Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 20 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Good nieuws: de tamponbelasting verdwijnt in het Verenigd Koninkrijk

In een wereld waarin we struikelen over de crisissen – en dan te bedenken wat er dit jaar allemaal al is gebeurd en we de derde week van januari nog niet eens hebben bereikt – mag er ook best plaats gemaakt worden voor goed nieuws. Je zou het haast vergeten, maar er gaan ook een hele hoop dingen góéd. In het Verengd Koninkrijk is bijvoorbeeld de tamponbelasting afgeschaft!

‘De tamponbelasting?,’ waar heb je het over, denk je misschien. We lopen er doorheen.

Tamponbelasting

Het zit zo: net als op alle producten in de schappen of die je online koopt, wordt er ook op menstruatieproducten, als tampons belasting geheven. Tot voor kort werd er tenminste 5 procent belasting geheven op de producten in het Verenigd Koninkrijk.

Dat kan financieel erg belastend zijn voor wie leven in armoede, de producten zijn immers al niet goedkoop. Als vrouw menstrueer je nu eenmaal – het is de reden dat iedereen hier op aarde kan rondlopen – dus waarom zou je daar dubbel voor moeten betalen?

Luister ook: Bedrock Talks: over de invloed van hormonen op ons geluk, lijf en welzijn

Nu de Britten door Brexit uit de Europese Unie zijn gestapt, wordt de zogeheten seksistische belasting opgeheven, aldus BBC News.

Voor het verdwijnen van de seksistische belasting werd lang gestreden, onder andere door de Briste Laura Coryton. Onder andere omdat het kopen van menstrautieproducten prijzig is en veel mensen de producten simpelweg niet kunnen veroorloven.

In Schotland helemaal gratis

In Schotland zijn menstruatieproducten zelfs gratis gemaakt. 1 op de 5 vrouwen in Schotland heeft moeite om elke maand tussen de €10 en €15 uit te geven voor tampons of maandverband. Voor 10 procent is het zelfs onmogelijk. 

Ook lezen: Wat stop jij eigenlijk in je vagina? Chemicals are not for pussies!

Nu zijn de producten in Schotland dus gratis voor wie ze niet kan veroorloven.

Nu hopen dat er in Nederland binnenkort ook zo’n regeling wordt getroffen!

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️