Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 27 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Last van onderprikkeling? Zo creëer je een rijker leven

Te veel zien, doen ruiken en voelen kan leiden tot overprikkeling, maar wist je dat het tegenovergestelde ook mogelijk is? Wie niet genoeg uitgedaagd wordt, kan onderprikkeld raken. En dat is nog vervelender dan het al klinkt, want onderprikkeling kan leiden tot depressieve gevoelens. Gelukkig is er iets aan te doen.

Wilma Claassen duikt als analytisch therapeut de dieptepsychologie in. Die naam zegt volgens haar eigenlijk al waar de oplossing van onderprikkeling ligt: de diepte in gaan. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar met Claassens tips aan BEDROCK weet ook jij hoe je het probleem te lijf gaat.

Last van onderprikkeling? Zo ga je ermee om

Onderprikkeling kan zich uiten in het gevoel het leven niet meer de moeite waard te vinden, je afvragen of dit alles is, legt de therapeut uit. Het zijn mensen die op een bepaald vlak in hun leven geen uitdaging (meer) vinden en die daar, al dan niet onbewust, in blijven hangen. Claassen: “Als ik cliënten krijg met dit soort klachten, dan grijp ik terug op hun gevoel. Het is belangrijk dat ze hier inzicht in krijgen.”

Dat inzicht is essentieel volgens Claassen, want het zorgt ervoor dat je snapt waar de gevoelens vandaan komen. Onderprikkeling is een probleem dat daarom goed op te lossen is, want volgens de dieptepsycholoog blijf je er enkel in hangen als je niet durft te voelen.

Verbeelding

Je dingen kunnen verbeelden, in de psychologische wereld ook wel actieve imaginatie genoemd, is een manier om erachter te komen of je onderprikkeld bent. “Beeld je eens in dat je in een bloemenveld loopt. Hoe voelt dat? Ruik je de bloemen, zie je de bloemen? Door cliënten dit te laten ervaren kan ik zien hoe ver ze van hun verbeelding af staan. Voelen ze diep en veel, dan hebben ze waarschijnlijk geen last van onderprikkeling. Andersom kan het wel het geval zijn,” aldus Claassen.

Verkeerde omgeving

Wie onderprikkeling voelt, geeft meestal zijn of haar omgeving de schuld. Deels is dat ook wel zo, meent Claassen, je werk kan bijvoorbeeld niet uitdagend genoeg zijn of je vriendengroep niet avontuurlijk genoeg, maar uiteindelijk blijft het je eigen verantwoordelijkheid. “Uiteindelijk wil je jezelf ontwikkelen en dat kan niemand anders dan jij. Blijf dus niet afhankelijk van die omgeving, maar zorg ervoor dat je onafhankelijk wordt.”

Om tot die ontwikkeling te komen, is dat eerder genoemde inzicht volgens de therapeut echter allesbepalend. Hoe je dat doet? Claassen: “Door boeken te lezen, door films te kijken, door diepe gesprekken met vrienden te zoeken. Ontdek waaróm het leven je niet genoeg uitdaging en prikkels biedt, anders lukt het je ook niet om het op te lossen.”

Sneller onderprikkeld dan anderen

Of je gevoelig bent voor overprikkeling, heeft volgens Claassen met meerdere factoren te maken. Allereerst is er je persoonlijkheid, je karakter en je dynamiek. Ben je van nature introvert of extravert? Extraverte mensen zoeken de prikkels vanzelf wel op, introverte mensen zijn eerder geneigd om naar binnen te keren en daardoor te weinig prikkels te ontvangen.

Maar ook je opvoeding is van belang: ben je je hele leven voldoende uitgedaagd en voel je je veilig om jezelf te ontwikkelen, of ben je kort gehouden en werd je altijd door een ander op je plek gehouden? Het speelt allemaal mee in hoe je nu, als volwassene, met prikkels omgaat.

Lef om dieper te voelen

Merk je dat de symptomen van onderprikkeling je bekend voorkomen, dan is het volgens de psycholoog de hoogste tijd om de verdieping in je leven op te zoeken. Jezelf belangrijke levensvragen stellen, naar je eigen persoonlijkheid durven kijken en gewaagde keuzes maken zorgen ervoor dat je minder snel onderprikkeld raakt. “Heb het lef om te leven, dan pas ontdek je hoe rijk het leven kan zijn,” zo sluit Claassen af.

6 stappen om niet meer in het verleden te leven, maar te focussen op de toekomst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️