Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 22 mei 2020
Leestijd: 5 minuten

Waarom je vanaf nu de menstruatiecup wilt gaan gebruiken

Een vrouw die menstrueert gebruikt in haar leven tussen de 5.000 en 15.000 tampons of maandverbandjes. Dat is nogal een shocking cijfer, al zeg ik het zelf. Niet alleen omdat het behoorlijk wat geld kost (ik heb het net even uitgerekend; als je je menstruerende leven lang normale tampons van o.b. koopt, kost je dat gemiddeld €1.700,-), maar ook omdat tampons niet de meest veilige en milieuvriendelijke optie zijn (je produceert immers nogal wat afval).

Een goed alternatief voor de tampon is de menstruatiecup. Je hebt er waarschijnlijk al ‘s van gehoord (bijvoorbeeld toen we het product tipten in de zero waste maand), maar misschien vind je het nog een beetje spannend en onwennig om het daadwerkelijk te gebruiken. Daar gaan we nu verandering in brengen, want nu is het ideale moment om de cup onder de knie te krijgen. Of beter gezegd; in de vagina.

Moet dít ín míj?!

Menstruatiecup, het woord klinkt heel eerlijk best relaxt, maar toen ik er voor het eerst eentje zag schrok ik toch een beetje. “Moet dít ín míj?!”, no way Jose, en ik trok doodleuk weer een doosje tampons uit het schap in de supermarkt.

Maar hoe vaker ik eraan dacht, hoe meer ik erover sprak en hoe vaker ik verhalen hoorde van mensen die laaiend enthousiast waren over ‘dat ding’. “Het scheelt zoveel gedoe…”, “Je voelt het echt niet zitten!” en “Het is echt niet zo eng als je denkt” waren zinnen die ik dan voorbij hoorde komen, maar – eerlijk gezegd – nog moeilijk kon geloven.

Hoe breng je ‘m in hemelsnaam in? En misschien nog wel belangrijker: hoe haal je ‘m er weer uit? En wat als ie er per ongeluk uitvalt? Er speelden zich allerlei scenario’s af in mijn hoofd, maar ik wist dat ik de enige was die dit probleem kon oplossen. En wel door het gewoon simpelweg te gaan proberen.

Ook lezen: Waarom je altijd hoofdpijn hebt tijdens je menstruatie

Ook interessant: Waarom je het vaker over je vagina moet hebben

Menstruatiecup gebruiken

En zo geschiedde dat ik een aantal maanden terug in de wc thuis stond te stuntelen met het cupje in m’n ene hand en de gebruiksaanwijzing in de andere hand. M’n mantra ‘if they can do this, I can do this’ herhaalde ik in m’n gedachten en warempel; na wat proberen zat hij op z’n plek.

Ik schudde met m’n billen, draaide m’n heupen, marcheerde op de wc-mat en inderdaad: je voelt ‘m écht niet zitten! Vol goede moed stapte ik de wc uit en sprong ik op de fiets naar werk; de dag kon beginnen.

Eenmaal op werk werd ik rond een uur of 4 toch wel nieuwsgierig hoe het zou gaan down under. Normaliter had ik m’n tampon al moeten vervangen, maar nu voelt het alsof er niks gaande is. De cup houdt het zo’n 8 tot 12 uur uit, afhankelijk van de grootte en de heftigheid van je menstruatie. Maar tsja, wat is heftig?

Uit nieuwsgierigheid vertrok ik toch maar even naar de wc, want wat als ik doorlek? Ik ging een hokje in en probeerde de cup er nogal ongemakkelijk uit te halen. Dit is raar, dacht ik steeds, maar gelukkig had ik na wat proberen ‘beet’ en kwam de cup (inclusief het bloed) eruit.

Maar toen kwam het moment waar ik nog niet over had nagedacht: de cup schoonmaken. Ik moet de cup nu eigenlijk afspoelen met water, maar ik ben op werk en de kraan zit in de algemene ruimte. Wat als ik daar doodleuk die cup sta schoon te maken en er iemand binnenkomt? Dat moeten we niet hebben.

Must read: Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #Period

Ik schraapte m’n moed bij elkaar, deed de deur open, waste de cup snel af en dook m’n hokje weer in. Mission accomplished, maar ik voelde me alles behalve chil. En nu moest ik ‘m ook nog terug zien te krijgen, terwijl ik me verre van relaxt voelde. Argh, waarom heb ik mezelf nu weer in deze situatie gebracht.

Gelukkig had ik uit voorzorg wel een tampon in m’n zak gestopt en besloot ik te zwichten voor de makkelijke weg. Doei cup, hallo tampie. Met een oud en vertrouwd gevoel liep ik de deur van het toilet uit en plofte ik weer neer op m’n stoel. Voorlopig houden we het even bij het oude.

En daarom: probeer het nu!

M’n daaropvolgende menstruatie heb ik de cup een tweede kans gegeven, want al die positieve verhalen bleven toch in m’n gedachten hangen. En – op wat stuntel-momenten na – met succes.

Een menstruatiecup is nogal wat anders dan een tampon. En net als toen je vroeger als onervaren meid moest wennen aan een tampon, zo is het nu ook wennen aan een cup. Maar ook het effect is hetzelfde: want men oh men, wat is het relaxt dat je 12 uur lang nergens over na hoeft te denken.

‘Cuppen’ in quarantaine

En ons advies aan iedereen die twijfels heeft over een cup, omdat je geen zin hebt in het gestuntel: probeer het nu! Je bent nu (waarschijnlijk) elke dag thuis, hebt beschikking over je eigen toilet en wasbak en hoeft je voor niemand te schamen (hoewel dat sowieso niet nodig is, maar hou het maar ‘s tegen als je je zo voelt). Hét moment om rustig met jezelf te wennen aan het gebruik van de menstruatiecup.

Van het dumpen van je bloed in de toiletbak, tot het inbrengen, uithalen en wassen van de cup; allemaal ietwat ongemakkelijke dingen waar je gewoonweg even aan moet wennen. And now is that time. Zie het als een nieuwe quarantainehobby; in het straatje van je eigen zuurdesembrood bakken, skeeleren en schilderen op nummer.

Ook doen in quarantaine:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom je vanaf nu de menstruatiecup wilt gaan gebruiken
Sluiten