dingen die je in je leven kunt stoppen om geluk te ervaren. Yes, dat lees je goed: je kunt ze er zelf actief instoppen.
Word jij blij van dansen? Neem elke dag een pauze van je werk om even gedachteloos door de woonkamer te swingen. Hou je van goede koffie? Trakteer jezelf op een goede machine en maak je eigen geluksmomenten.
Een ode aan kleine geluksmomentjes: De gelukjes van de Bedrock-redactie
11. “Wees niet te streng voor jezelf”
Soms heb je van die dagen dat je enorm van jezelf baalt. Je hebt geen concentratie, niks lukt en dan heb je ook nog ‘s een hele chocoladereep opgegeten. Argh. Situaties die zich afgelopen jaar ongetwijfeld iets vaker voordeden dan normaal gesproken. En dat is helemaal oké.
De lockdown is bij uitstek een situatie waarin je niet te streng moet zijn voor jezelf. Niemand is 24/7, 7 dagen per week gemotiveerd, niemand eet áltijd gezond en niemand is perfect. Die liefde voor jezelf kunnen opbrengen is net zo belangrijk als compassie voor een ander.
12. “Zorg goed voor jezelf”
“Goed voor jezelf zorgen maakt zo’n verschil,” zegt Tessa. “De tijd hebben om te bewegen, genoeg uur te kunnen slapen en een gezond ontbijt voor jezelf klaar te maken, is bepalend voor hoe je je voelt. Geef dat dus voortaan de prioriteit, hoe druk je het ook hebt. Aan het einde van de streep helpt het je alleen maar.”
13. “Ik kan prima in m’n eentje zijn en mezelf redden”
“De lockdown heeft me doen inzien dat ik prima tijd in m’n eentje kan doorbrengen. Dat had ik voor de lockdown absoluut niet. Ik moest altijd met mensen zijn om mezelf te vermaken,” vertelt Jeroen. Veel mensen hebben afgelopen jaar meer tijd alleen moeten doorbrengen. En het is misschien shockerend, maar die tijd voor jezelf is stiekem best wel fijn.
14. “Waardeer de winter”
Vriendin Emma heeft de winter meer leren waarderen: “Ik zwem nu een paar keer per week buiten en ik heb (bijna) geen last van een winterdip terwijl ik hier normaal altijd mee te dealen krijg. De lockdown heeft me dichterbij de natuur en andere mensen (uit de zwemclub) gebracht, waardoor ik beter in mijn vel zit.”
15. “Crisis leidt ook tot mooie dingen”
Een situatie als deze is natuurlijk verschrikkelijk naar, maar het heeft ook een positieve kant. Collega Winnie: “Ik heb geleerd dat crisistijden mensen kan pushen tot zoveel mooie dingen. Ik zie de liefste initiatieven om mij heen ontstaan. Acties om de hele straat te verlichten met kaarsjes, steunkaartjes van vriendinnen, mensen die zich helemaal toeleggen op een nieuwe hobby, al bij al zijn we ook heel veerkrachtig!”
Wat heeft de lockdown jou geleerd?
- Time to reflect: waarom (zelf)reflectie belangrijk is als je verder wilt komen
- Handige methodes om te reflecteren op jezelf (en dat wil je)
- Hoe blijf je dankbaar als zowat alles misgaat? Zo lukt het je toch
- Zo maak je een ritueel van zelfreflectie (en leer je nog meer over jezelf)