Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 25 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

6x voeding voor een minder heftige menstruatiecyclus

Al jaren ben ik  van de pil af, want ik wilde geen hormonen meer in mijn lijf. En dan merk ik, zonder al die hormonen, hoe mijn menstruatiecyclus is. Want ja, een heftige menstruatiecyclus gaat gepaard met ongemakken en pijn. De wereld wordt er niet per se leuker van, maar het hoort er wel bij.

In Nederland hebben we geen menstruatieverlof, dus de eerste dagen van de menstruatiecyclus zijn pittig.

Extreme pijnen of heftige bloedingen worden als ‘normaal’ bestempeld, ik heb het mijn huisarts meerdere malen horen zeggen. Toch is het niet normaal. Je hoeft niet maandelijks extreem te lijden als vrouw. Nu zijn pijnstillers mijn redding gedurende de eerste dagen, maar omdat ik daar liever weg van blijf, probeer ik ook andere manieren om mijn heftige menstruatiecyclus ietwat te verzachten. Ik kan je vertellen: het is tegenwoordig iets minder onaangenaam dan voorheen.

Rust tijdens een heftige menstruatiecyclus

De eerste dagen van de menstruatie gun ik mezelf meer rust, ik beweeg wel, maar kies voor yoga of krachttraining in plaats van hardlopen. Daarnaast duik ik vroeg mijn bed in en let ik extra op mijn voeding. Baat het niet dan schaadt het niet, is mijn motto. Wie weet helpen deze tips jou ook!

1. Gezonde vetten

Goede vetten zijn goed voor de organen, je huid, helpen bij sterke spieren en houden je energielevel op peil. En vooral tijdens je menstruatie zijn ze onmisbaar. De gezonde vetten helpen namelijk bij het nog beter absorberen van vitamine A, D, E en K die op hun beurt weer helpen bij het aanmaken van goede hormonen.

2. Rauwe cacao

Rauwe cacao is een bron van ijzer, magnesium en het bevat meer calcium dan melk (dus!). Daarnaast bevat het zo’n 40 keer meer antioxidanten dan bosbessen. Je snapt, dit is perfect tijdens onze maandelijkse periode. Ik doe het door mijn dagelijkse bakje yoghurt met noten, maar het kan ook door een smoothie.

3. Ashwagandha

We wijdden er al een artikel aan en zoals je kunt lezen, heeft het een positieve invloed op de vruchtbaarheid. Daarbij vermindert ashwagandha stress en angst – iets waar we tijdens de menstruatie soms meer last van hebben. En herken je de moeheid? Probeer Ashwagandha!

4. Appelciderazijn

Buiten de rauwe cacao drink ik iedere ochtend een lauwwarm glas water met een schepje kurkuma en een flinke scheut appelciderazijn. Smerig, maar geloof me, het went. Drink het niet net na het tandenpoetsen, dat is slecht voor het glazuur van je gebit. Appelciderazijn is goed voor het balanceren van de pH-levels, het doodt candida en bevat veel ijzer, magnesium, calcium en kalium. Allemaal mineralen die helpen bij de bloedopbouw waar je wel wat extra van kan gebruiken!

5. Amandelen

Amandelen zijn noten vol vezels, magnesium, goede vetten en vitamines E en C. Dit vermindert krampen, hoofdpijn en dat vervelende opgeblazen gevoel.

6. Drink voldoende

Het is altijd belangrijk om voldoende te drinken, maar tijdens je maandelijkse periode heb je extra behoefte aan hydratatie. Het kan helpen tegen een opgeblazen buik en krampen. Gemberthee helpt tegen misselijkheid en buikpijn.

Hopelijk helpen deze tips je om jouw menstruatiecyclus iets beter door te komen! Geen enkele vrouw is hetzelfde en iedereen heeft andere behoeften. Als je veel last hebt, blijf dan aankloppen bij de dokter. Bij mij heeft het bijna 15 (!) jaar geduurd voordat ik erachter kwam dat ik endometriose heb. Ook deze klachten probeer ik te verminderen door een gezonde levensstijl. Doe vooral waar je je goed bij voelt en volg je intuïtie als het gaat om je lijf! Dat is immers je kostbaarste bezit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️