Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 1 mei 2022
Leestijd: 8 minuten

Ik ging naar een Yoni Retreat; een 4-daagse reis door mijn vagina

In het kader van bewust en gelukkig leven, probeer ik regelmatig wat alternatieve routes te bewandelen. Zo ging ik eerder naar een Ayurveda retreat, een silent retreat en een truffel retreat, maar ook naar cacao ceremonies, Ayahuasca ceremonies en shamanic San Pedro ceremonies. Alles voor het krijgen van een gezond lichaam én een gezonde geest. Dit keer bracht mijn oneindige nieuwsgierigheid mij op een Yoni Retreat. Juist ja, een vagina retraite.

‘En dat duurt 4 dagen? Maar wat ga je daar doen dan?’ Alleen al om deze vraag te kunnen beantwoorden, zeg ik ‘ja’ tegen de uitnodiging van Maartje (29) en Imaya (34) van Ode aan de yoni.

Reis door het Yoniversum

In de week voorafgaand aan het Yoni Retreat ben ik al zenuwachtig, voornamelijk omdat ik niet weet wat me te wachten staat. Op de website vind ik veel tekst, maar daar word ik niet veel wijzer van. “Ga met ons mee op een innerlijke reis door het Yoniversum. Keer naar binnen, met alle liefde en aandacht voor jouw yoni.”

Ook lees ik steeds dat er over de yoni wordt gepraat in de derde persoon, alsof ze een opzichzelfstaand ding is. “Wij zullen ruimte creëren om je yoni haar waarheid te laten spreken, het podium te laten pakken, haar wijsheden ten gehore te brengen en haar jou te laten begeleiden.”

Daar moet ik nog een beetje aan wennen.

Yoni, vagina of vajayjay

Als ik aan een vriend probeer uit te leggen wat ik ga doen, weet hij iets wat zo gevoelig en kwetsbaar kan zijn in één klap te vertalen tot iets plats en banaals: “Dus je gaat de kracht uit je kut halen?”. Toch – hoe bot het ook klinkt – heeft hij eigenlijk wel een beetje gelijk.

Stress down under: dit kan het effect zijn van stress op je vagina

We gaan namelijk de kracht van vrouwen, van sisterhood en van onze seksuele energie gebruiken om te helen, te verbinden en te groeien. En ja, die krachten hebben we allemaal in onze kut. Met andere, chiquere woorden, onze yoni, vagina, vajayjay, foef, poes, puni, punani of hoe je haar ook wilt noemen.

De bron van levensenergie

Yoni is het Sanskriet woord voor de vrouwelijke geslachtsorganen (dus niet alleen de vagina, maar ook de vulva en baarmoeder) en betekent letterlijk ‘heilige plek’. Het symboliseert onze goddelijke oorsprong en de poort naar het leven.

Het is namelijk de plek waar wij allemaal uit zijn ontstaan, waar seksuele energie zich verzamelt, oftewel de bron van levensenergie. Het is zelfs de meest krachtige energie die in ons lichaam aanwezig is en als je je bewust wordt van deze kracht in jezelf, dan word je energieker, gezonder en creatiever. Nou, sign me up!

Altaar in de vorm van een vagina

Dus daar zit ik dan. Ergens midden in de Brabantse bossen, in een prachtig oud-scoutinggebouw, dat recentelijk is omgetoverd tot retraitecentrum. In een cirkel met 16 andere vrouwen tussen de 23 en 37 jaar, ieder op een eigen matrasje en meditatiekussen.

De magische aantrekkingskracht van vrouwencirkels

Verwonderd en nieuwsgierig kijk ik om me heen. Middenin ligt een soort altaar in de vorm van een vagina, met kaarsen, bloemen en orakelkaarten. Ik sluit mijn ogen. Op de achtergrond hoor ik een zacht handpan deuntje. Het gevoel van weerstand bekruipt me. Waar ben ik nu weer beland? Hoezo ben ik hier en kan ik nog weg?

Foef safari

Dan kondigt Maartje aan dat we de openingsceremonie afsluiten met dansen, om te kunnen landen in de ruimte en in ons lichaam. “Ga je mee op fooooeeef safari?” galmt door de speakers. Zangeres Merol zingt: “Lekker zo van Oeh en lekker zo van Ah. Ik weet dat je het wil, mijn kleine befkanarie”.

Iedereen ligt in een deuk, danst in de rondte en de spanning glijdt onmiddellijk van mijn schouders. Als ze dan ook nog “Applaus” (en doe maar klappen met je kutje) van de Jeugd van Tegenwoordig opzet, is de toon gezet en het ijs gebroken. Pfieuw. Er mag gelachen worden. En hoe!

Alle soorten en maten

Ik besluit om me volledig open te stellen voor het programma en alles op me af te laten komen. Al heb ik, volgens mij, best een gezonde verhouding met mijn yoni. Ik schaam me niet voor haar, heb geen moeite met naakt en ben behoorlijk zelfverzekerd in bed (volgens mijn laatste bedpartner tenminste).

Natuurlijk heb ik wel eens getwijfeld of ze wel ‘normaal’ was, maar dat doet élke jonge vrouw, want niemands yoni ziet eruit als die van Barbie. En als je ook maar héél even op Comfortableinmyskin kijkt, weet je gelijk dat we allemaal prachtig zijn in onze verscheidenheid en dat is precies wat ons normaal maakt.

Waarom je het vaker over je vagina moet hebben

Yoni’s komen in alle soorten en maten: lang, kort, dik, dun, gerimpeld, glad, bruin, roze, you name it, she’s out there. Maar eigenlijk heb ik, als ik eerlijk ben, gewoon nog nooit heel erg bij mijn yoni stilgestaan. Ze zit verstopt, en daarom denk ik niet vaak aan haar. En als ik er wel aan denk, dan praat ik er meestal niet over.

Verbinding voelen

Dit weekend gaat daar verandering in komen. Alles staat in het teken van de yoni en alles mag gedeeld worden. De meeste vrouwen komen dan ook met een reden.

Zo is er iemand die net een miskraam heeft gehad, iemand met vaginisme, iemand die altijd heeft gedacht dat ze aseksueel was en iemand die net haar schaamlippen heeft laten corrigeren. Maar ook iemand die in een mannenwereld werkt en gewoon eens wilt ontdekken hoe het is om een heel weekend met alléén maar vrouwen te zijn.

Voor haar is het alleen al een uitdaging om te verzachten, te voelen hoe krachtig een sisterhood kan zijn en hoe mooi het is om die verbinding te maken.

Anatomie van de Yoni

Als er iemand hier een veilige bedding voor kan creëren, dan is het Imaya wel. Ze werkt al ruim 5 jaar als Feminime Embodiment coach en Tao Tantra facilitator, en leidt het gros van de activiteiten tijdens dit Yoni Retreat. Ze laat me voelen dat alles er mag zijn en brengt me op de eerste dag al in een diepe meditatie, waarbij de verbinding met mijn yoni centraal staat.

Waarom je je vulva extra goed wilt verzorgen in de winter

Gedurende het weekend duiken we steeds iets verder in de materie en gaan we alsmaar een stapje dieper in het ontdekken van onze yoni’s. Zo leren we over haar anatomie (nooit geweten dat er zoveel erogene zones waren en dat de clitoris eigenlijk een klein piempeltje is), en bekijken we onze yoni’s met een spiegel (onderzoekend, alsof het de eerste keer is dat we haar zien).

Strakke poes

Ook zijn er verschillende workshops met een Yoni-ei, waarbij we leren waar dat allemaal goed voor is (niet alleen voor een strakke poes, maar ook om energie beter te laten doorstromen en emotionele blokkades op te heffen), om daarna ook zelf oefeningen te doen met het inbrengen van zo’n eitje.

Deze oefeningen doen we overigens liggend in een cirkel, met de hoofden in het midden en de voeten naar buiten, zodat we elkaar niet kunnen zien. Wel zo prettig voor de wat preutsere dames onder ons. Al merk ik dat we onze grenzen qua intimiteit steeds verder verleggen en de schaamte op een gegeven moment (bijna!) voorbij zijn.

Boost voor je vruchtbaarheid

Op de derde dag is het tijd voor de Yoni Steaming, waarbij we allemaal op een pannetje stomend water met geneeskrachtige kruiden gaan zitten. Het voelt een beetje alsof alléén je yoni naar de sauna gaat en ze wordt er dan schijnbaar ook heel relaxed van (ik niet per se, want het is een behoorlijk pittige squat-houding).

Het wassen van je vagina: moet dat nou wel of juist niet?

In veel culturen (zoals Midden- en Zuid-Amerika, China en Marokko) wordt dit al eeuwenlang gedaan en het is blijkbaar erg goed voor je cyclus, maar ook voor heling na een operatie, bevalling of miskraam en tegen vleesbomen en cystes. Het kan zelfs je vruchtbaarheid een boost geven.

Liefdevol en ultiem respectvol

To go out with a bang, staat er voor de laatste avond een Yoni Puja op het programma. Dit is een super krachtig (en eveneens eeuwenoud) ritueel, waarbij de yoni geëerd en gevierd wordt. Iedereen trekt voor de gelegenheid zelfs haar mooiste jurk aan. En géén onderbroek.

Samengevat: we hebben elkaars yoni bewonderd maar ook aanbeden met buigingen, als teken van respect. Dit klinkt natuurlijk van de zotte, maar Imaya wist het prachtig te begeleiden, wat zorgde voor een liefdevol en uiterst respectvol geheel.

Ontspannen en opgeladen

Bij een aantal vrouwen kwamen er emoties los en voor vrijwel iedereen voelde het Yoni Retreat als een bevrijding van jarenlange schaamte en schuldgevoelens. Ikzelf heb vooral een hoop plezier gehad, onwijs veel geleerd en ontzettend genoten van deze bijzondere foefsafari.

Wat we allemaal kunnen leren van schaamte-expert Brené Brown

Nu was ik al wel redelijk één met mijn yoni, maar na dit weekend voel me nóg sterker verbonden met haar en ben ik helemaal week geworden van alle vrouwelijke Yin-energie om me heen. Ontspannen en opgeladen rijd ik weer terug naar Amsterdam.

Cadeau aan jezelf

Eenmaal thuis snap ik niet meer waarom ik zoveel weerstand voelde. De yoni is een buitengewoon fantastisch lichaamsdeel en ze verdient het om gevierd te worden. Als je dus enigszins het verlangen voelt om je vrouwelijkheid wat meer te belichamen en je levensenergie meer te laten stromen, dan is dit het ultieme self-care retreat om jezelf cadeau te doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️