Fleur Broeders
Fleur Broeders Nieuws 20 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Good News: Spanje geeft straks 3 dagen menstruatieverlof

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Spanje geeft straks 3 dagen menstruatieverlof.

Ja, je hoort het goed. Spanje is bezig met een wet die het mogelijk maakt om menstruatieverlof te nemen. In veel verschillende landen is dit al mogelijk, maar dit zal een primeur zijn binnen Europa. Na Spanje zullen er dus wellicht meer Europese landen volgen.

Menstruatieverlof in Spanje

Verschillende studies schatten dat ongeveer 75 procent van de vrouwen last heeft van ernstige menstruatieklachten en pijn. Genoeg rede om hier iets mee doen. Menstruatieverlof is ook alleen bedoeld voor de vrouwen met deze ernstige klachten. Ze kunnen dan elke maand tot drie dagen vrij nemen.

Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #Period

De Spaanse regering heeft het wetsontwerp al voorgesteld, de wet heeft alleen nog groen licht van het parlement nodig. Een kleine stap nog die steeds dichterbij komt.

Menstruatie zal geen taboe meer zijn. Het is gedaan met gaan werken met pijn.” Dat zei de Spaanse minister van Gelijkheid: Irene Montero. Iets waar wij natuurlijk achter staan.

Klachten en gezondheid

Tegenstanders van de mogelijke nieuwe wet gaan er vooral vanuit dat dit een recht wordt die elke vrouw mag gebruiken, ook zonder heftige klachten dus. Dit is écht niet het geval. Zo zei Ángela Rodríguez, staatssecretaris, dat de nieuwe wetten ten goede zouden komen aan mensen die lijden aan bijzonder pijnlijke menstruaties.

Nog meer goed nieuws: de mogelijke nieuwe wetten omvatten ook maatregelen om de menstruele gezondheid te verbeteren. Zo worden scholen vereist om sanitaire producten beschikbaar te maken aan de meisjes wanneer ze deze nodig hebben.

Ik ging naar een Yoni Retreat; een 4-daagse reis door mijn vagina

Maandverband en tampons worden ook nog eens gratis gemaakt voor vrouwen met een achterstand. Btw wordt ook geschrapt uit de verkoop in de supermarkten. Een op de vier vrouwen kunnen namelijk om financiële redenen geen hygiëneproducten kopen. Wij worden steeds meer fan van deze wet.

Ook in Nederland?

Duidelijk een goed initiatief op veel verschillende vlakken. Zouden we zoiets ook in Nederland kunnen verwachten? Binnenkort in ieder geval niet volgens jongerenvakbond FNV. Zolang er nog een menstruatietaboe heerst op de werkvloer gaat dat volgens hen niet. Wie weet is deze stap in Spanje ook een eerste stap voor ons om dat taboe weg te vegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️