Zo laat je een ander zich goed voelen over zichzelf (zonder complimenten te geven)

Als er 茅茅n onuitputtelijke bron van geluk is, is het wel het blij maken van anderen. Wil je een ander een goed gevoel geven? Dan kan je natuurlijk complimenten uitdelen: over een outfit, kapsel of stralende glimlach. Maar wat zo mogelijk n贸g beter werkt, heeft helemaal niets met complimenten te maken.

De ander een goed gevoel geven, lijkt misschien iets waar we zelf weinig voordeel uithalen, maar een video van The School of Life bewijst het tegendeel. We nemen je even mee in het verhaal.

Zelfredzaamheid wordt geprezen

Je leven in eigen handen nemen, je eigen beslissingen kunnen maken, op eigen houtje je relatiebreuk verwerken en zelfstandig beslissen over de toekomst van je carri猫re: het lijkt wel alsof dat de heilige graal is van een succesvol, volwassen leven. We leven nu eenmaal in een individualistische samenleving en daar hoort bij dat zelfredzaamheid hoog in het vaandel gedragen wordt.

Lees ook:聽Dit is het grote verschil tussen alleen en eenzaam zijn

Zitten we met een probleem? Dan lopen we er vaak nog liever weken mee rond dan dat we anderen hiermee gaan lastig vallen.聽En waarom zouden we ook? Al die anderen hebben immers hun eigen problemen. Zij staan er heus niet op te wachten om ook nog eens te luisteren naar waarmee jij worstelt. Of wel?

Gevraagd worden om hulp is een compliment

Truth is dat mensen zich waardevol voelen als ze om hulp gevraagd worden. Want is het geen behoorlijk compliment dat je beste vriend(in) jou genoeg vertrouwt om haar tranen aan je te laten zien? Is het geen compliment dat je zusje aan jou vraagt om advies te geven bij het inrichten van haar huis?

Dit vind je misschien ook interessant:聽Heb je een vriend(in) met mentale problemen? Zo steun je hem of haar

En is het niet prachtig dat je beste vriend eerlijk aan je opbiecht dat hij in de knoop zit met de relatie met zijn vader? En vooral: zijn het niet dit soort momenten – waarop je anderen kan helpen en adviseren – die maken dat jij je waardevol voelt?

Zo geef je anderen een goed gevoel over zichzelf

Je leest het al tussen de lijnen door: de beste manier om iemand te charmeren is door ze vragen te stellen. Vragen om hulp, of gewoon om advies. Dat kan gaan van kleine dingen (weet jij wanneer het postkantoor opent?) tot grotere levenskwesties (zou ik een relatie met deze man aanknopen of niet?).

Must read:聽De belangrijke eigenschappen van een gezonde vriendschap

Door vaker advies of hulp te vragen, geven we het signaal dat we de ander wijs en betrouwbaar vinden, en da’s weer positief voor het zelfbeeld van de ander. En nee, we hebben het hier niet over een geslepen trucje om mensen voor je te winnen of om valse complimenten uit te delen.

De waarheid is dat we allemaal hulp kunnen gebruiken. Laat bovenstaande theorie dan ook een gentle reminder zijn om vaker anderen lastig te vallen, want in feite val je helemaal niemand lastig!

Bekijk hier de volledige video:

Meer over geluk

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 馃尶

Reageer op artikel:
Zo laat je een ander zich goed voelen over zichzelf (zonder complimenten te geven)
Sluiten