Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 29 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat zijn jouw erogene zones? Dit zijn de gevoelige plekjes van het lichaam

Kusjes in je nek, gestreeld worden over je buik of een sabbel aan je oor: waar raak jij opgewonden van? Het lichaam zit vol gevoelige plekjes, dus dat opgewonden raken alleen gebeurt rond de geslachtsorganen is achterhaald. Bij mannen verschilt dit overigens iets van vrouwen en verschilt het weer van persoon tot persoon. Dit wil je weten over de erogene zones van het lichaam.

Les #1: een erogene zone is een gebied van het menselijk lichaam dat bij aanraking seksuele gevoelens kan opwekken, leert een rondje online-encyclopedie bladeren ons.

Hoe gaat dat precies in z’n werk en welke plekjes zijn dan zo gevoelig?

Erogene zones

Grote kans dat je van jezelf (en/of je lover) al weet wat zijn/haar favoriete plekjes zijn, maar er zijn ook zones waarvan je misschien nog niet op de hoogte was. En die kunnen je misschien nog wel heel wat plezier opleveren.

Door deze plekjes te kussen, strelen, masseren of op andere manieren aan te raken, kan seksueel verlangen worden opgewekt. Ook visuele en auditieve prikkels kunnen tot opwinding leiden (met porno of porna bijvoorbeeld).

Ook interessant: Wat is de wetenschap achter seks? (en hoe werkt een orgasme)

Erogene zones beperken zich dus niet alleen tot de geslachtsorganen, schrijft Allesoverseks. Zo kunnen het ook de billen zijn, de binnenkant van de dijen, de borsten en tepels zijn. Maar, dat is niet alles.

Gezicht en mond

Veel vrouwen vinden het fijn om gestreeld te worden langs hun oogleden of wangen. Ook kan kusjes geven op de mond en tongzoenen opwindend werken!

Tip: Dit is waarom we zoenen (mocht je het je afvragen)

Oren, nek en hals

Het oor is een bekend erotische plekje. Veel vrouwen én mannen houden ervan als er op deze plek gestreeld, gekust of gesabbeld wordt. Of, it’s not your thing, kan ook!

Wist je dat er veel mensen zijn die het heerlijk vinden als er in hun nek geblazen, gekust of gelikt wordt? Een zachte subtiele aanraking kan voor veel spanning in de slaapkamer zorgen.

De nek is voor veel mannen een erogene zone. Strelen, masseren of kusjes geven kan zorgen voor opwinding.

Schouders, armen en benen

Masseren is voor de meeste mensen een plezier, maar het kan ook opwindend werken, zeker als je een massage krijgt van iemand die je leuk vindt. Denk aan het kriebelen, strelen of masseren van de handpalmen, schouders of armen.

Vind je vast ook leuk: Van dit voedsel word je opgewonden, wijst wetenschappelijk onderzoek uit

Wist je dat tenen en vingers veel zenuwuiteinden bevatten? Die kussen kan voor sommige mensen dus erg opwindend zijn. Die zenuwuiteinden staan namelijk in verband met de rest van je lichaam.

Buik en rug

Natuurlijk verschilt dit enorm van persoon tot persoon, maar voor velen werkt het opwindend om gekust te worden van de nek tot de onderbuik en rond de navel.

Dit geldt ook voor de rug. De rug is een bekende plek voor massages, maar kan ook gekust of gestreeld worden. Vooral de onderrug is gevoelig. In het ruggenmerg (het centrale punt van het zenuwstelsel) zitten zenuwtakken die de benen en geslachtsorganen bedienen, leren we van Durex.

Borsten, dijen en vagina/penis

Bij deze zones verbaast het je misschien wat minder dat ze zorgen voor opwinding, maar hé, altijd goed om deze gevoelige informatie extra goed in je oren te knopen.

De borsten zijn gevoelig voor heel veel vrouwen, het wordt vaak als plezierig ervaren als hiermee wordt gespeeld. Dit geldt voor de borst én te tepels trouwens. Dit geldt voor vrouwen, maar ook mannen kunnen gevoelige tepels hebben en hierdoor opgewonden raken.

Ook interssant: Raken mannen écht sneller opgewonden of is het een fabeltje?

De binnenkant van de dijen is een gevoelige zone voor veel mannen en vrouwen. Een massage kan bijvoorbeeld voor veel opwinding zorgen.

Ook billen kunnen zorgen voor opwinding, denk aan het masseren, strelen of kussen.

Dan is er bijna vrouwen uiteraard de vagina en clitoris die voor de meeste prikkeling zorgen en kunnen zorgen voor een orgasme.

Voor mannen is dit de penis, waarvan de eikel en balzak erg gevoelig zijn.

Het hele lichaam kan in principe erotisch benaderd worden, het hele huidoppervlak is in feite een erotische zone! Er zijn dus plekjes zat om je bedpartner mee op te winden, maar bespreek altijd wat de ander prettig vindt. Communication is key, óók in bed.

Meer uit The Sex Issue?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️