Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 23 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe gevaarlijk zijn tampons nou eigenlijk en moeten we ons zorgen maken?

Of je nu wel of geen fan bent van tampons, hoe je het ook went of keert: tijdens je menstruatie zijn tampons hartstikke handig. Out of sight, out of mind. Maar hoe schadelijk zijn die tampons nu echt en moet je je zorgen maken?

We horen genoeg over TSS – de tamponziekte – en de schadelijke stoffen die er in tampons zitten, maar knijpen vaak een oogje dicht. De tampon is nu eenmaal onze redder in menstruatie-nood en daarom vragen we ons af hoe gevaarlijk ze nu echt zijn.

Schadelijke stoffen in een tampon

Want hoe veilig zijn tampons nu eigenlijk? Laten we vooropstellen dat we niet over letterlijk alle tampons spreken, maar dat de volgende dingen vaak voorkomen. De Universiteit Utrecht deed onderzoek en kwam achter de volgende dingen.

We’re always in for some beautiful tampon art, you too? Image by @leabrisell #yoni #yonicare #whatsbetweenyourlegs #rethinkingperiods #menstruation #menstruationmatters #period #tampon #tamponart #photography

514 Likes, 6 Comments – Yoni (@yoni.care) on Instagram: “We’re always in for some beautiful tampon art, you too? Image by @leabrisell #yoni #yonicare…”

Om te beginnen zitten er in tampons geurneutraliserende stoffen, omdat we graag fris willen ruiken down under. Alleen zo gezond is dit niet, want naast deze geurneutraliserende stoffen, zit er ook parfum en sporen van bestrijdingsmiddelen in. Dingen die je eigenlijk ver van je vagina vandaan wilt houden. Omdat katoen erg gevoelig is voor ziektes, worden de planten vaak heftig behandeld met bestrijdingsmiddelen.

Ook interessant: Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #Period

Nu is het ding alleen dat de hoeveelheid schadelijke stoffen zo extreem klein is in vergelijking met de schadelijke stoffen die we dagelijks binnenkrijgen door middel van eten, drinken en zelfs make-up. Nog geen reden tot paniek dus.

Toch helpen alle kleine beetjes en is het geen gek idee om een alternatief te zoeken. Er bestaan veel merken die organische tampons verkopen. Deze zijn niet alleen beter voor je lichaam, maar ook voor het milieu. Organische tampons worden namelijk niet gefabriceerd met schadelijke stoffen en zijn biologisch afbreekbaar. Het merk YONI verkoopt bijvoorbeeld organische tampons bij de Etos.

Lees ook: Wat stop jij eigenlijk in je vagina? Chemicals are not for pussies!

En TSS dan?

TSS staat voor Toxic Shock Syndrome, oftewel de tamponziekte. TSS wordt meestal veroorzaakt door de Stafylococcus aureus bacterie, een organisme dat bij veel mensen voorkomt. Meestal is dit niet gevaarlijk, maar kan het wel gevaarlijk worden als de bacterie zich ophoopt, bijvoorbeeld door het te lang inhouden van een tampon. Als de gifstoffen – die de bacteriën veroorzaken – in de bloedbaan terechtkomen, ontstaat TSS. Je krijgt dan last van hoge koorts, duizeligheid, rode huiduitslag en een extreme daling van de bloeddruk.

TSS is gevaarlijk, maar gelukkig is het makkelijk te voorkomen. Als je tampons gebruikt met een laag absorptievermogen, deze regelmatig – om de vier uur – verwisselt, zorgt dat je schone handen hebt bij het inbrengen en de tampon afwisselt met maandverband is de kans op TSS erg klein. Ook de menstruatiecup is risicovol wat TSS betreft, zie deze dus niet als ‘veilig’ alternatief.

Dus moeten we ons nu zorgen maken?

Nee, op zich hoef jij je geen zorgen te maken. Gebruik het liefst organische tampons en verwissel deze regelmatig. Als je bewust met tampons omgaat is het gevaar extreem klein. Als je denkt dat je TSS hebt, verwijder dan meteen je tampon en zoek een huisarts op.

Bron: GezondheidsnetUniversiteit Utrecht
Dit artikel verscheen eerder op NSMBL

Meer lezen over je menstruatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe gevaarlijk zijn tampons nou eigenlijk en moeten we ons zorgen maken?
Sluiten