Kim van den Oord
Kim van den Oord Verzorging 2 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom het zo belangrijk is dat je je tampons goed bewaart

Trek een willekeurige handtas of badkamerkastje open en de kans is groot dat je er na wat zoeken en graaien wel een tampon in vindt. Het is immers altijd handig om een voorraadje tampons in de buurt te hebben, toch? Zeker, maar de plek en de manier waarop je tampons bewaart zijn belangrijker dan je misschien denkt en zeggen veel over de houdbaarheid van een tampon.

Het is misschien niet het eerste product waar je aan denkt bij het woord ‘houdbaarheid’, maar ook tampons hebben een vervaldatum en om gezondheidsredenen is het slim om je hieraan te houden.

Houdbaarheid

Volgens gynaecologe Rachael L. Polis zijn tampons tot maximaal 5 jaar naar productiedatum geldig. Deze vervaldatum heeft grotendeels te maken met de samenstelling van tampons maar kan bijvoorbeeld veranderen worden als je tampons niet op de juiste plek en op de juiste manier bewaart, stelt ze op MindBodyGreen.

De meeste tampons worden namelijk gemaakt van katoen, een natuurlijke stof die gevoelig is voor schimmels en bacteriën. Om deze reden is het dus allereerst belangrijk dat jij je tampons goed bewaart en zo kan voorkomen dat bacteriën en schimmels zich makkelijk kunnen nestelen en uitbreiden in jouw tampon.

Koel en droog bewaren

Maar wat is dan een goede plek om je tampons te bewaren? Over het algemeen kun je tampons het beste op een koele en droge plek bewaren. Is een plek namelijk te vochtig en te warm, dan is de kans groot dat bacteriën zich onder deze omstandigheden sneller vermenigvuldigen en daardoor de houdbaarheid van jouw tampon wordt ingekort.

Ook interessant: Menstruatie blijft uit: dit is waarom je (ineens) later ongesteld wordt

Een badkamer is dus niet de beste plaats om jouw tampons te bewaren. Veel beter zou jij je voorraadje op kunnen slaan in bijvoorbeeld een gangkast of slaapkamer.

Wil je je tampons toch bewaren in de badkamer? Dan zou je ze in een afsluitbare doos (geen karton!) kunnen bewaren of eventueel een luchtontvochtiger in deze ruimte kunnen gebruiken.

Schimmels en infecties

We schreven al eerder over de schadelijke stoffen die in (katoenen) tampons kunnen zitten en hoe het te lang in houden van een tampon kan lijden tot de tamponziekte TSS, oftewel Toxic Shock Syndrome. Maar ook door een tampon te gebruiken die over de datum is of door een tampon waarvan de verpakking is beschadigd (en er bijvoorbeeld stof en bacteriën op zijn verzameld) te gebruiken, loop je kan op vaginale infecties.

Door je tampon regelmatig te verwisselen en je handen goed te wassen voor het inbrengen kan je de kans op TSS al verkleinen, maar het is dus ook belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren wil je infecties voorkomen.

Must read: Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #Period

Noodgevalletje

Trek je bij een noodgeval je handtas open en kom je een tampon tegen die misschien al wel jarenlang rondzwerft in je tas, is er nog niet meteen reden voor paniek. Als je tampon er nog goed uitziet, er geen vuil aan de tampon kleeft en het hoesje nog niet beschadigd is, kan je de vervaldatum van de tampon met een korreltje zout nemen.

Zolang de verpakking en tampon nog helemaal in tact zijn kan jij deze gerust gebruiken, maar zorg er wél voor dat je hem op tijd vervangt. Is het hoesje beschadigd, is de kleur van de tampon veranderd of hangt er een raar geurtje aan? Dan is het echt verstandiger om hem weg te gooien.

Meer lezen over je menstruatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️