Josje Smeets
Josje Smeets Welzijn 15 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Gelukspsycholoog Josje Smeets: hoe beïnvloedt je menstruatiecyclus je geluksgevoel?

De meeste mensen weten wel dat het humeur en emoties van vrouwen variëren afhankelijk van waar zij zich in hun menstruatiecyclus bevinden. Alhoewel de mate invloed van hormonen voor elke vrouw anders is, kunnen we wel degelijk zien dat vrouwen in de ene fase gelukkiger zijn dan in de andere. Gelukspsycholoog Josje Smeets weet daar alles van en deelt haar expertise met BEDROCK.

Je bent de ene helft van de maand gelukkiger dan de andere helft

De menstruatiecyclus wordt onderverdeeld in vier fasen, de menstruatie, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase. Elke fase wordt beïnvloed door verschillende hormonen, waardoor een vrouw gemiddeld genomen de ene helft van de maand gelukkiger is dan de andere helft. Heftig hè?

Over het algemeen voelen vrouwen zich tijdens de menstruatie moe en prikkelbaar. Dit kan te wijten zijn aan de afname van oestrogeen- en progestoronspiegels in het lichaam. Lage niveaus hiervan hebben invloed op stemming en emoties.

Na de menstruatie, tijdens de folliculaire fase, voelen vrouwen zich vaak beter. Oestrogeen begint te stijgen, waardoor je je meer energiek en opgewekt voelt.

Halverwege de cyclus vindt de ovulatie plaats. Omdat oestrogeen op zijn hoogtepunt is voelen vrouwen zich het beste tijdens deze fase. Oestrogeen heeft een grote invloed op serotonine, het lange termijn gelukshormoon. Het vrijkomen van serotonine geeft ons gevoelens van tevredenheid en ontspanning.

De laatste fase van de menstruatiecyclus begint na de ovulatie en loopt door tot de volgende menstruatie. Dit is de zogeheten luteale fase waarin het progesterongehalte toeneemt. Dit kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid, soms zo erg dat dit tot premenstruele symptomen leidt; PMS.

Hoewel elke vrouw anders is hebben al deze hormonale veranderingen wel degelijk invloed op het algehele geluksgevoel. Vooral tijdens de laatste en eerste fase van de cyclus kunnen vrouwen zich simpelweg depressief en overwhelmed voelen. Dit is absoluut niet fijn en niet te onderschatten.

Ga de strijd aan met je menstruatiehormonen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je stemming en geluksgevoelens te verbeteren tijdens de fasen van je menstruatiecyclus. Probeer het volgende eens:

1. Beweeg en eet gezond!

Regelmatige work-outs kunnen helpen bij het reguleren van je stemming en het verminderen van PMS-symptomen. Vrouwen die vaak sporten en gezond eten voelen zich minder gestrest en angstig, zeker in de fases waarin het oestrogeen-gehalte laag is. Kies een manier van bewegen die bij je past, soms is een flinke wandeling al genoeg!

2. Neem voldoende rust

Vrouwen die zeven tot acht uur slapen per nacht én voldoende pauze nemen overdag hebben minder last van hormoonschommelingen tijdens hun cyclus dan vrouwen die minder rust nemen. Rust zorgt ervoor dat het brein negatieve gevoelens, zoals prikkelbaarheid, beter kan afremmen.

3. Lukt voldoende slapen niet? Mediteer dan wat vaker

Meditatie helpt bij het kalmeren van de geest en laat stressniveaus dalen.

4. Acupunctuur

Ook acupunctuur is een bewezen methode om het welzijn tijdens de menstruatiecyclus te verbeteren. Het vlakt stemmingswisselingen en prikkelbaarheid af. Het proberen meer dan waard!

5. Luister goed naar je lichaam

Het is logisch dat je zelfvertrouwen hoger is tijdens momenten in je cyclus waarin het oestrogeen-gehalte hoog is. Plan juist op deze momenten spannende dingen in; die eerste date, een presentatie op het werk of een sollicitatiegesprek. Tijdens de fases waarin je je minder voelt is het goed om juist te minderen; minder sociale afspraken dus, minder fysieke taken, iets minder lang doorwerken en probeer nu zaken die energie vreten zoveel mogelijk vermijden.

Elke fase heeft zijn tijd nodig, maar gaat ook weer voorbij. Er komen dus nog genoeg momenten waarbij je wél zaken kunt oppakken die veel energie vergen.

Lukt al het bovenstaande niet? Dan is het verstandig een gesprek met je huisarts aan te gaan. Wellicht is anticonceptie een goede manier om je hormonen wat meer in balans te krijgen of is er wat anders aan de hand. Wuif je klachten niet zomaar weg, want hormonen hebben een serieuze invloed op het welzijn van mensen.

Probeer je juist te focussen op de afgifte van gelukshormonen, want hierop heb je gedeeltelijk zelf invloed. Hopelijk ga je lachend je cyclus door!

Wil jij meer geluk in je leven? Josje Smeets is gelukspsycholoog en helpt je graag verder. In haar boek Happy in 100 dagen leert ze je alles over hoe duurzaam gelukkig te worden.

happy in 100 dagen
Je koopt het boek hier

Caro (37): “Food tracken verpestte mijn relatie met eten”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️