Annemiek van der Krogt
Annemiek van der Krogt Psyche 26 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Emotionele voedingswaarde: wat is het verschil tussen eten voor je plezier en emotie-eten?

Wat is jouw favoriete eten? Bijna iedereen heeft wel een antwoord op deze vraag. Als mensen halen we nu immers plezier uit voedsel. Voor veel mensen is eten zelfs één van de meest plezierige dingen in hun leven dat maakt diëten ook zo lastig. Dit is waarom plezier ertoe doet als het gaat om wat je eet. En waarin eetplezier verschilt van emotie-eten.

Emotionele voedingswaarde

Eten kan ons zowel emotioneel als fysiek voeden. Denk aan een versterkende kippensoep als je ziek bent, oma’s tutti frutti of een hartige taart die je aan gelukkige momenten in je kindertijd doet denken. Het zijn allemaal voorbeelden van voedingsmiddelen die ons niet alleen voeden, maar die ook ons gemoed verlichten.

Hetzelfde gebeurt als we tijdens maaltijden samenkomen met onze geliefden en gezamenlijk van het eten genieten. Dit draagt dat bij aan sociale verbinding en het gevoel erbij te horen. Dit draagt weer bij aan ons geluksgevoel.

Soms biedt voedsel je warmte en troost na een emotioneel uitputtende dag. Veel mensen associëren dit zogenoemde comfort food met emotie-eten. Wat is eigenlijk het verschil tussen emotie-eten en plezier beleven aan eten?

Eten voor je plezier versus emotie-eten

Eten voor je plezier en emotie-eten verschillen van elkaar als dag en nacht. Het verschil zit hem zowel in de intentie als het resultaat. Als je naar eten grijpt om stress en emoties het hoofd te bieden, kan dat vaak leiden tot gedachteloos eten en een ongezonde relatie met voedsel. Bij eten voor je plezier kies je juist heel bewust voedingsmiddelen om te genieten van de smaak en textuur.

Bij eten met plezier ga je een verbinding aan met voedsel en je geniet er oprecht van. Bijvoorbeeld wanneer je een verse pruim uit de boom plukt en je tanden erin zet om met volle teugen te genieten van het sappige, zoete vruchtvlees. Wellicht kun je net zo genieten van een kopje verse koffie of een rijk ontbijt van Griekse yoghurt met havermout, vers fruit en noten.

Soms is er geen perfecte lijn te trekken tussen genieten van eten en emotie-eten. Het kan ook zijn dat de twee elkaar overlappen. Voel je je na afloop voldaan en tevreden, dan ging het vooral om genieten. Voel je je schuldig of beschaamd, dan was het eerder emotie-eten.

De voordelen van ‘vitamine P’

Zoals we hierboven zagen, draagt emotie-eten niet in positieve zin bij aan je lichamelijke en mentale gezondheid. Als we ons verbinden met het voedsel dat we eten en er plezier aan beleven, heeft dat juist voordelen voor ons fysieke en mentale welbevinden.

Dit zijn de voordelen van ‘vitamine P’

• Betere vertering en stofwisseling:

Goed proeven zorgt ervoor dat je langzamer eet, waardoor je meer kauwt. Hierdoor komen er meer spijsverteringsenzymen vrij en dat helpt om deze processen effectiever te laten verlopen

• Je relatie met voedsel verbetert:

Als je met plezier eet, ervaar je ontspanning tijdens het eten. Dat zorgt ook voor een ontspannen en positieve houding naar voedsel toe. Je ervaart voedsel steeds meer als iets om van te genieten en goed voor jezelf te zorgen.

• Minder overeten:

Als reactie op een plezierige eet-ervaring gaat ons zenuwstelsel in de ‘rust en verteer’ stand. Dit helpt om de voedingsstoffen uit ons voedsel volledig af te breken en te gebruiken. Daardoor voelen we ons meer verzadigd en hebben we minder de neiging om door te eten.

Wat zegt de wetenschap?

De afgelopen jaren hebben diverse onderzoekers gekeken naar de wetenschap achter eten voor je plezier. Ze ontdekten dat het plezier zowel in onze mond als in ons brein ontstaat. Wellicht ben je bekend met het gegeven dat er dopamine vrijkomt als we plezier ervaren. Dopamine wordt vaak gezien als een gelukshormoon omdat het de beloningsgebieden in onze hersenen activeert. Dit helpt om ons gelukkig en kalm te voelen.

Ook zijn we gemotiveerder en kunnen we ons beter focussen als er dopamine vrijkomt. Er zijn aanwijzingen dat mensen met obesitas een verstoorde dopamine-gevoeligheid hebben. Dit zou mede de oorzaak kunnen zijn van overeten. Alleen op deze manier lukt het hen namelijk nog om plezier aan voeding te beleven.

Als je een gezonde dopamine-gevoeligheid hebt, kan eten voor je plezier juist motiveren om gezonder te eten. Zo is er behoorlijk wat onderzoek gedaan naar het verband tussen genieten van eten en een gezond eetpatroon.

Meer dan de helft van de studies vond dat plezier in eten leidt tot gezondere eetkeuzes. Eén onderzoek vond zelfs dat we voedzamer voedsel kiezen als we plezier halen uit eten. Ga dus vooral op zoek naar lekkere recepten die je plezier in eten vergroten. Grote kans dat je niet alleen meer geniet, maar dat je ook nog eens meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Als tekstschrijver verdiept Annemiek zich graag in alles wat met lekker eten en gezondheid te maken heeft. Zo laat ze zich graag inspireren door de informatie en recepten op gezondheidsplatform Nutribites.nl. Zelf probeert ze zoveel mogelijk van eten te genieten en eet ze bij voorkeur vers en onbewerkt.

Sara Blanken: ‘Met Mesure wil ik vrouwen empoweren én duurzaam ondernemen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️